dinsdag 16 augustus 2016

'De vergeten zomer' – Carol Drinkwater

 
Genre: roman
Uitgever: A.W Bruna Uitgevers
ISBN: 9789400507715

Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 386
Uitgave: juli 2016

Met dank aan A.W Bruna Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Over de auteur
Carol Drinkwater werd bekend door haar rol als Helen Herriot in de BBC-serie James Herriot. Als schrijfster kreeg ze daarna wereldwijd succes met haar memoires over de olijfgaard in Zuid-Frankrijk waar ze samen met haar man woont.

Smeulende geheimen leiden tijdens een lange, warme zomer in Frankrijk tot een onverwachte ontknoping.

De flaptekst
De druivenoogst is altijd een feestelijke gebeurtenis in de wijngaard van de familie Cambon. Behalve dit jaar. Wanneer de oogst door een fout mislukt, is dit slecht nieuws voor het voortbestaan van het landgoed. En Clarisse Cambon weet precies wie ze dat kwalijk moet nemen: haar schoondochter Jane. Het is slechts één incident in een jarenlange strijd, waarvan beide vrouwen de oorzaak verborgen houden voor Luc. Luc, die altijd zijn best doet om zijn vrouw en zijn moeder met elkaar te verzoenen. Maar als het noodlot toeslaat, blijft Jane vol twijfels achter. Welke geheimen heeft haar man altijd voor háár verborgen gehouden?
Wanneer ze de dagelijkse leiding van de wijngaard overneemt, vindt Jane bewijs voor het feit dat Luc niet de man was op wie ze twintig jaar geleden verliefd werd. En wat erger is, ze weet dat alleen haar oude vijand Clarisse kan helpen om de waarheid te achterhalen

De cover
Prachtige cover, een zomerse dag tussen de wijnranken op een licht glooiende helling. Precies het beeld dat ik hiervan heb, ik geef de cover een 9.

Samenvatting van het verhaal
Op jonge leeftijd vlucht Luc Cambon samen met zijn moeder Clarisse en tante Isabelle uit Algerije naar Frankrijk. Daar kopen de beide dames het landgoed Les Cigales, dat ze opbouwen tot een goedlopende wijngaard.

Jane gaat samen met haar vader naar Frankrijk om wijn in te kopen. Zo komt ze voor het eerst terecht op het landgoed van de Cambons. Ze ontmoet daar Luc, en hoewel hij ouder is als zij ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Op 14-jarige leeftijd is zij ook weer samen met haar vader op Les Cigales. Daar is zij getuige van een gebeurtenis die haar hele wereld op zijn kop zet.

Jaren later ontmoeten Luc en Jane elkaar weer, ze worden verliefd en trouwen. Alleen Clarisse is niet zo gecharmeerd van haar schoondochter, Wanneer ook nog de druivenoogst schijnbaar door Janes toedoen mislukt, kan ze helemaal geen goed meer doen bij haar schoonmoeder.

Dan slaat het noodlot toe, Luc krijgt een ongeluk en komt te overlijden. Zijn dood roept de nodige vragen bij haar op, ze besluit dan ook om naar Frankrijk te gaan en daar te proberen erachter te komen of haar vermoedens juist zijn. Ze ontdekt het een en ander in zijn werkkamer op het landgoed, maar ze beseft dat ze zonder haar schoonmoeder de geheimen nooit zal kunnen ontrafelen. En juist haar schoonmoeder wenst Jane niet in haar buurt te hebben…

Conclusie
Na het lezen van de flaptekst en het zien van de cover was de verwachting over het verhaal erg groot.
Al lezende worden er allerlei lijntjes uitgegooid die behoorlijk in de knoop komen te zitten. Het duurt erg lang voordat het duidelijk is waar deze lijntjes betrekking op hebben en voor ze uit de knoop zijn.
Desalniettemin neemt de auteur je mee naar het mooie Zuid-Frankrijk, de beelden die zij schetst zijn erg mooi en nemen je mee op reis. Je waant je tijdens het lezen ook echt in de Provence. De lokale bevolking speelt een grote rol bij het op peil houden van een wijngaard. Dit wordt in het verhaal ook erg goed beschreven.

Het verhaal is verdeeld in drie delen. In het eerste deel wordt veel uitgelegd maar komt de auteur niet ‘to the point’. Er zijn veel terugblikken in het verleden waar veel is gebeurd, maar er wordt nergens een tipje van de sluier opgelicht. Je blijft daarom lang met allerlei vragen zitten. Hierdoor was ik niet aan het boek gekluisterd, terwijl ik die verwachting wel had.
Het tweede deel begint erg goed, meer in het heden. Maar ook daar raak ik op een gegeven moment de weg kwijt door allerlei feiten die nergens toe leiden.
Het derde deel maakt alles goed, er komt vaart in en uiteindelijk worden de lijntjes ontrafeld. Na het lezen van de epiloog werden voor mij het verhaal en de titel pas duidelijk.

Dit was mijn eerste boek van deze auteur, helaas heeft ze mij niet in vervoering gebracht en beoordeel ik het boek met 3 sterren.

Bianca Blok - gastrecensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: