dinsdag 9 augustus 2016

'Winter-IJsland' – Laura Broekhuysen


Genre: roman
Uitgever: Uitgeverij Q
ISBN: 9789021402185

Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 105
Uitgave: april 2016

Met dank aan Uitgeverij Q voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
Laura Broekhuysen (1983) studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar debuut voor volwassenen, Twee linkerlaarzen (2008), werd genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2009 en voor de tweejaarlijkse Vrouw & Kultuur Debuutprijs 2010. Haar tweede roman, Hellend vlak, verscheen in 2011. De IJslandse verhalen die ze voor Revisor.nl schreef, zijn gebundeld als Winter-IJsland (2016).


Achterflap
Laura Broekhuysen emigreerde met haar IJslandse man naar zijn geboorteland. Ze kochten er een huis aan een eenzame baai, met vier hectaren onontgonnen grond. In Winter-IJsland, een literair verslag van het eerste jaar, neemt Laura haar nieuwe leven onder de loep. Een unieke ervaring in een fjord, waar mensen een stijlbreuk zijn tussen bergrug, water en lucht.

De cover
De cover ademt IJsland. De puurheid en zuiverheid spatten ervan af. De heldere hemel, de miljoenen sterren, de verschillende tinten in de lucht, de ruwe ondergrond, de lava, typischer kan niet. Ik geef de cover daarom ook graag een 10.

Samenvatting van het verhaal
Net voor de winter aanvangt, verhuisde Laura Broekhuysen met haar man, een IJslander, en hun dochtertje naar een verlaten baai in IJsland. Op dat moment is ze zwanger van haar tweede kindje. Ze komen de kamer van hun nieuwe woonst binnen, er zijn geen meubels, de container staat nog bij de douane. De achterdeur brengt hen in de tuin, vier hectaren onontgonnen IJsland. Een tijdje later wordt het nog stiller rondom hen. De winter is dan echt in het land. 

“De beken liggen stijf over de bergrug. Boven de baai zijn alle geluidsgolven bevroren.”


Enerzijds is het leven in Winter-IJsland zeer hard en heftig. Op sommige dagen waait de wind door gans hun huis, terwijl alle ramen en deuren gesloten zijn. Sneeuwstormen duren een dag, of dagen. De wegen worden afgesloten.
Maar dan is er plots één van de meest magische natuurverschijnselen, het poollicht.

“Onder een helder firmament sta je precies in het midden. In alle richtingen kun je even ver zien en even ver horen, je staat in het centrum van je zintuigen.”

Is er nog iets mooier dan buiten te stappen, en vanuit je eigen tuin dit prachtige natuurverschijnsel te kunnen waarnemen en met al je zintuigen te beleven?

Na een lange winter, waar geen einde aan lijkt te komen, komt dan toch de eerste zon. Zonnepannenkoeken worden gebakken, het land begint langzaam te ontdooien. 
De dagen lengen snel, de zonnewende komt eraan. Daar hoort een groot feest en een midzomernachtvuur bij. De inwoners van IJsland houden vast aan vele tradities. Misschien is dit wel nodig om te kunnen overleven.

Conclusie
Laura Broekhuysen vertelt onverbloemd over alle verschillende aspecten van het leven op IJsland. De grootsheid, de woestheid, de natuurpracht, maar ook de eenzaamheid, de wind, de lange donkere winters, Broekhuysen weet het allemaal even treffend en poëtisch te beschrijven. Ieder hoofdstuk is een kortverhaal op zich, maar samen gebundeld vormen ze een zeer mooi en lyrisch boek, dat IJsland beschrijft in al zijn verschillende facetten.

“Ook de natuur ondergaat inflatie als je er veel van hebt. Een dal zonder water vind ik nu niet veel bijzonder, terwijl we hunkerden naar zo’n plek toen we dagelijks het Vondelpark doorkruisten.”

Dat de mensen in IJsland tussen veel extremen leven, wordt zeer duidelijk gemaakt en heel mooi geportretteerd door Broekhuysen. Het is heel leuk dat doorheen het boek de IJslandse woordenschat en IJslandse liedjes gebruikt worden, die het dochtertje van de schrijfster kent en leert.

Dit geeft naast de mooie, beeldende beschrijvingen, nog een extra dimensie aan het boek. Het boek is een heel mooi relaas van hoe het leven op IJsland is, en hoe gemakkelijk en natuurlijk een kind zich hieraan aanpast. Winter-IJsland, een uniek, eerlijk en heerlijk boek! Ik geef het boek dan ook graag 4,5 sterren.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte BurenGeen opmerkingen: