dinsdag 20 september 2016

"Onmenselijke mensen" - Rob van Doorn


Genre: thriller
Uitgever: Ellessy 
ISBN: 9789086602711
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 294
Uitgave: 21 maart 2015

Het eerste deel “Haarlem Centraal” in de trilogie van Rob van Doorn rond hoofdpersoon Frits Halen kreeg nog niet zo lang geleden vier krachtig stralende sterren (zie recensie) en smaakte naar meer.
In deel twee getiteld “Onmenselijke mensen” wordt dochter Jolanda van Frits en Saskia Halen op klaarlichte dag ontvoerd. Zij wordt onder mensonterende omstandigheden vastgehouden door Oost-Europese criminelen onder leiding van de gewetenloze wapenhandelaar Ratko Belodedic. De ontvoerders plaatsen Frits voor een duivels dilemma.
Hij roept de hulp in van Marian Liter, dochter van een belangrijk personage uit “Haarlem Centraal”. Zij heeft ervaring opgedaan bij de Luchtmobiele Brigade en is voor geen kleintje vervaard. Vanwege bepaalde vermoedens over de achtergrond van de ontvoering neemt Marian een oude bekende uit deel 1 op niet bepaald kinderachtige wijze te grazen om informatie te verzamelen.
Saskia Halen is door de ontvoering de wanhoop nabij en belandt na een rigoureuze actie in een psychotische toestand. Daarmee is het privéleven van Frits totaal ontregeld. Niettemin gaat hij met bijna bovenmenselijke inspanning op zoek naar de daders van de ontvoering. Hij belandt daarbij met Marian Liter onder meer in Belgrado en Amman. Duistere elementen kruisen zijn pad en groot gevaar bedreigt hem. Op soms wonderbaarlijke wijze weet hij te overleven.
Rob van Doorn heeft in “Haarlem Centraal” al blijkgegeven van een uiterst vlotte penvoering. Ook in “Onmenselijke mensen” schrijft hij welhaast filmisch en zet hij de belangrijkste personages van het verhaal krachtig en helder neer. Zijn taalgebruik is goed en beeldend zonder in overdrijving te vervallen.
Het verhaal is spannend en vol actie. De lezer zal onderweg wel eens het gevoel krijgen dat Frits Halen een superman is. Hij lijkt op een kat met negen levens en vaardigheden die je niet verwacht bij een (voormalig) wethouder van een middelgrote stad. Maar hier speelt ook spreekwoordelijk de bovenmenselijke kracht die een wanhopige vader en echtgenoot in nood kan ontwikkelen.
Het verhaal is een geslaagde aanklacht tegen de internationale wapenhandel waarin Nederland al decennia een dubieuze rol vervult. Waar de naam van de schurkachtige zakenman Frans van Anraat velen doet huiveren, spelen in het verhaal enkele andere Nederlandse wapenhandelaren en bedrijven een cruciale rol. Ook de ambtelijke corruptie wordt volop de korrel genomen.
Het boek eindigt in een kolkende stroomversnelling waarin wel enkele nogal onwaarschijnlijke dingen gebeuren. Maar dat mag de pret niet drukken. “Onmenselijke mensen” is een sterke actiethriller met een belangrijke maatschappelijke boodschap, verpakt in een bloedstollend verhaal.
Het boek verdient vier sterren.

Charles Kuijpers - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: