donderdag 22 september 2016

'Phobos' - Victor Dixen

 
Genre: young adults
Uitgever: Q
ISBN: 9789021403403
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 398
Uitgave: augustus 2016


Met dank aan uitgeverij Q voor dit recensieboek.

Cover 
Op de cover, die in de kleuren zwart, rood, wit is gehouden, zien we een meisje met rood haar zweven in een ruimte met een zwart strak pak aan. Ze heeft een vlammende bos rood haar dat om haar heen danst. Op de achtergrond is de rode planeet Mars te zien. Met witte letters staat de titel Phobos erop en als ondertitel de onheilspellende zin: Er is geen weg terug... Mooie cover die ik een 8 geef.

Samenvatting van het verhaal 
Het verhaal begint met een soort advertentie die een oproep doet tot kandidaatstelling voor het Genesisprogramma. Dit betekent dat je deel mag nemen aan het ontstaan van een nieuwe wereld met 6 meisjes en 6 jongens. Het zal het mooiste liefdesverhaal aller tijden worden. Het houdt in dat er twee capsules met respectievelijk de jongens en de meisjes worden gelanceerd die vervolgens aan de Cupido (een voor de hand liggende naam) worden gekoppeld. Deze wordt in de baan van de maan rond Mars gebracht. Deze maan heet Phobos. Na de positionering van de Cupido zullen de capsules definitief worden losgekoppeld en zullen deze op Mars landen. Daar zullen de nieuwe paren de eerste menselijke kolonie gaan vormen in de ruimte.

De 6 meisjes die meedoen zijn: Léonoor (Leo) 18 jaar uit Frankrijk, Kirsten ( Kris) 18 jaar uit Duitsland, Fangfang 20 jaar uit Singapore, Safia 17 jaar uit India, Elizabeth 18 jaar uit Engeland, Kelly 19 jaar uit Canada.
En de jongens zijn: Tao 18 jaar uit China, Alexej 18 jaar uit Rusland, Kenji 17 jaar uit Japan, Mozart 18 jaar uit Brazilië, Samson 18 jaar uit Nigeria, Marcus 19 jaar uit de V.S.

De hoofdpersoon is Leonoor. Vanuit haar oogpunt wordt het boek geschreven. Als de twaalf personen aan boord gaan van de capsules wordt Leonoor aan haar pak gegrepen. Een vreemde man pakt haar pols en stamelt je mag niet…..’ Meer kan hij niet zeggen omdat twee beveiligers hem hardhandig opzij duwen. Om niet te vallen grijpt Leonoor zich vast aan de riem van deze man en pakt daarmee per ongeluk zijn mobiele telefoon die aan deze riem hangt. Ze verstopt deze telefoon zorgvuldig omdat deze niet mee mag aan boord.

Tijdens de reis wordt er telkens aan één meisje en één jongen gevraagd met wie ze zes minuten willen speeddaten. Ze mogen dan in een gewichtloze ruimte elkaar zien en vragen stellen. Na een aantal keren worden er liefdeslijsten gepubliceerd aan de vele mensen over de hele wereld die mee kijken met deze grote datingshow op het daarvoor speciaal aangemaakte Genesiskanaal. De kijkers kunnen geld doneren voor de uitzet van hun favoriete paar.
Het programma is een daverend succes en de kijkcijfers schieten omhoog, hierdoor komt er veel geld binnen. Dit tot grote tevredenheid van de presentator en uitvoerend producente Serena McBee. Zij is de drijvende kracht achter het hele Genesisprogramma. Maar is dit programma wel zo eerlijk en bijzonder? En wat gebeurt er met de kandidaten als ze eenmaal op Mars zijn? Dit zijn de grote vragen die zich langzaam ontvouwen in dit verhaal.

Conclusie 
Het verhaal is vlot en heerlijk leesbaar geschreven. Je ziet als het ware de kandidaten in hun leventjes aan boord de moeilijkheden overwinnen en de emoties verwerken. Vooral de meiden worden uitgesproken neergezet en hun achtergronden breed besproken. Bij de jongens is dat veel minder en van hen krijg je ook niet zo veel te zien.

Het leven aan boord van zon capsule is bijzonder door de gewichtsloosheid. Op bepaalde plaatsen aan boord is techniek gebruikt om de gewichtsloosheid te verlagen. Om dan op de plek waar de jongens en meisjes elkaar zagen weer volledig te zijn. Dit is zeer beeldend zelfs filmisch geschreven. De verschillende taken waar ieder voor verantwoordelijk is komen niet echt uit de verf.

Als je net denkt dat de plot zich aankondigt is het boek ineens afgelopen. Dit was voor mij een teleurstelling. Ik begrijp dat het fijn is als mensen een tweede deel van je serie kopen maar dit eind was echt te abrupt.

Toch kijk ik uit naar het tweede deel omdat het een bijzonder idee is dat er misschien leven op andere planeten mogelijk is. Dit was in korte tijd het tweede boek waarin het over Mars en Phobos gaat. Het eerste deel van de Mars trilogie Rood van Pierce Brown gaat ook over de ruimte en ook de maan Phobos komt in dit boek voor. Dit geeft aan dat het wonen in de ruimte best een actueel item is.

Ik geef dit boek 3,5 ster. Als dit boek iets anders was afgelopen waren het 4 sterren geweest.

Marjolein van der Molen -  recensente De Perfecte Buren.


Geen opmerkingen: