donderdag 11 augustus 2016

ZODIAK 2 'Dolende Ster' – Romina Russel


Genre: fantasy
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045210353
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 400
Uitgave: maart 2016

Met dank aan Karakter Uitgevers B.V. voor het recensie-exemplaar.

Cover
Net als bij deel 1 van de Zodiak-serie is de cover erg druk. Je ziet wederom de gestalte van een vrouw die uitkijkt naar het heelal. Tussen de sterren zie je een doorschijnend gezicht. Wederom is er voor gekozen is om bovenaan de cover het aantal sterren te vermelden. Onderaan de cover staat een korte samenvatting van het boek. Persoonlijk vind ik dat deze tekst passender was geweest op de achterflap, waar overigens ook een samenvatting staat, alleen in andere bewoordingen. De cover krijgt van mij een voldoende vanwege het feit dat de uitgever qua cover en lay-out consequent is gebleven bij dit deel.

Het verhaal
De proloog begint met het verleden, de dag dat Rho’s moeder haar gezin verlaat. Rho en Stanton zijn nog kinderen en wonen bij hun ouder. Deze proloog trekt je direct in het verhaal en in het mysterie van de verdwijning van hun moeder.

Als het verhaal bij hoofdstuk 1 begint is Rho inmiddels afgezet als hoedster en zij verblijft bij het Huis Steenbok. Steenbokken verzamelen van nature alles wat kennis betreft en hebben een hele opslagruimte hiervoor, de Zodiax: een ondergrondse bewaarplaats van de collectieve kennis van de Zodiak. De herinneringen en kennis worden bewaard in zogenaamde sneeuwbollen. Elke bol bevat een herschepping van een moment uit het verleden. Rho is via deze sneeuwbollen wanhopig op zoek naar tekens die haar naar Ophiuchus kunnen leiden, kennis om de Marad te verslaan om de Zodiak weer hoop te kunnen geven. Ochus heeft sinds het vorige deel geen planeten meer verwoest, maar de Marad valt elke week een ander huis aan.

Ondertussen is er in de Zodiak een piek in het aantal rijzers waargenomen. Een piek in het aantal rijzers duidt op een onevenwichtigheid in de Zodiak. Iemand wordt een rijzer als het externe karakter van die persoon sterk botst met de interne identiteit en die persoon dan de persoonlijkheid en fysieke eigenschappen van een ander Huis overneemt. Bij sommige rijzers pakt de wisseling niet goed uit waardoor ze tijdelijk onevenwichtig kunnen worden. Bij sommigen is dit helaas blijvend en zij kunnen veranderen in monsters.

De vrienden van Rho, Nishi en Deke, zijn ondertussen op Boogschutter een ondergrondse verzetsgroep begonnen om mensen bij elkaar te brengen die de Zodiak willen verenigen en tegen de Marad willen vechten. Zij willen voortzetten wat Rho is begonnen. De verzetsgroep wil graag dat Rho wederom de leiding op zich neemt. Deze groep heeft het volste vertrouwen in Rho ondanks de nederlaag en het feit dat Rho geen hoedster meer is. Men gelooft haar en vertrouwt haar. Rho heeft er moeite mee en is bang om weer te falen.

Tijdens een normale lunch op Steenbok, waar Rho aanwezig is, valt een onschuldig uitziend meisje ineens een man aan. Meerdere mensen sluiten zich aan bij de aanvallen. Het blijkt de Marad te zijn en zij hebben een boodschap voor de Zodiak: "De tijd van de twaalf huizen is voorbij. Er is een nieuw teken in opkomst - wij zijn allemaal Marad". Ze eisen dat elke hoeder zijn positie opgeeft en de band van zijn huis met de Zodiak verbreekt. Elk huis dat niet mee werkt zal hetzelfde lot ondergaan als Kreeft, het huis Boogschutter als eerste. Tijdens de nieuwsuitzending blijkt dat op alle huizen tegelijkertijd terroristische aanvallen zijn uitgevoerd.

Rho twijfelt er niet aan dat de Marad en Ophiuchus voor dezelfde meester werken. De werkwijzen lijken teveel op elkaar en de aanvallen zijn te gecoördineerd. Om achter de waarheid te komen wil Rho naar de plaats gaan waar de actie plaats vindt: Boogschutter.

Tijdens een nieuwe oefensessie met haar almanak ontmoet Rho weer Ochus. Ze bereidt zich op het ergste voor, maar hij verbaast haar. Volgens hem kan Rho de instabiliteit voelen van de Zodiak. Dat is de uitwerking van het plan van zijn meester. Ochus vertelt dat hij gebruikt is en dat hij en Rho aan dezelfde kant staan en wil graag een tweede kans. Om zich te bewijzen geeft hij door dat de Marad niet Boogschutter maar Steenbok zal aanvallen. Het is aan Rho of ze Ochus wil vertrouwen of niet.

Rho verdiept zich in geschriften om erachter te komen of de geschiedenis van Zodiak haar een oplossing kan bieden. De geschriften beschrijven het ontstaan van de As-Driehoek, waarbij mede door het huis Kreeft ongeveer 1000 jaar geleden een oorlog tussen alle huizen woedde. Als Rho Zodiak wil helpen moet ze uit haar schulp kruipen. Ze zal zichzelf moeten vergeven voor de dood van haar vader en Mathias.

Conclusie
Wat mij als eerste opviel, is dat dat er nu een groepering is, die zich de Marad noemt. De Marad werd als zodanig niet genoemd in deel 1 en het was mij niet gelijk helemaal duidelijk wie het zijn en waar ze voor staan. Omdat je bekend bent met alle andere begrippen uit het eerste deel, zit je als lezer dit keer sneller in het verhaal.

Ik moest erg lachen toen ik kennis maakte met mevrouw Trii. De robot die deels verantwoordelijk is voor Hysan’s opvoeding. In het eerste deel heb je al kennis met haar gemaakt, maar in dit boek heeft ze mijn hart gestolen, ondanks de kleine rol die ze heeft. Wat mij opviel, is dat dit deel wat luchtiger is geschreven, het bevat meer (soms sarcastische) humor.

Je leert in dit tweede deel meer over de geschiedenis en gebruiken van de Zodiak. Het is een uitbreiding en verdieping van wat je via het eerste boek over de werelden van De Zodiak hebt gelezen. De diepgang is prettig, je voelt je nog meer betrokken bij zowel de hoofdpersonages als het verhaal zelf. Toch mis ik, net als bij Het 13e Huis, een naslagwerk. Het zou mooi zijn geweest om een soort overzicht te krijgen over de personages, de verschillende huizen, planeten, technieken, gebruiken en begrippen.

De romantiek is weer volop aanwezig in deze young-adult. De relatie tussen Hysan en Rho is gespannen vanwege haar schuldgevoel naar Mathias toe. Rho moet voor zichzelf proberen uit te zoeken wat ze nu precies zelf wil. Naast haar verwarde gevoelens voor Hysan, doorgaat Rho een rouwproces vanwege haar vader, Mathias en alle mensen die onder haar leiding als hoedster zijn omgekomen. Ze kan zichzelf moeilijk vergeven voor de rol die ze erin heeft gespeeld. Toch is dit onderdeel van het verhaal niet zwaarmoedig om te lezen, het laat je de groei van Rho als persoon zien. De onzekerheden van Rho worden goed onder woorden gebracht. Je voelt haar vertwijfeling. Aan de ene kant wil ze graag helpen, maar haar falen als leider van de armada heeft er flink ingehakt bij haar.

Waar het boek “Het 13e Huis” gericht was op Rho's rol als hoeder en leider van de Armada in de strijd tegen Ochus, is dit deel meer gericht op haar rol als leider van het verzet en haar inzet om samen met haar vrienden en volgelingen de vijand te verslaan. Je ziet Rho groeien in haar rol als natuurlijke leider. De toon van de strijd is harder en bloederig in dit deel.

Tegen het einde van het verhaal kom je achter de betekenis van de titel van dit deel "Dolende Ster". Het heeft een volledig andere betekenis dan ikzelf erbij in gedachten had.

Romina Russel houdt in dit deel vast aan de kern van het verhaal: Zodiak en de Huizen zijn nog steeds in gevaar, maar tevens slaat zij met Marad en het leger van rijzers een nieuwe richting in, wat het verhaal ten goede komt.
Het verhaal eindigt met een spannende finale en maakt mij nieuwsgierig naar het derde deel.

Zodiak 2 “Dolende Ster” krijgt van mij 4 sterren.

Jeanine Feunekes-Both – Recensente De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: