dinsdag 2 augustus 2016

'Een leven met Formule 1' - Olav Mol

 
Genre: sport en hobby
Uitgever: Q
ISBN: 9789021403304
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 312
Uitgave: 2016

Met dank aan uitgeverij Q voor het beschikbaar stellen van dit e-book.


De Cover

Het is duidelijk dat dit boek over Olavs leven met de Formule 1 gaat. Hij staat zelf prominent op de voorkant met als achtergrond de startopstelling van een race. De mannen van de teams lopen links in de hoek net weg. Naast de titel van het boek staan de blokjes van de bekende vlag die gezwaaid wordt als de winnaar over de streep komt. Een duidelijke uitleg waar dit boek over gaat. En de kenners van de Formule 1 zullen de foto van Olav ook meteen herkennen.

Inhoud

Het is een samenvatting van alle belevenissen van Olav Mol in zijn baan als verslaggever van de Formule 1.
Het begint bij zijn jeugd toen hij al een fascinatie had voor de bekende radioverslaggever Theo Koomen. Bij zijn radioverslag van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd zag hij de beelden voor zich. In 1980 gaat hij voor het eerst mee met zijn oom naar het circuit in Zandvoort om naar een bandentest te gaan kijken. Toen mocht je nog vrij overal rondlopen. Vanaf dat moment ging hij naar elke Formule 1 race in Zandvoort.

Hoe hij uiteindelijk als verslaggever aan de bak mocht lees je in dit boek

Hij is tijdens zijn tijd als verslaggever bij de Formule 1 nooit echt voor één team of coureur geweest. Hij kan genieten van elke mooie inhaalactie en elke veel belovende nieuwe rijder. De ene mooie herinnering na de andere volgen elkaar op en ik, als echte Formule 1 fan, herken een aantal van de situaties die in het boek beschreven staan.

Ook de heftige periode van zijn zieke vrouw Marjon komt aan de orde en de manier waarop ook zij met haar man meeleefde en hem liet gaan als ze zich eigenlijk niet echt goed voelde.

Hij beschrijft ook hele grappige dingen die hij ter plaatse mee maakt met zijn team. Zoals de belevenissen met de huurauto’s die ze in elke stad, waar een race is, nodig hebben.

De  Formule 1 wedstrijden zijn door verschillende zenders op de tv gebracht en gelukkig mocht Olav steeds meeverhuizen. Op een paar races na toen deze achter de decoder van Sport 1 gingen. Veel mensen misten Olav zo dat hij gelukkig na een poosje weer mocht aantreden, eerst via Sport 1 en nu gratis voor alle Ziggo-gebruikers.

Ook staan er leuke stukjes in van zijn pitreporter ( dit is iemand die met een draagbare zender en een cameraman in de zone mag lopen waar de garages zijn en de auto’s binnen komen voor bijvoorbeeld een bandenwissel ) Jack Plooij en een voorwoord van Jos Verstappen.

Sinds vorig jaar is de Formule 1 in een stroomversnelling gekomen in Nederland met de komst van Max Verstappen. Veel meer mensen zijn nu naar de races aan het kijken en geven vaak ongenuanceerd commentaar. Ik merk, na zoveel jaren kijken, dat Olav wat vaker extra dingen uitlegt en rekening houdt met de nieuwe kijkers. Dat is o.a. de kracht van hem. En nu is hij natuurlijk wel wat meer geïnteresseerd in het doen en laten van deze jonge, talentvolle Nederlander.

Conclusie

Zoals je al gelezen hebt ben ik een groot fan van de Formule 1 ik kijk alle races. Als ik in het buitenland op vakantie ben zoek ik net zo lang tot ik een café, koffiehuisje of hotellounge heb gevonden om te kijken of dat nou in het Grieks of Italiaans is het gaat mij om de beelden, de coureurs en de uitslag.
Olavs leven is helemaal toegewijd aan deze sport en hij weet er ook echt alles van.

Maar vooral het plezier en zijn grote kennis maken dit boek erg leesbaar. Ook voor de leek, die misschien wat meer wil weten over deze vorm van autosport, is het een lekker vlot leesbaar boek.

Ik geef dit boek 4 sterren.

Marjolein van der Molen - recensente De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: