vrijdag 5 augustus 2016

'ZODIAK 1 Het 13e Huis' – Romina Russell

 
Genre: YA
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045207001
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 400
Uitgave: 25 mei 2015

Met dank aan Karakter Uitgevers B.V. voor het recensie-exemplaar.

Cover
Het is een zeer drukke cover met veel kleuren, vormen en informatie. In eerste instantie weet je niet zo goed waar je moet kijken. Je ziet op de cover een gestalte van een meisje/jonge vrouw. Zij kijkt vanaf een hoogte neer op een soort stad. De felle kleur geel lijkt aan te geven dat er iets ernstigs aan de hand is. Verder staat er behoorlijk veel tekst op de cover: de naam van de schrijfster, de naam van de serie, de naam van het deel uit de serie en nog een tekst onderaan de cover, die naar mijn mening niet nodig was geweest vanwege de tekst op de achterflap. Wat ik ook erg jammer vind, is dat er al op de cover het aantal sterren is gegeven, ruim 4,5. Verder is er een doorzichtige planeet te zien over een groot deel van de cover met er op een zodiak met in het midden het sterrenbeeld Kreeft. De binnenkant van de cover bevat alleen de afbeelding zonder tekst en is aangenamer om naar te kijken.
Ik geef de cover een 6, omdat hij na het lezen van het verhaal wel goed aansluit bij het verhaal, ondanks dat het geheel te druk is.


Het verhaal
Rhoma Grace, ook wel Rho genoemd, verhuist naar Elara, de grootste maan van hun zonnestelsel om aan haar opleiding aan de academie te beginnen. Haar eigen sterrenstelsel (of ook wel Huis) heet Kreeft en behoort met 11 andere stelsels, allemaal genoemd naar sterrenbeelden, tot De Zodiak.

Er zijn in totaal 12 Huizen, allemaal genoemd naar de 12 sterrenbeelden, zoals wij die kennen. Ieder huis heeft een hoeder. Hoeders hebben twee taken: het vertegenwoordigen van het huis in de Galactische Senaat en het beschermen van het volk door de toekomst te voorspellen. In volkssprookjes en kinderliedjes wordt er gesproken over een 13e Huis, maar er is niemand die daadwerkelijk daarin gelooft.

Tijdens haar examen ziet Rho een slecht voorteken in de sterren. Een deel van de sterren was bedekt met iets zwarts en het kronkelde. Het is een gevaarlijke oppositie in de stand van de sterren. Aangezien Rho haar berekeningen instinctief heeft gedaan en niet op de officiële manier via een astralator, geloven haar mentoren haar niet. Met behulp van een astralator doet Rho nogmaals de berekeningen. Deze berekeningen met astralator laten geen verstoring zien. Rho is geslaagd voor haar examen, maar zelf twijfelt ze aan de uitslag en heeft ze meer vertrouwen in haar eigen instincten.

Niemand houdt zich meer bezig met de dreigende voorspelling van Rho, totdat er een ramp gebeurt tijdens het eindfeest op de academie op de maan Elara.
Een vuurbal schiet plotseling door het sterrenbeeld Kreeft. Rho realiseert zich dat ze al weet waar die zal gaan landen. Ze is dan ook niet verbaasd als ze hoort dat er een explosie is geweest op de maan Thebe, mogelijk is de maan getroffen door een meteoriet. Dit heeft ook gevolgen voor de maan Elara, er vallen vele doden. Enkelen, onder wie Rho, hebben het geluk de ramp te overleven en de overlevenden vertrekken per ruimteschip naar huis, naar Kreeft.

Niemand begrijpt waarom de hoedster, moeder Origine, niemand heeft gewaarschuwd. De gebeurtenis had voorzien moeten zijn. Alle overlevenden dienen zich te melden bij admiraal Crius op een ruimtestation in omloopbaan van Kreeft. Hij is de militaire adviseur van de hoedster van Kreeft. Het blijkt dat de hoedster, Moeder Origene, de ramp niet heeft overleefd en boven aan de agenda staat nu het vinden van een nieuwe hoeder.

Eenmaal aangekomen op het ruimtestation wordt Rho tot haar grote verbazing benoemd tot hoedster van het Vierde Huis, Kreeft. Dit omdat zij via haar instinctieve berekening de ramp heeft voorspeld, terwijl niemand anders dit heeft voorzien. Rho komt tot de ontdekking dat ook andere Huizen gevaar lopen en wil hen waarschuwen. Ze geeft aan haar raadslieden door dat ze in de sterren ziet dat het 13e Huis verantwoordelijk is voor de rampspoed. Ze geloven haar niet, het 13e Huis, Ophiuchus is volgens hen een mythe, de kinderboeman van het huis Kreeft en Zodiak. Haar raadslieden willen dan ook niet het risico lopen dat ze zich belachelijk maken. Ze tonen geen respect voor Rho als nieuwe hoedster.

Na enig overleg weet Rho haar raadslieden te overtuigen dat ze de andere Huizen moeten waarschuwen voor het naderende gevaar. Zullen ze haar geloven, gezien het feit dat Rho nog zo jong en onervaren is? Rho moet proberen voor elkaar te krijgen dat alle twaalf Huizen samen gaan strijden tegen Ophiuchus.

Conclusie
Het boek begint met een volksverhaal uit Kreeft. De oorsprong en de schrijver ervan zijn onbekend. In het volksverhaal staat dat je moet oppassen voor Ochus. Hij wordt beschreven als slang. De 12 Huizen gaven hem vertrouwen en macht maar hij wilde dat stelen.

Het verhaal over Rho en de 13 Huizen is zeer spannend en meeslepend geschreven. Als je eer eenmaal aan begint, is het moeilijk om het boek neer te leggen. Het verhaal bevat vele verschillende elementen die het boek verrijken: scifi, astrologie, astronomie, legendes. Thema’s zoals: hoop houden in een goede afloop, kracht van samenwerking, het beste in jezelf naar boven halen, zijn sterk vertegenwoordigd in dit verhaal.

Het is een spannend verhaal, waarin met regelmaat humor wordt gebruikt. Het is duidelijk een YA. Dit is te merken aan zowel het taalgebruik dat niet al te moeilijk is, als ook aan de romantische scènes die regelmatig voorkomen. Rho valt voor twee totaal verschillende mannen: haar raadslid Mathias en de ambassadeur Hysan Dax van het Huis Weegschaal. Om een voorbeeld te geven van de spanning tussen Rho en Mathias de zin (blz. 213):

“Mathias trekt me verder in de schaduwen. Hij is zo dichtbij dat ik zijn hart dwars door zijn kleren heen voel bonzen. Of is het mijn hart?”

Het gegeven van onze 12 sterrenbeelden is zeer origineel gebruikt in dit boek. De schrijfster heeft hier iets vernieuwends mee neergezet.

Ondanks de vele nieuwe/verzonnen woorden en begrippen, leest het verhaal soepel. De uitleg is geïntegreerd in het verhaal en je hebt als lezer geen moeite te volgen wat er precies bedoeld wordt. Zo wordt er bijvoorbeeld gecommuniceerd met wave: een gouden apparaatje dat eruit ziet als een schelp. Het is een interactieve manier om informatie op te nemen, af te spelen en te versturen. Er is veel aandacht besteed aan de bewoners van de verschillende planeten die bij de 12 huizen horen: de planeten, de bewoners, hun manier van leven, hoe ze eruit zien, wat ze bijdragen aan de samenwerking in de Zodiak. Toch zou een naslagwerk met alle Huizen met bijvoorbeeld gegevens planeten en bewoners en personages prettig zijn geweest. Ik miste zo’n overzicht, waar je even naar terug kan bladeren.

Wat ik qua symboliek erg mooi vond is het stuk in het verhaal als Rho van haar moeder een parelketting krijgt met parels die voorzien zijn met de symbolen van de 12 verschillende huizen van de Zodiak. De 12 parels samen vormen een ketting. Deze staan voor de 12 Huizen die samen kunnen werken aan een oplossing. Elke parel is noodzakelijk om de ketting compleet te maken. Zo is elk Huis nodig om de strijd te voeren tegen Ochus, de hoeder van het Huis Ophiuchus.

Deel 1 van De ZODIAK-serie “Het 13e Huis krijgt van mij vanwege de originaliteit en goed neergezette verhaal 4 sterren.

Het tweede deel van De ZODIAK-serie is inmiddels ook verschenen. Het heet: “De dolende ster”. De recensie van dat deel zal binnenkort ook op het blog te lezen zijn.

Jeanine Feunekes-Both – Recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: