dinsdag 13 september 2016

'De jacht' (The Cage 2) – Megan Shepherd


Genre: YA
Uitgever: Van Goor
ISBN: 9789000321513
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's:304
Uitgave: juni 2016


Cover
De cover heeft dezelfde opzet als die van het eerste deel “The Cage”. Je hebt zicht op een vrouwelijke persoon die met haar rug naar je toe staat door middel van een beeldscherm, waarvan je alleen de randen aan de zijkant van de cover ziet. Het personage heeft haar hoofd omgedraaid en kijkt naar de zijkant. Ze staat in een natuurgebied, waar de zon net op of onder gaat. Een vizier, zo groot als de cover, is op haar gericht. Dit vizier is ook voelbaar als je de afbeelding aanraakt. De cover krijgt van mij een 8.

Verhaal
Cora zit gevangen in een cel nadat haar ontsnappingspoging is mislukt. Ze krijgt van Cassian een tweede kans en ze moet gaan werken bij een menagerie. Menageries zijn clubs waar verschillende tijdperken op aarde worden nagebootst en waar de Verwanten hun ijzeren zelfdiscipline kunnen laten varen en zich kunnen uitleven. De mensen worden er ingezet als personeel. Cora wordt naar een menagerie gebracht die de Jacht heet. Het decor van de Jacht is een replica van expedities in de koloniale tijd, de Verwanten kunnen er safari's maken. Het is Cora's taak om de gasten te gaan vermaken met haar zangkunsten. Cassian heeft de Jacht gekozen omdat Cora daar de grootste kans heeft om te overleven. Eenmaal aangekomen in de Jacht blijken Mali en Lucky daar ook te werken.

Cassian vertelt dat hij bij een geheime groepering hoort die de mensheid wil helpen. Ze zijn ermee bezig om de mensheid te verheffen tot het vijfde intelligente ras. De andere vier rassen zijn: de Verwanten, de Mosca, de Axion en de Verzamelaars. Volgens Cassian zijn er generaties lang Verzamelaars betrokken geweest bij de clandestiene poging om de intelligentie van de mensheid aan te tonen en hij heeft de hulp nodig van Cora om dit nu te verwezenlijken.

Cora gelooft echter niets van Cassians verhaal, zij is haar vertrouwen in hem verloren na de mislukte ontsnapping in het eerste deel “The Cage”.
Nok en Rolf worden na de mislukte ontsnapping naar een habitat gebracht die eruit ziet als een huis. Dit huis heeft echter maar drie echte muren: de vierde muur bestaat volledig uit glas. Achter dit glas is een oplopende rij stoelen, als in een theater. De Verwanten kunnen op deze manier Nok en Rolf bestuderen hoe ze als aankomende ouders functioneren. Gelukkig is het Leon als enige groepslid wel gelukt om te vluchten. Hij krijgt de kans om te gaan samenwerken met de Mosca’s, zwarthandelaren. De groep vindt al snel een manier om samen te werken om te ontsnappen, maar zij zetten daarbij hun leven op het spel.


Conclusie
Het verhaal wordt ook in dit tweede deel beschreven vanuit het perspectief van de verschillende personages. Het verhaal gaat zonder inleiding of terugblik naar het eerste deel door, dit is echter niet storend, je hebt de draad van het verhaal gauw te pakken. De tegenstelling tussen het leven in The Cage en de Jacht is groot. Daar waar de groep in de kooi nog bestudeerd werd tijdens bizarre en mogelijk dodelijke opdrachten, moeten vooral Cora, Mali en Lucky nu elk moment van de dag vrezen voor hun leven. De schrijfster weet de spanning in dit boek te verhogen door er een nieuw gevaar aan toe te voegen voor de groep. Alle kinderen vanaf 19 worden door de Verwanten beschouwd als volwassenen. Na het bereiken van deze leeftijd worden zij óf naar Armstrong gebracht (een maan waar alleen mensen wonen, een soort toevluchtsoord) óf ze worden per direct gedood.

Van alle groepsleden hebben vooral Rolf en Nok het bijzonder zwaar door het gebrek aan privacy. Elk moment van de dag worden ze in een kunstmatige omgeving bestudeerd hoe ze functioneren als toekomstige ouders. Ze lopen elke dag het gevaar dat de Verwanten zich kunnen bedenken over hun plan van aanpak. Rolf en Nok hebben te maken met de dreiging dat hun foetus afgepakt wordt op het moment dat deze buiten de baarmoeder kan overleven als ze niet meewerken. Het is boeiend om te lezen hoe Rolf en Nok proberen hieronder uit te komen.

Megan Shepherd weet goed de verschillende soorten gevaren neer te zetten die de groepsleden onder ogen moeten zien. Ze geeft een duidelijke beschrijving van het leven dat de verschillende leden van de uiteengevallen groep leiden en de directe gevaren die elk van hen loopt. Ook in dit deel is de aantrekkingskracht en spanning tussen Cora en Cassian is nog steeds aanwezig, ondanks dat Cora hem niet vertrouwt. “De jacht” haalt het qua spanning niet bij het eerste deel “The Cage” waar de groep wakker werd in een volledig onbekende wereld en niet wist wat er aan de hand was. Ik miste het verrassingselement van het onbekende dat het eerste deel van deze serie juist zo goed maakt. In “The Cage” was je als lezer in het begin volledig onwetend over waar de groep tieners terecht was gekomen en stond je net als de personages voor een raadsel. Halverwege het verhaal onthult de schrijfster echter een geheim over een personage dat enorme gevolgen kan hebben voor Cora. Ik had al een vermoeden dat er iets vreemds aan de hand was met een bepaald personage, maar dit had ik niet verwacht. Het verhaal is tot die onthulling redelijk spannend, maar de onthulling van dit geheim verhoogt absoluut de spanning. Wat ik erg jammer vond, is dat de schrijfster in dit deel niet de gelegenheid heeft gepakt de personages zelf meer diepgang te geven. Wat ik ook niet goed begrijp is waarom er bij het eerste deel is gekozen voor een Engelstalige titel en bij het tweede deel voor een Nederlandstalige.

Het verhaal eindigt met een behoorlijke cliffhanger en ik ben dan ook erg benieuwd naar het derde deel.

Ik geef “De jacht” van Megan Shepherd 3,5 sterren.  

Jeanine Feunekes-Both - Recensente De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: