donderdag 4 augustus 2016

'De blinde vlek' - Jo ClaesGenre: thriller 
Uitgever: Houtekiet 
ISBN: 9789089240385
Uitvoering: e-book 
Aantal pagina's: 263 
Uitgave: 2009In 2015 kende de prestigieuze Nederlandse thrillerprijs De Gouden Strop een opvallende winnaar in de in Nederland vrijwel onbekende Vlaming Jo Claes met diens zeer lezenswaardige boek “De mythe van Methusalem”. Hoe verleidelijk is het dan eens een ouder boek van deze schrijver ter hand te nemen als de mogelijkheid zich aanbiedt? Daar kleeft natuurlijk wel een risico aan, want aannemelijk is dat de schrijver is gegroeid in zijn kunnen. Met een “calculated risk” kwam het uit 2009 stammende “De blinde vlek” daarom op tafel.


Het verhaal gaat over de hoogleraren Wellens, Sterkx en Teniers van de vakgroep archeologie van de Universiteit Leuven die samen met een groep studenten veldwerk doen op de site Sagalassos in Turkije. Dat de wetenschappelijke wereld niet zo onkreukbaar is als menigeen denkt, is bekend. Claes componeert een aardige verhaallijn met de nodige intriges, roddel, achterklap en relationele perikelen. De voor vrouwen aantrekkelijke student Simen Paulus, zoon van een befaamde hersenchirurg, speelt daarin een belangrijke rol.

Als een partij van 32 kostbare oude munten die bij opgravingen ter plaatse zijn gevonden, wordt gestolen staat iedereen op scherp. Verdachtmakingen vieren hoogtij. Simen wordt door de Turkse politie als verdachte beschouwd doch weet op enigszins onwaarschijnlijke wijze het land te ontvluchten en keert terug naar Leuven. Dan schuift het beeld naar Leuven waar hoofdinspecteur Thomas Berg net zijn relatie met Veronique op de klippen ziet lopen. Als Thomas wordt geconfronteerd met een mysterieuze val van iemand van een als balkon fungerend kunstwerk op de tiende verdieping van het Provinciehuis, wordt hem nauwelijks tijd gegund emotioneel van zijn relatiebreuk te herstellen omdat de dode uit een familie van notabelen komt. Die wendt haar relaties aan om de recherche onder maximale druk te (laten) zetten het veronderstelde misdrijf op te lossen.

Berg wordt voortdurend opgejaagd door commissaris Reynders en onderzoeksrechter Hove die hun straatje onder druk van hogerhand schoon willen houden. Dat leidt tot een onderzoek onder hoge druk waarbij af en toe een blinde vlek de gewenste heldere visie van de rechercheurs overschaduwt.
Het boek wordt bevolkt door vele interessante personages die vaak goed worden neergezet. Het onderzoek richt zich al snel in een voorspelbare richting. De draai in de plot aan het eind van het verhaal is niet echt verrassend. De dader stond bij de lezer vermoedelijk al lang aan de top van het lijstje van verdachten.


Jo Claes heeft een voortreffelijk en foutloos taalgebruik. Zijn zinnen zijn meestal kort en krachtig en schetsen rap een sterk beeld van de personages en de situaties. Het eerste deel van het verhaal, dat zich afspeelt in Sagalassos, kent echter maar weinig zinderende spanning. De intrige is aardig maar kabbelt enigszins traag voort. Bovendien is niet alles dat zich afspeelt, geheel realistisch. Na de overgang van het verhaal naar Leuven wordt dat beter. De plot kent weliswaar een paar prikkelende elementen doch de ontrafeling van het mysterie rond de fatale val van het balkon is voor de geoefende thrillerlezer tamelijk voorspelbaar.


“De blinde vlek” is door het goede en vlotte taalgebruik een lezenswaardig boek en staat garant voor een flink aantal leesuren vol ontspanning waarin de denkkracht van de lezer niet te zeer op de proef wordt gesteld.


Het boek krijgt drie sterren.


Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: