woensdag 7 september 2016

'De Mars Trilogie 1 - Rood' - Pierce Brown

 
Genre: young adults
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024570973
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 588
Uitgave: 2016

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor dit recensie-exemplaar.

De auteur: 
Rood is het eerste deel van de Mars trilogie geschreven door Pierce Brown. Hij is een Amerikaanse auteur en toen zijn boek in 2014 verscheen werd er zo enthousiast op gereageerd dat de filmrechten al gekocht zijn door Universal Pictures. Deel twee en drie Golden Son en Morning Star zijn in het Engels al verschenen. In 2014 werd hij genomineerd bij Goodreads voor de Best Young Adult Fantasy & Science Fiction awards. En in 2015 won hij deze award voor zijn tweede boek in de Mars trilogie.

Cover 
De cover is in drie kleuren uitgevoerd nl. rood, wit en zwart. Dit geeft een duister gevoel. Ik viel ook meteen voor deze cover omdat rood al zo lang als ik weet mijn favoriete kleur is. Dat de titel dan ook nog Rood is en dit in grote witte letters gedraaid erop staat was voor mij duidelijk, deze wil ik lezen. De uitgave is onderdeel van De Mars Trilogie en wordt dus ook als Boek 1 aangeduid. Verder is de cover zwart met een felrode vleugel erop.
De cover krijgt van mij een 8.

Samenvatting van het verhaal 
Aan het begin van dit boek staat een plattegrond van een gebied opgedeeld in Huizen. Elk Huis is genoemd naar een god van het Romeinse pantheon.

Deel 1 heet Slaaf en heeft als ondertitel: Op Mars groeit een bloem. Hij is rood van kleur, sterk en taai en daarom geschikt voor onze grond. Het is de hemanthus. Dat betekent bloedbloesem’.
De bloem komt meerdere malen terug in het verhaal en geeft de liefde aan die de hoofdrolspeler Darrow voelt voor zijn vrouw Eo.

De andere hoofdrolspelers zijn in het eerste deel de andere roden die in de mijnen van Mars werken om helium-3 naar boven te halen. Zij denken dat zij de pioniers zijn die de terravorming (een planeet veranderen zodat deze voor mensen bewoonbaar wordt) van de planeet Mars doen voor de bewoners op Aarde waar alles vernietigd is en bijna niets meer bewoonbaar is. Zo worden de Roden onder druk gezet. De mannen werken in de mijnen als helduikers en de vrouwen in de Webberij waar zij zijde van de spinworm oogsten.

De hiërarchie is verdeeld in kleuren:
De Roden zijn de mijnwerkers, de Oranje zijn de technici, de Roze de verzorgenden, de Grijze is politie, Obsidiaan (zwarte glaslava) zijn de soldaten, de Gele de artsen. Dit zijn de meest voorkomende kleuren in het eerste deel. De Gouden hebben de macht en heersen over alles.

Als Eo een belangrijke regel overtreedt en daarvoor ter dood wordt veroordeeld is Darrow ontroostbaar. AartsGouveneur van Mars, Nero au Augustus, is bij de executie van Eo aanwezig. Hij wordt de drijfveer van Darrow om zijn vrouw te wreken.

Deel 2 heet Herboren en hierin wordt Darrow, na de dood van zijn vrouw Eo, geselecteerd om te veranderen in een Gouden. Hij komt terecht bij de Modelleurs. Na veel pijn en krachttraining is hij klaar om mee te doen met het toelatingsexamen voor het Instituut. Daar begint het gevecht pas echt. Hij komt met nog 100 andere Gouden in het Huis Mars.

Deel 3 heet Goud. Om te overleven moeten de verschillende Huizen met elkaar vechten om elkaars standaard. De standaard vertegenwoordigt de eer van het Huis, het Huis Mars heeft een huilende wolf erop. Het motto is: bescherm dit, bescherm je kasteel en verover alle andere. De strijd is losgebarsten. Vanaf hier komen vele veldslagen, overwinningen en nederlagen voorbij. Samen met Cassius, Roque en Lea die ook van het huis Mars zijn, later met Mustang de leidster van het buitgemaakte Huis Minerva gaat Darrow de strijd aan.

Conclusie 
Wat bijzonder is in dit boek is de schrijfwijze van sommige woorden. Als voorbeeld: sikkelMes, PulsSchild, schimCape, pulsVuist en analyseerModem. Een biomedische nanoCamera zit in elke ring die de bewoners van de Huizen dragen.
Ik denk dat de schrijver hiermee aan wil geven dat dit op Mars verschillende werktuigen en wapens zijn die op aarde niet bestaan. Deze schrijfwijze went snel en geeft het verhaal een bijzonder gevoel.

Het is erg rauw en bloederig geschreven en vooral het sikkelMes van Darrow is vaak aanwezig. In het laatste deel wordt hij daarom de Maaier genoemd. Soms zijn de overwinningen van Darrow en zijn vrienden iets te makkelijk ondanks het hevige verzet verslaan ze vele. Maar het geheel is prachtig omschreven en de wereld die gebouwd is op Mars lijkt erg op de Aarde. Afgezien van wat verschil in zwaartekracht, wat door de speciale gravLaarzen verholpen wordt, is het net een berggebied met veel bossen op aarde. Hierbij ook complimenten aan de vertaling. Je kunt het boek bijna niet wegleggen. Ook het thema over Mars is erg actueel. Op Hawaii is kort geleden een experiment gedaan met een aantal studenten om een verblijf op Mars zo goed mogelijk na te bootsen. Een van de manen die om Mars cirkelen heet Phobos en de Phobostoren is een baken in het strijdveld van Darrow. En Phobos is ook een titel van een recent verschenen boek.

Er is dus veel interesse voor de ruimte en zijn planeten en manen op dit moment. Als Darrow aan het einde een bijzonder aanbod krijgt, wil je als lezer alleen maar doorlezen. Ik hoop dat deel 2 gauw, vertaald in het Nederlands, verschijnt. 

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en kijk uit naar de volgende delen. Als je van YA, Sciencefiction en Fantasy houdt moet je deze trilogie zeker lezen.

Ik geef dit boek 4 dikke sterren.

Marjolein van der Molen - Recensent van De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: