vrijdag 2 september 2016

‘Daar heb je vrienden voor’ - Astrid Harrewijn

 
Genre: roman
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-225-7443-0
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 316
Uitgave: 3 augustus 2016

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor deze recensie-exemplaren.

Lezers: Elke Winters – Ipie Oudshoorn en Nancy De Brucker (Team DPB)
Groepsrecensie door Nancy De Brucker (DPB)


Over de auteur
Astrid Harrewijn studeerde rechten en was daarna werkzaam als vertaalster. Na het winnen van een schrijfwedstrijd debuteerde ze in 2006 met de roman Ja kun je krijgen. Ze heeft inmiddels zeven romans gepubliceerd. Ze heeft een onmiskenbaar eigen stijl en schrijft met humor over de valkuilen van ons dagelijks bestaan. Astrid Harrewijn woont in Den Haag met haar man en hond Saartje, en heeft twee studerende dochters.

Korte Inhoud
Een humoristische vriendenroman over de grote keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is om die voor je uit te schuiven.
Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?
Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Cover
Elke: De cover krijgt van mij een mooie 8/10. Het is een felblauwe cover die opvalt tussen alle andere boeken. Op de cover staat de Amsterdamse gracht met het sloepje van Joost en Kiki, zijn huisgenote. De cover en de titel waren trouwens ook de eerste twee elementen die me aantrokken om het boek te willen lezen.

Ipie: De cover is prachtig blauw van kleur. Alle afbeeldingen die erop staan zijn zwart en voelen glad aan. De titel staat bovenaan in witte letters. Hierdoor valt deze extra op. Er staan grachtenpanden op de cover (typisch Amsterdams) Door de blauwe achtergrond lijken deze aan het water te staan. In dat “water” vaart een bootje met twee mensen, een man en een vrouw. Aan de cover is niet af te zien waar het verhaal over gaat en wat voor boek het is. Ik raakte getriggerd door de personen op dat bootje en was benieuwd naar het verhaal erachter. Ik vind het een sprekende en uitnodigende cover en geef hem dan ook een 8.

Nancy: Een mooie felblauwe cover met in de achtergrond de typische Herengrachthuizen waar Amsterdam om bekend staat. Op de voorgrond een sloep die in de gracht vaart. Bovenaan in witte letters de titel en onderaan de naam van de auteur. Dit boek herken je meteen als een boek van Astrid. Hij is ook heel opvallend en die haal je zo uit de rekken bij de boekhandel. 8 punten voor deze cover.

Samenvatting van het verhaal
Elke: De 40-jarige Joost is schrijver, kunsthistoricus, archeoloog én ongehuwd. Na een verblijf van twee maanden in Rome is zijn grootste wens echter een kind. Maar als je een kind wilt heb je een vrouw nodig. En laat nu net Joost niet de meest aantrekkelijke man zijn.

Ipie: Joost is een vrijgezelle man van 40. Met 3 huisgenoten woont hij in een grachtenpand in Amsterdam. Hij heeft een dubbele baan, bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft daarnaast een boek over Keizer Augustus.

Nancy: Joost van der Voort is een wetenschapper, kunsthistoricus, schrijver en archeoloog. Hij woont in een fantastisch huis aan de Herengracht in Amsterdam samen met Kiki en Gijs. Hij heeft een baan in het Rijksmuseum en geeft colleges aan de Universiteit van Amsterdam. En daarbovenop heeft hij nog tijd om een boek te schrijven.

Elke: De oorspronkelijke bedoeling van zijn verblijf in Rome was zich te werpen op het schrijven van zijn boek over keizer Augustus. Maar daar bracht Noemi, zijn buurmeisje in Rome, verandering in en plots zat hij iedere namiddag uren op de speeltuin. Vagijn, Flamoes en Punani zorgen dan weer voor verandering in zijn uiterlijk. En zo keert Joost terug naar Nederland als een aantrekkelijke man met een kinderwens.

Ipie: Hiervoor is hij een poosje bij een goede vriend in Rome. Hier doet Joost research naar deze bekende keizer. Zijn uitgever, Miriam, wil dat hij gaat schrijven over het seksleven van keizer Augustus. Joost weet zich hier in eerste instantie geen raad mee. Hij is een stoffige en degelijke historicus en heeft geen idee hoe hij dit aan moet pakken.

Nancy: Na tien jaar gaat hij weer naar Rome om verdere research te doen voor zijn boek over Keizer Augustus. Hij ontmoet daar terug zijn oude hoogleraar Donato Lippi die hij heel erg gemist heeft. De oude man vult zijn tijd met het oplossen van symbolen en tekens voor een gerenommeerde Amerikaan die gespecialiseerd is in deze dingen. Joost mag van een vriend in diens woning verblijven zolang hij die nodig heeft.

Ipie: Joost heeft niks met kinderen. En toch laat hij zich strikken om voor een tijdje, uit school, op Noemie te passen. Noemie is zijn buurmeisje in Rome. Elke middag uit school gaan ze samen naar de speeltuin in de buurt. Joost doet hier contacten op met drie moeders. Een stel pittige Italiaanse vrouwen die geen blad voor hun mond nemen. Mede door hun verhalen krijgt Joost inspiratie voor zijn boek. Daarnaast proberen ze hem van zijn stoffige imago af te helpen door een metamorfose voor hem te regelen. Daar waar hij dacht niks met kinderen te hebben, brengt Noemie een heel ander gevoel bij hem naar boven. Joost realiseert zich ineens dat hij een kind wil.

Nancy: Hij ontmoet daar de jonge Camilla met haar dochtertje Noemi. Zijn leven gaat er de komende twee maanden zeer saai maar productief uitzien maar dat is buiten anderen gerekend. Hij meet zich een nieuwe look aan. Door zijn verblijf in Rome gaat hij ook anders denken over zijn toekomst. Hij heeft namelijk een wens die hij in vervulling wil zien gaan.

Elke: Eenmaal terug in Amsterdam ontdekt hij, in de kelders van het museum waar hij werkt, vreemde tekens. En plots wordt hij op één dag twee keer ontslagen. Samen met klusjesman Gijs richt hij Steiger 13 op. Een klusbedrijf voor alleenstaande vrouwen. Tijdens een van de klusopdrachten leert Joost Emma kennen. Hij durft stilaan weer te dromen dat zijn kinderwens realiteit kan worden.

Ipie: Joost z’n leven komt op zijn kop te staan als hij weer terug is in Amsterdam. In het Rijksmuseum doet hij een bijzondere, geheime ontdekking, een mysterieus raadsel. Mede hierdoor verliest hij zijn baan. Alsof dat niet genoeg is, wordt hij op dezelfde dag ook ontslagen door de Universiteit. Daarnaast realiseert Joost zich dat hij de wens voor een kind niet meer weg kan stoppen. Hij praat hierover met zijn huisgenoot Kiki, die hem erop wijst dat hij hiervoor wel een vrouw nodig heeft.

Nancy: Terug in Amsterdam stuit hij op iets merkwaardigs in de kelder van het Rijksmuseum. Voordat hij verder onderzoek kan verrichten wordt hij op één dag twee maal ontslagen. Twee simpele mailtjes veranderen zijn toekomst van de een op de andere dag. Voor het eerst in zijn leven is hij ontslagen en het is niet eens omdat hij slecht werk heeft afgeleverd.

Elke: Om zijn oude vriend Donato een plezier te doen (en omdat hij eigenlijk zelf ook wel nieuwsgierig is) gaat hij op zoek naar de betekenis van de vreemde tekens. En dan ontdekt hij een van de grootste geheimen aller tijden.

Ipie: Samen met Gijs richt Joost daarom een klusbedrijf op voor alleenstaande vrouwen. Tegelijkertijd gaat hij op onderzoek uit naar het mysterieuze raadsel. Gaat het hem lukken zijn leven weer op de rit te krijgen?
En wat moet hij met zijn kinderwens?

Nancy: Hij heeft nu genoeg tijd om verder te schrijven aan zijn boek en Donato dringt erop aan om verder onderzoek te blijven doen naar wat hij heeft gevonden, want er is nog meer en dan stuit hij op iets eigenaardigs …
Lukt het Joost om zijn wens in vervulling te zien gaan? En wat met zijn schrijverstalent en zijn eigen onderzoek? En hoe zit het met zijn medebewoners aan de Herengracht 86?

Conclusie
Elke: Ik had nog nooit een boek van Astrid gelezen en ik wist dus totaal niet wat me te wachten stond. Uit reacties van andere lezers kon ik wel begrijpen dat het een grappig boek zou zijn. En dat was het zeker!

Ipie: Zoals ik al eerder schreef, boeide de cover mij. Ik wilde graag het verhaal weten achter de personen in het bootje. Ik ben gaan lezen en ik moet zeggen dat ik vanaf de eerste pagina geboeid ben geweest.

Nancy: Wie Astrids vorig boek ‘Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)heeft gelezen kent Joost al een beetje. Waar Noor in haar vorige boek het hoofdpersonage was, is dat nu Joost die we veel beter leren kennen. De andere bewoners komen minder vaak aan de beurt maar zijn daarom niet minder interessant.

Elke: ‘Daar heb je vrienden voor’ was een heel erg aangenaam boek om te lezen. De grappige en luchtige manier waarop Astrid de gebeurtenissen omschreef maakt het een van de meest aangename boeken die ik ooit al las.

Ipie: Astrid weet het verhaal op zo’n manier te brengen dat de personages echt tot leven komen. Je ziet als het ware voor je hoe bepaalde dingen gebeuren. Er zit ontzettend veel humor in, ik heb op bepaalde momenten echt zitten gieren van de lach. Bijvoorbeeld toen Joost, Kiki en Gijs voor het eerst, met hun hond, gingen varen met hun nieuwe sloep. Daarnaast zit er ook een leuke, spannende wending in.

Nancy: Mensen zien Joost als een saaie, degelijke wetenschapper. Hij heeft eigenlijk een nomadebestaan maar hij vindt dat het nu wel tijd wordt om vaste grond onder de voeten te krijgen, een thuis te creëren en hij heeft daarbij ook nog een wens. Joost beschikt namelijk ook over een buitengewone (on)kundigheid om telkens weer dingen te verknallen. Op sociaal vlak is hij dus een ramp en zeker als het op vrouwen op aankomt! Op een bepaalde manier krijg je toch medelijden met Joost. Hoe humoristisch het ook allemaal overkomt, zijn leven loopt niet zoals hij het wil, ook al doet hij nog zo zijn stinkende best!

Elke: Omdat ik ‘Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)’ nog niet heb gelezen, had ik in het begin wat schrik dat het moeilijk ging zijn om te kunnen volgen in het verhaal. Maar dat bleek dus helemaal niet het geval. Je kunt de boeken perfect apart lezen en hebt het ene niet nodig om het andere te begrijpen. Al ga ik het eerste boek zeker ook snel proberen te lezen.

Ipie: Wat mij geraakt heeft in het verhaal is de bijzondere vriendschap tussen Joost en de veel oudere Donatto. Hoe Joost alles laat vallen en gelijk op het vliegtuig stapt als hij hoort dat zijn vriend op sterven ligt.

Nancy: Vanaf de eerste pagina’s druipt de humor ervan af! Het is een echte feel-good roman. Zalig om weer zo’n boek in handen te hebben en je weet meteen dat het goed zit. Zijn gedachtegangen zijn allesbehalve saai te noemen, integendeel! Vanaf dat de lijst van groenten werd vermeld viel bij mij mijn eurocent en dan weet je dat je gegarandeerd gaat lachen. Er zijn zoveel voorbeelden die ik zou kunnen geven qua humoristische zinnen maar ik doe het niet. Lees het zelf en laat je onderdompelen in een paar uurtjes aangenaam leesplezier.

Ook een leuke uitdrukking die bij mij niet ongemerkt bleef was: ‘ Niet veel in de melk te brokkelen hebben’. Ik dacht eerst dat dit om een schrijffout ging maar in het Vlaams is het ‘Niet veel in de pap te brokkelen hebben’. Weeral iets bijgeleerd dus. Heerlijk hoe de Nederlandse- en Vlaamse taal toch zo dicht bij elkaar liggen en ook verschillen.

Elke: Als ik geen andere verplichtingen had zou ik het boek in een ruk hebben uitgelezen. Helaas had ik die andere verplichtingen wel.

Ipie: Het is leuk om eens een boek te lezen vanuit een mannelijke hoofdpersoon. De meeste boeken die ik gelezen heb, gaan over vrouwen. Mannen hebben toch een andere manier van denken en reageren.

Nancy: Het is niet enkel en alleen humor dat de klok slaat. Het boek heeft een diepere achterliggende gedachte zoals vriendschap, teleurstelling, cynisme en hypocrisie. Het is een verhaal waar keuzes moeten gemaakt worden en levenslessen uit getrokken worden. Vluchten of een besluit nemen voor jezelf en voor wat je het best met jezelf voorhebt en met anderen, geen egoïsme laat dat duidelijk zijn!

Astrid heeft zo’n vlotte schrijfstijl dat je het boek niet terzijde kunt leggen. Ook leer je weer dingen over keizer Augustus, Amsterdam en bepaalde dingen die ik niet kan prijsgeven omwille van het spoilergevaar. Astrid beschrijft op een ludieke manier als het over seks gerelateerde dingen gaat. Het is totaal niet platvloers maar op zo’n grappige wijze geschreven dat je in een deuk ligt van het lachen en dit tot meerdere malen toe. Joost mag weten waar ze dit allemaal vandaan haalt :-)Slotsom
Elke: Persoonlijk vond ik de plot geweldig. Ik had nooit verwacht dat wat de grote ontdekking is, de grote ontdekking zou zijn. Ik heb enorm genoten van het boek en de avonturen van Joost. ‘Daar heb je vrienden voor’ krijgt van mij 5 mooie sterren.

Ipie: Vaak als ik een boek lees, kan ik halverwege al wel een beetje inschatten hoe het verhaal zal eindigen. Bij dit boek had ik dat helemaal niet. Daardoor bleef het tot het einde boeiend. Het slot was anders dan ik had verwacht, maar niet minder leuk. Dit was echt een boek waarvan ik naderhand baalde dat ik hem uit had, een soort kater gevoel. Hij was zo leuk dat ik nog graag even doorgelezen had. Één klein minpuntje vond ik dat er best veel in gevloekt werd. Ik zou dit boek zeker aan anderen aanbevelen. Het leest gemakkelijk, is grappig, herkenbaar en er zit ook spanning in. Dit boek krijgt van mij dan ook 4 sterren.

Nancy: Ik wacht al met spanning af tot er een vervolg gaat komen want het staat wel als een paal boven water dat dit zal gebeuren. Er zijn dingen die nog moeten verteld worden.Een heerlijk boek dat je eigenlijk te snel uit hebt en dat is balen vind ik. Dit is zo’n boek waar je volledig in meegaat en waar je bijna constant met een glimlach zit te lezen. Voor dit geweldig vervolg geef ik 5 sterren!

We zijn het er unaniem over eens dat we genoten hebben van dit boek!Geen opmerkingen: