woensdag 3 augustus 2016

'Voor de Val' – Noah Hawley


Genre: roman
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022576144
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 383
Uitgave: juni 2016

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor de recensie-exemplaren.

Duo recensie van Jeannie Bertens & Peggy Van Aert – Recensenten De Perfecte Buren

Over de auteur
Noah Hawley (1967) is een Amerikaanse film- en televisieproducer, scenarioschrijver, componist en auteur, geboren en opgegroeid in New York City. Hij studeerde politieke wetenschappen aan het Sarah Lawrence College, en werkte nadien in New York bij de Legal Aid Society waar hij zich voornamelijk bezighield met zaken rond kindermishandeling en -verwaarlozing. Schrijven was in die tijd een soort van therapeutische uitlaatklep voor hem, om te ontsnappen aan de schrijnende toestanden waarmee hij geconfronteerd werd in zijn dagelijks werk. Uiteindelijk werd het hem allemaal te veel, en verhuisde hij naar San Francisco. Hawley bleek een begenadigd producent en bedenker van film- en televisiescenario's te zijn. Hij bedacht, schreef en produceerde bekende series als 'Fargo' en 'Bones', maar bleef tegelijkertijd ook schrijven. Hij debuteerde in 1998 met A conspiracy of tall men.


Achterflap
Op een mistige zomeravond gaan elf mensen in Martha’s Vineyard aan boord van een klein privévliegtuigje: tien mensen voor wie dit vanzelfsprekend is, en een kunstenaar die toevallig aan boord belandt. Achttien minuten later is het vliegtuig neergestort in zee. De enige overlevenden zijn een jongetje van vier en Scott Burroughs, de kunstenaar, die het kind weet te redden.
Afgewisseld met flashbacks naar de levens van de passagiers en bemanningsleden van het vliegtuigje die het niet overleef­den, ontvouwt zich het verhaal van Scott, het jongetje en de fragiele vriendschap die zich ontwikkelt tussen dit onwaar­schijnlijke duo. Langzamerhand rijst het vermoeden dat er iets achter de vliegtuigcrash zat – er zijn te veel bizarre toevallig­heden. Waarom zaten er zo veel invloedrijke mensen aan boord van deze vlucht? Was het ongeval een mechanische of een menselijke fout, of was er iets anders aan de hand?

De cover
Jeannie: Een man en een jongetje onder een blauwzwarte nacht, ze stralen eenzaamheid uit. De man heeft zijn arm om de schouder van het jongetje gelegd, hij beschermt hem. De cover nodigt uit om te ontdekken waartegen het jongetje beschermd moet worden. De cover verdient een 9.

Peggy: Een man en een jongetje die samen naar een sterrenhemel kijken. De man legt zijn grote, beschermende hand op de rug van het kleine jongetje. De cover straalt bescherming en breekbaarheid uit. Dit in combinatie met de ondertitel, Twee overlevenden, Een vriendschap, legt onmiddellijk de link met de tekst op de achterflap. De twee samen zijn de perfecte combinatie om direct het boek vast te nemen en meer te weten te komen over de fragiele vriendschap.
Ik geef de cover daarom ook graag een 7.

Samenvatting van het verhaal
Jeannie: Van Martha’s Vineyard vertrekt op een mistige avond een privévliegtuigje. Aan boord zijn het rijke gezin Bateman met een persoonlijke bewaker, het echtpaar Kipling, de schilder Scott Burroughs en drie bemanningsleden.

Peggy: Op een mistige avond vertrekt een privévliegtuig van Martha’s Vineyard naar Teterboro. Aan boord het gezin Bateman, David en Maggie, en hun 2 kinderen, Rachel van 9 en JJ van 4. Sinds hun dochter een aantal jaren geleden ontvoerd werd voor een paar dagen, worden ze nu steeds vergezeld door hun lijfwacht. Verder reist ook het echtpaar Ben en Sarah Kipling mee en de kunstenaar Scott Burroughs.

Peggy: De crew bestaat uit de piloot, James Melody, de copiloot Charles Bush en de bevallige en jonge stewardess, Emma Lightner.

Jeannie: Een goed kwartier later is het vliegtuig neergestort en zijn alleen Scott en de kleine JJ Bateman nog in leven.

Peggy: 18 minuten na het opstijgen, crasht het vliegtuigje.

Peggy: Na een bijna onmenselijke zwemtocht, weet de kunstenaar Scott Burroughs weet zichzelf en de vierjarige JJ te redden.

Jeannie: Scott weet zichzelf en JJ na een lange zwemtocht in veiligheid te brengen.

Peggy: Hierdoor wordt hij eerst aanzien als held, maar sommige bronnen willen hem ook in diskrediet brengen.

Peggy: Er wordt een onderzoek gestart naar de oorzaak van de crash. Waarom was de kunstenaar eigenlijk aan boord van de vlucht? Wat was de relatie tussen hem en Maggie? Of wilde iemand David Bateman uit de weg ruimen? En waarom was er een vreemde spanning aanwezig tussen de stewardess en de copiloot?

Jeannie: Maar wat is er in hemelsnaam gebeurd met het vliegtuigje? Is het een terroristische aanslag, een ongeluk of een ordinaire moordaanslag? Zowel de veiligheidsdiensten als de media storten zich op het verhaal.

Peggy: Was het een ongeluk of is er meer aan de hand?

Jeannie: Zowel de veiligheidsdiensten als de media storten zich op het verhaal.

Jeannie: De schrijver tilt door middel van flashbacks steeds een stukje van de sluier op.

Jeannie: Waarom had het gezin Bateman bijvoorbeeld een persoonlijke bewaker nodig? Was er toch iets tussen Maggie Bateman en Scott Burroughs? Wat deed Scott eigenlijk in dat vliegtuigje?

Jeannie: De media smullen ervan en schuwen geen enkel middel om achter hun waarheid te komen. Scott probeert zich voor de media te verbergen maar is nergens veilig. Aan de ene kant wordt hij als held neergezet doordat hij JJ wist te redden maar aan de andere kant worden er steeds meer vraagtekens bij zijn rol gezet.

Jeannie: Intussen krijgen we ook meer te weten over Ben en Sara Kipling een rijk echtpaar maar aan hun rijkdom zit een zeer kwalijk luchtje. Ben stond op het punt om ontmaskerd te worden door de overheid, moest hij daarom uit de weg worden geruimd door zijn opdrachtgevers?


Conclusie
Jeannie: De schrijver werkt langzaam maar zeker naar de ontknoping toe. Centraal in het verhaal staat het thema toeval. De daden van Scott lijken heel toevallig te zijn maar kunnen en worden door de media steeds anders uitgelegd. Zo is het wel heel toevallig dat Scott zo goed kan zwemmen of dat Scott net een aantal schilderijen over rampen (o.a. een vliegtuigramp) heeft gemaakt. Ook de middelen die worden ingezet om ‘nieuws’ te vergaren door de media kunnen niet echt door de beugel. Uiteindelijk weet Scott daar prima mee af te rekenen!

Peggy: De auteur neemt je op een eigenzinnige manier mee in het verhaal.
Enerzijds beleef je als lezer het heden mee. Het vertrek en het neerstorten van het vliegtuig, de zwemtocht van Scott en de dagen die daarop volgen. Je voelt je als lezer rechtstreeks betrokken met hoe Scott en de kleine JJ zich voelen na het ongeluk en met welke moeilijkheden het verwerken van het ongeluk gepaard gaat. Je voelt ook met welke druk van de omgeving, van het onderzoek en van de pers Scott moet omgaan. Deze beschrijvingen van de gebeurtenissen in het heden, worden mooi afgewisseld met flashbacks. In deze flashbacks beschrijft de auteur het leven van iedere passagier afzonderlijk. Deze zijn allemaal als het ware opgezet als een herinnering aan een overledene. Beetje bij beetje kom je als lezer zo in het heden te weten wat de status van het onderzoek is en wat de pers ervan maakt. Daarnaast geven de passagiers één voor één hun levensloop en hun problemen prijs. Zeer origineel!

Peggy: Een zeer leuke extra twist in het verhaal zijn de beschrijvingen van de schilderijen, gemaakt door Scott.

Peggy: Wat wel jammer is, is dat de vriendschap tussen de kleine JJ en Scott niet verder werd uitgediept. De twee hebben zonder enige twijfel een zeer unieke en intense band. Hoewel de ondertitel, Twee overlevenden, Een vriendschap, het tegendeel doet vermoeden, blijf je als lezer hier op je honger zitten. Deze verhaallijn had meer uitgediept mogen worden.

Peggy: De cover, de achterflap en de ondertitel komen niet echt helemaal overeen met de plot van het boek. De titel daarentegen vind ik perfect de lading dekken.

Peggy: Voor de val is een mooi, spannend soms ontroerend boek, met een verrassend einde. Het boek en de uiteindelijke ontknoping houden je in hun greep. Ik geef het boek graag 4 sterren.

Jeannie: ik vond het een mooi boek maar ietwat rommelig door de vele flashbacks. Daardoor kostte het af en toe moeite om de verhaallijn vast te houden. Verder vraag ik me af of er nog een vervolg op dit verhaal zal komen, het einde leent zich daar wel voor. Het boek krijgt van mij 4 sterren.Geen opmerkingen: