vrijdag 30 september 2016

'Verkeerd Verbonden' – Rainbow Rowell


Genre: chicklit
Uitgever: Uitgeverij Q
ISBN: 9789021402949
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 320
Uitgave: juli 2016

Met dank aan Uitgeverij Q voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
Rainbow Rowell (1973) werkt als journalist en columnist voor een krant in Nebraska, VS, waar ze woont met haar echtgenoot en twee zoons. Ze begon haar carrière in 2011 met de chicklitroman Postvak uit. Hiermee veroverde ze menig vrouwenhart. Daarna schreef ze een aantal Young Adult-boeken, waarmee ze vele prijzen won. Na het succesvolle op Harry Potter geïnspireerde Fangirl (2013), schreef Rowell dit boek voor volwassenen: Verkeerd verbonden.

Achterflap
Georgie McCool weet dat het niet goed gaat met haar huwelijk. Vlak voordat ze moet vertrekken naar het vliegveld om Kerstmis te vieren bij haar schoonfamilie, vertelt Georgie dat ze niet meer mee kan. Er is een grote kans opgedoken op haar werk, als ze die wil grijpen kan ze nu echt niet weg uit Los Angeles. Als haar man Neal en de kinderen vertrokken zijn naar de luchthaven, vraagt Georgie zich af of het nu over is. Of ze nu echt alles verpest heeft. Die nacht ontdekt ze een manier waarop ze kan communiceren met Neal in het verleden. Het voelt alsof ze een kans heeft om haar huwelijk te redden nog voordat het begonnen is. Moet ze haar huwelijk redden? Of zouden Georgie en Neal beter af zijn als ze nooit waren getrouwd?

De cover
Een achtergrond in baby-blauw, een vrouwenhoofd, een gele telefoon, meer valt er niet te zien op de cover. Het is een typische chicklit cover. Het is jammer dat de gele telefoon niet prominenter aanwezig is, want de basis van de plot is tenslotte toch de oude, gele telefoon met draaischijf. Ook de titel past niet 100% bij het verhaal, ‘wie heb ik aan de lijn’ was misschien al beter geweest. 
Ik geef de cover een 6.

Samenvatting:
Georgie McCool heeft schijnbaar een perfect leventje, de ideale man Neal en twee schatten van kinderen. Ook haar carrière loopt op wieltjes. Samen met haar beste vriend Seth schrijft ze al jaar en dag aan de comedyserie Jef'd Up. Samen dromen ze ook om eens een volledig eigengemaakte en zelfverzonnen serie te kunnen uitbrengen.

Vlak voor kerst lijkt de grote droom van Georgie en Seth waarheid te worden. Ze krijgen de kans om hun eigen serie uit te werken. Dit impliceert wel dat Georgie de kerstdagen niet samen met haar man en kinderen zal kunnen doorbrengen, bij Neals moeder in Ohama.

Georgie blijft thuis om haar droom te verwezenlijken. Maar ze krijgt Neal niet uit haar hoofd gezet. Had ze toch niet beter meegegaan naar Ohama? Liep hun relatie nog wel zo lekker? Zal het ooit nog wel terug worden zoals het vroeger was tussen haar en Neal? ‘s Avonds probeert ze Neal te bellen vanop haar vroegere meisjeskamer. Maar wat doet Neal vreemd, het lijkt wel Neal van voor hun huwelijk, en hoort ze daar nu plots haar overleden schoonvader?

Conclusie
De plot en achterflap intrigeerden mij onmiddellijk. Hoe zou deze toch wel bijzondere plot uitgewerkt worden.
Maar jammer genoeg ben ik heel het boek lang op mijn honger blijven zitten.
Het boek blijft in alle opzichten zeer oppervlakkig. Beetje bij beetje kom je wel meer te weten over het leven van Georgie, haar man Neal, haar twee kinderen en haar boezenvriend en collega Seth. Maar nooit vormt het verhaal een echt geheel. Het lijken wel allemaal losse, op zichzelf staande feiten, die per toeval over dezelfde mensen gaan en hier en daar een link hebben.

Enerzijds gaat het boek over het heden en anderzijds dwalen Georgies gedachten regelmatig af naar het verleden. Hierbij komt dan ook nog de telefoonlijn naar het verleden en Georgie haar eigen bedenkingen en overpeinzingen daarbij. Toch blijf je als lezer steeds mooi het overzicht houden, je krijgt gelukkig nooit het gevoel dat je het spoor bijster raakt.

Wat de telefoonlijn naar het verleden betreft, had het allemaal wat meer uitgediept mogen worden. Het had allemaal wat mysterieuzer, specialer en vooral ingrijpender moeten zijn. Want zo normaal is het toch niet, wanneer je ineens met het verleden in contact kan komen. Rowell had beter deze verhaallijn veel dieper en verder uitgewerkt en de onnodige zijsprongetjes zoals de bevalling van de hond of de aanschaf van een nieuwe BH, achterwege gelaten. 

Natuurlijk wil je graag weten of het nog terug goed komt tussen Georgie en Neal. Maar zelfs het einde is niet echt spannend. 
Verkeerd verbonden heeft zijn verwachtingen niet waargemaakt. Een leuk tussendoortje dat snel vergeten zal worden.
Ik geef het boek 2 sterren.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte BurenGeen opmerkingen: