dinsdag 2 augustus 2016

'De wijsheid achter emotie en gevoel' Je dagelijks leven als spiegel – Wendy van Mieghem


Genre: lifestyle/psychologie 
Uitgever: eigen beheer 
ISBN: 9789492293015 
Uitvoering: manuscript/hardcover 
Aantal pagina’s: 304 
Uitgave: oktober 2016 

Dank aan Wendy van Mieghem voor de gelegenheid dit boek voor publicatie te mogen lezen. 

Hoe word je je bewuster van wie je bent en wat je nodig hebt? Je dagelijks leven zit vol informatie en spiegels om daarachter te komen. Het leren toelaten en begrijpen van je emoties en gevoelens leidt tot innerlijke groei en positieve levensvervulling. Toch ben je geneigd ervoor weg te lopen of je ertegen te verzetten. 
Het boek 'De wijsheid achter emotie en gevoel. Je dagelijks leven als spiegel' neemt je mee naar de wijsheid die achter al je emoties en gevoelens te ontdekken is. Niet alleen door heldere theoretische uitleg, maar vooral ook door praktische voorbeelden, ervaringsverhalen en tips. 

De auteur deelt zowel haar professionele deskundigheid als haar eigen levensverhaal met de lezer. Haar geloof in de kracht van openheid, verbinding en vertrouwen is daardoor voelbaar en overtuigend. De reflectievragen die ze de lezer na elk hoofdstuk meegeeft, helpen de zoektocht naar de wijsheid achter emotie en gevoel succesvol te voltooien. 

Hoe fijn zou het zijn dat je als mens nooit te maken zou hebben met verdriet of woede, angst of een negatief zelfbeeld? Yin en Yang. Het ideaal van innerlijke balans. Het zou prachtig zijn als het zo zou werken maar toch blijkt het in het dagelijks leven lang niet altijd zo. We ondergaan het leven soms met een diepe zucht maar gelukkig vaak ook met een lach. Precies zoals het zou moeten. Dit boek helpt je bij alle emoties die op je pad kunnen komen, om te begrijpen en om te leren relativeren. Zo lijkt het althans bedoeld. Het leven bestaat uit vallen en opstaan, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat maakt ons en ons leven speciaal, uniek en menselijk. Het is ook precies dat aspect wat ons zo interessant maakt voor psychologen, die overigens zelf ook mens zijn! Toch is het leven niet alleen voor de professionals fascinerend maar zeker ook voor onszelf. 

Hoe zitten wij in elkaar, hoe relativeren we, hoe gaan we met onze uitdagingen om? Maar vooral hoe slaan we ons door het dagelijks leven heen als er sprake is van tegenslag of euforie? Emotioneel en gevoelsmatig? Een stukje zelfreflectie op z’n tijd, daar is niets mis mee want hoe goed kennen wij onszelf nu eigenlijk? Hoe bewust zijn we ons van onze eigen ‘ik’? En dat is waar de auteur in dit boek haar licht op heeft laten vallen. Gedeeltelijk vanuit eigen perspectief maar ook vanuit de praktijk waar zij als psycholoog en socioloog mee te maken heeft. Een interessante invalshoek die niet vernieuwend is maar zeker wel fascinerend. Niets is tenslotte zo divers als de mens. 

“Wanneer je in de knoop dreigt te raken of vastzit, is het goed om te weten dat emoties, gevoelens en pijn niet alleen maar een last zijn. Ze bieden je namelijk ook kracht, inzicht en wijsheid, zodra je ze laat ademen. “ 

In een duidelijk overzicht in het begin en een trefwoordenlijst aan het einde van dit boek kun je vrij gemakkelijk opzoeken wat je wilt lezen. Zoek je iets over angst of je verlangens of wil je weten hoe het zit met je emoties of waarom je je zo eenzaam voelt? Het is gemakkelijk te vinden. Dat is een pluspunt. Dit boek zou je als ‘verhaal’ lezen, van begin naar het einde, of als naslagwerk kunnen gebruiken.

Zo nu en dan een stukje lezen over datgene wat er op dat moment in leven speelt, mocht je daar belang bij hebben. Het laatste lijkt met dit soort boeken meer voor de hand te liggen. Want er is nogal wat te verstouwen aan informatie. Veel lezers zullen opzien tegen het voorhouden van een spiegel, sommige mensen maken er juist een sport van om vooral niet met zichzelf in conclaaf te gaan want confrontatie is vaak eng. Een gemiste kans……niets is zo fascinerend als jezelf. Leren van jezelf om daardoor een prettiger mens te zijn voor jou en je omgeving. Zweverig? Ja, misschien, voor sommige mensen zal dat best gelden. Dat blijf je houden. Maar lezers die interesse hebben in zichzelf en hun omgeving zouden dit boek toch eens kunnen overwegen, juist ook vanwege het laagdrempelige

Als ouder, partner, vriend(in) of collega, het maakt niet uit wat je plek in de maatschappij is, het is onvermijdelijk dat je geregeld met je emoties en gevoelens wordt geconfronteerd, of je het nu wilt of niet. Een goed gesprek maar ook zeker een boek kan je helpen om inzicht te krijgen in wie je bent en waarom je reageert zoals je doet, goed of slecht. Heb je interesse in het zoeken naar antwoorden? Wil je meer weten over je eigen denken en doen, vooral voelen? Kun je dat handelen? Die conclusie trek je na het lezen van dit boek.  

Een mooie en indrukwekkende uitspraak die eigenlijk alles wel zegt over het stukje angst in je leven, is van een van de meest diepzinnige personen uit onze tijd, Nelson Mandela:

“Je diepste angst is niet dat je ontoereikend bent. Je diepste angst is dat je oneindig machtig bent. Het is niet je duisternis, maar je eigen licht waar je het allerbangst voor bent.” 

De auteur heeft als professional een verbazend laagdrempelig en toegankelijk verhaal op papier gezet. Soms is het iets een beetje té veel Jip en Janneke, en dat komt vooral door de wat kinderlijk aandoende illustraties en het (bewust?) gekozen taalgebruik. Het heeft twee kanten om hiervoor te kiezen. Je maakt het geheel aan de ene kant toegankelijk voor iedereen die niet per se in een boek vol vakjargon wil duiken maar aan de andere kant was het soms moeilijk om een stuk echt serieus te nemen, juist doordat er was gekozen voor een benadering die minder professioneel overkomt. Een beetje ‘….voor Dummies’ idee. Uit dat oogpunt is de keuze meer dan oké want die boeken zijn uitermate succesvol gebleken. Het is maar net wat je zoekt in een boek natuurlijk. De slimmigheid hierachter is wel dat dit verhaal al heel snel ook voor jongeren geschikt is om te lezen. Het zal ongetwijfeld een jongere doelgroep aanspreken juist vanwege die benadering. Ook het taalgebruik is gevoelsmatig gericht op jongeren, een beetje populair, en daar is niets mis mee. Het is hooguit opvallend. 

Het is vooral veel. Veel maar wel compleet. Natuurlijk valt er ook nogal wat te zeggen over de emoties en gevoelens van de mens. Maar het gevoel dat de auteur alles in één boek heeft willen stoppen, zo compleet mogelijk heeft willen weergeven, kwam geregeld naar boven. Het boek leest dan ook niet als een verhaal Ondanks de anekdotes en voorbeelden vanuit de ‘ik’ persoon die soms ook wel weer grappig waren. ‘De wijsheid achter…..’ is een volledig en compleet aanvoelend geheel maar het is een overdaad aan pure informatie om aaneengesloten te lezen. Dat heeft verder dus niets met de schrijfstijl te maken maar meer met de materie. 
Ruim 300 pagina’s pure overdenkingen, verklaringen en voorbeelden uit de praktijk over je psyche en de uitleg daarvan zijn pittige kost. Daar heb je soms wat lucht bij nodig. Er is duidelijk geprobeerd het luchtig te houden maar dat is geen haalbare kaart, sommige zaken laten zich nu eenmaal niet anders uitleggen.  

Is “De wijsheid achter…” interessant? Ja! Is het fascinerend? Ja! Leest het als een boek? Nee. En dat komt puur omdat het boek na het lezen het gevoel achterlaat dat het meer als naslagwerk is bedoeld. Om zo nu en dan even bij de hand te pakken om iets op te zoeken als je ergens tegenaan loopt. Maar de vraag is, doe je dat ook? Gebruik je een dergelijk boek als dagelijkse ondersteuning? De ene persoon zal dat wel doen en de ander niet. Persoonlijk is de ervaring dat dit zeker interessante boeken zijn, dais hier niet anders, maar een tip zou zijn om het dan in gedeeltes te lezen. Dat maakt het geheel beter te absorberen en verteren. Want dat het boeiend is, zoveel is zeker. Helpt het je om bewuster te gaan leven? Misschien, want het moet maar net dát boek zijn, net die stijl zijn die jou aanspreekt. Helpt het je om je bewuster te maken van zaken die je kunt tegenkomen? Ja, dat waarschijnlijk wel. De auteur heeft namelijk een manier gevonden om droge en informatieve kost op een benaderbare wijze uit te leggen waardoor het zomaar eens gelezen zal gaan worden door mensen die normaal gesproken een dergelijk boek zullen mijden. Hopelijk krijgt het boek dan ook de kans boven de klinische soortgenoten uit te springenEindelijk eens een psychologisch benaderd boek dat voor iedereen bereikbaar en te begrijpen is. En dat op zich verdient al een compliment. Want nogmaals: het is mateloos interessant en er valt zoveel over jezelf en je medemens te leren. In dat opzicht alleen al is het meer dan de moeite waard. 

Het gekozen lettertype in het manuscript is niet prettig om te lezen, het is te klein. Hopelijk is dat anders bij het werkelijke boek dat straks in de boekwinkels komt te liggen. 

Een dergelijk boek te waarderen in de welbekende sterren is altijd moeilijk en dat komt omdat het, anders dan met een ‘leesboek’, om professionele inzichten gaat. En die laten zich moeilijker uitdrukken in een dergelijke waardering. Maar conclusie is dat dit boek voor de liefhebbers een absolute meerwaarde kan geven aan het ontwikkelen van eigen inzicht en een bewustere manier van leven. Je moet ervoor openstaan. Als je dat doet, dan zou dit zomaar eens jouw nieuw handboek kunnen zijn. Geef het eens een kans! 

Patrice – Team De Perfecte Buren Geen opmerkingen: