donderdag 15 september 2016

'De Samaritaan' – Mason Cross


Genre: thriller
Uitgever: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024570218
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 448
Uitgave: augustus 2016

Met dank aan uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Je denkt dat hij je komt helpen... Je vergist je.

Een sadistische seriemoordenaar aast op alleenreizende vrouwen met autopech. De pers heeft hem al 'de Samaritaan' genoemd, maar zonder aanwijzingen en sporen is het politieonderzoek al snel tot stilstand gekomen.
Dan komt manhunter Carter Blake in beeld, met de duistere gave om de volgende stappen van de Samaritaan te voorspellen. FBI-agent Jessica Allen en haar collega's zijn echter achterdochtig, want hun nieuwe bondgenoot komt verdacht veel overeen met de man die ze zoeken...

Blake gelooft niet in toeval. Wanneer hij in het nieuws iets hoort over een moord en bepaalde kenmerken meent te herkennen, laat hij zijn plannen varen en vertrekt richting LA. Hij moet zich wel heel erg vergissen maar dat is iets wat niet in zijn woordenboek voorkomt. Wanneer hij in LA aankomt en zich op de PD begeeft weet hij het zeker. Hij kent de dader van een vroegere militaire operatie, en neemt zich voor om mee te werken aan het oppakken van deze zieke geest. Mason meldt zich bij de plaatselijke politiediensten waar hij sceptisch wordt ontvangen. Maar niet door Jessica Allen, op de een of andere manier is er iets aan Blake dat haar vertrouwen geeft. Toch lijkt dat vertrouwen geen stand te houden wanneer de zaak vordert en dat heeft zeker ook te maken met Blake’s werkwijze. Intussen komt de dader steeds dichterbij en wordt de situatie angstaanjagend beklemmend. Er volgt een kat en muis spel met de nodige vallen.

Dit tweede deel rondom ‘mensenjager’ en geheimzinnig oud-militair Carter Blake is wederom goed opgebouwd, leest lekker snel en intrigeert. Maar behalve de invalshoek, het hebben van autopech, is het verhaal niet echt vernieuwend. Cross moet het echt hebben van de personages Allen en Blake, zij maken “De Samaritaan” meer dan de moeite van het lezen waard. De verhaallijn is goed uitgewerkt maar de spanning komt niet volledig tot bloei. In het eerste boek rondom Carter Blake, “Het jachtseizoen” was dat totaal anders. Dat knalde je vanaf het begin echt tegemoet terwijl dit boek qua opbouw wat rustiger is en meer een psychologisch tintje heeft. Het is minder actie, minder spanning en minder heftig. Dat komt waarschijnlijk omdat het aandeel van Blake veel kleiner is en daarmee ook de actiemomenten. De titel is buitengewoon goed gevonden, hoe cynisch kun je zijn?

Blake is een schim, een jager en keihard. Hij bestaat niet maar hij is er wel. Blake is een raadsel voor justitie en hij probeert dan ook zoveel mogelijk onder de radar te blijven. In dit verhaal stelt hij zich juist kwetsbaar op om de dader op te pakken. Dat is nobel maar gezien zijn zorgvuldig opgebouwd leven in de anonimiteit is dat onwaarschijnlijk. Waar “Het jachtseizoen” echt heel aannemelijk was is dat nu niet het geval. “De Samaritaan” is echter heel actueel en zeker niet ondenkbaar. De pers en publieke opinie krijgen een opvallende rol in het verhaal en zijn ook doorslaggevend voor de bijnaam ‘De Samaritaan’. De invulling van het verhaal rondom de seriemoordenaar is dusdanig opgebouwd dat je met vlagen wel begrip voor zijn daden hebt. Zijn verleden is heel bepalend voor zijn denken. Maar dat wordt in ineens totaal anders door de verrassende plotwending. Dan staan de zaken er heel anders voor, goed gevonden!

Carter Blake is niet meer weg te denken uit dit genre met actiehelden. Hij is standvastig, overtuigend en fascinerend. Mason Cross heeft een sterk personage bedacht waar we nog veel van kunnen verwachten, laten we het hopen! De schrijfstijl zorgt ervoor dat je continu geboeid blijft. Wat wil je nog meer van een thriller? Hopelijk de volgende keer meer overtuigende actie en een grotere rol voor Blake.

3 dikke sterren

Patrice - Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: