zaterdag 6 augustus 2016

'Moment van afscheid' - Val McDermid


Genre: thriller
Uitgever: Luithing-Sijthoff
ISBN: 9789021806341
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 396 
Uitgave: 2012
De Schotse thrillerschrijfster Val McDermid heeft volgens de achterflap van “Moment van afscheid” inmiddels 25 thrillers op haar naam. Het onderhavige boek verscheen in 2012 in het Nederlands als het zevende deel van een serie waarin profielschetser Dr. Tony Hill een hoofdrol vervult. Centraal in het boek staat de ontsnapping van seriemoordenaar Jacko Vance uit de gevangenis. Vance zat vast wegens moord op zeventien tienermeisjes en een politieagente. Hij weet op een enigszins ongeloofwaardige maar wel intelligent bedachte wijze te ontsnappen, al is het regime van de gevangenis ten aanzien van een beruchte seriemoordenaar wel wat merkwaardig te noemen.

Hoofdinspecteur Carol Jordan staat bij het vernemen van de ontsnapping meteen op scherp. Zij en profielschetser Dr. Tony Hill waren destijds direct betrokken bij de ontmaskering en arrestatie van Vance, toentertijd een gevierd televisiepresentator. Carol is ervan overtuigd dat Vance op verschrikkelijke wijze wraak gaat nemen voor het “onrecht” dat hem is aangedaan. En dat gebeurt dan ook. Er vallen doden en ook afschrikwekkende brandstichtingen en een aanslag met een boobytrap wijzen in de richting van Vance die echter ongrijpbaar lijkt.

Intussen worden er prostituees vermoord op een sinistere manier. Deze tweede verhaallijn leidt na een brainwave van een van de onderzoekers tot het vinden van de dader op een uiterst naargeestig en confronterend moment.
Wat laat komt Hill vervolgens plotsklaps tot de conclusie dat hij weet waar Vance zich bevindt. De politieoperatie wordt ijlings in gang gezet. De plot eindigt dan op een even verrassende als onwaarschijnlijke wijze.

Val McDermid is een begenadigd schrijfster. Haar stijl is voorbeeldig en houdt de lezer voortdurend bij de les. Het woordgebruik is foutloos, eenvoudig en zeer functioneel. Daardoor is het lezen van het boek een verademing, ook al vloeit er een enkele keer wel rijkelijk veel bloed. Daar houdt niet elke lezer van. De karakterschetsen en ook de sfeertekeningen zijn zonder meer goed. Er is voldoende aandacht voor het privéleven van de hoofdpersonen dat weliswaar enigszins gecompliceerd is maar minder dan in veel hedendaagse thrillers.

“Moment van afscheid” is een rasechte pageturner (een goed Nederlands woord hiervoor moet nog worden bedacht) die de lezer in zijn ban houdt. Door enkele onwaarschijnlijkheden in het verhaal krijgt het boek drie sterren, die evenwel nog altijd staan voor een goed en lezenswaardig boek.

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: