dinsdag 25 oktober 2016

'Donor' – Robin Cook

 
Genre: thriller
Uitgever: AW Bruna
ISBN: 9789400507531
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 348
Uitgave: 20 september 2016

Met dank aan Uitgeverij AW Bruna voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
Robin Cooks (°1940) grote droom als kind was om archeoloog te worden, maar toen hij inzag dat alle grote begraven steden al ontdekt waren, koos hij uiteindelijk toch voor een doktersopleiding aan de Columbia University Medical School en Harvard. Hij had echter ook een grote passie voor schrijven en zijn geneeskundige achtergrond verweefde hij dan ook minutieus in al zijn boeken.

Zijn grote doorbraak kwam er met Coma (1977), een thriller waarin hij de werking van een ziekenhuis uitlegde. Daarna volgden de bestsellers elkaar op, waaronder Epidemie (1987) en Shock (2001). Hij kan terecht beschouwd worden als de grondlegger van de medische thriller en staat erom bekend om prangende ethische geneeskundige vragen te behandelen in zijn boeken. Zo kaartte hij onderwerpen als genetische manipulatie, stamcellen en in-vitrofertilisatie aan. Meerdere van Cooks romans werden verfilmd.

Achterflap
Lynn Peirce, een vierdejaarsstudente geneeskunde, heeft alles goed voor elkaar. Maar wanneer haar vriend Carl in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een routineoperatie, verandert haar leven op slag. Carl komt niet meer bij uit de narcose en een MRI bevestigt het verschrikkelijke vermoeden: de jongen is hersendood. Intens verdrietig gaat Lynn op zoek naar antwoorden. En wat ze ontdekt is nog schokkender dan wat ze voor mogelijk had gehouden. Dan ontvangt ze een doodsbedreiging. Iemand probeert uit alle macht te voorkomen dat de waarheid aan het licht komt.

De cover
Het is een typische cover voor een boek van Robin Cook. Zeer beperkt kleurenpalet, in dit geval bruin/oranje. En onderaan de levenslijn, de lijn die iedereen kent vanop de monitors in ziekenhuizen. Een cover zoals je verwacht bij een medische thriller van Cook, niet meer en niet minder. Ik geef de cover een 7.

Samenvatting van het verhaal
Lynn Peirce, een geneeskundestudente, staat op het punt om aan haar specialisatiejaren te beginnen. Ze behoort samen met haar boezemvriend Michael tot de beste studenten van haar jaar. Carl, de vriend van Lynn, moet onder het mes. Lynn raadt hem haar ziekenhuis, het Mason-Dixon medisch centrum, aan voor de routineoperatie aan zijn knie.

Wanneer Lynn na de operatie Carl gaat bezoeken, blijkt dat er een complicatie is opgetreden als gevolg van de narcose. Carl lijkt niet meer te ontwaken. Lynn gaat samen met Michael op onderzoek uit. Hoe is het mogelijk dat een gezonde, jonge man in deze situatie terechtkomt?

Al snel wordt duidelijk dat Carl niet de enige patiënt is in deze situatie. En wat is er eigenlijk met de anesthesiste van Carl gebeurd? Zij lijkt van de ene op de andere dag vermist te zijn.

Stap voor stap komen Lynn en Michael dichter bij de waarheid. Een waarheid waar veel geld en macht achter lijkt te zitten. Maar dan wordt Lynn aangerand en bevolen haar onderzoek stop te zetten…

Conclusie
Het boek begint met een dagboekfragment. Hierin voel je als lezer al een zekere spanning. Het is een perfecte inleiding voor het verhaal. Verder heeft Cook het boek onderverdeeld in drie delen. Die drie delen behandelen samen een periode van slechts vier dagen.

De verschillende hoofdstukken lezen heel vlot, ondanks de vele medische termen waar het boek onvermijdelijk mee doorspekt is. In tegenstelling tot andere boeken die ik reeds van Cook heb gelezen, blijft dit verhaal eerder oppervlakkig. Veel gebeurtenissen en plotwendingen lijken het gevolg te zijn van toevalligheden.

De twee studenten kunnen wel heel gemakkelijk aan de patiëntendossiers komen en ze komen in operatiekledij overal, zonder betrapt te worden. 
Soms hangt de plot met losse eindjes aan elkaar. Het internet wordt naar mijn mening iets te veel gebruikt als bron van snelle, betrouwbare informatie.

Ook de relatie van Lynn en Carl blijft vaag. Nergens in het verhaal voelde ik echt de diepe droefheid van Lynn. Af en toe voelt het boek aan als ‘ het zoveelste in de rij’. Nooit bereikt Cook echt zijn beste niveau, waar je als lezer op het puntje van je stoel zit. 

In deel 3 gaat het spanningsniveau wel omhoog. Hoewel het hier ook eerder je nieuwsgierigheid is die wordt geprikkeld. Waar gaan Lynn en Michael bij uitkomen en wat is de waarheid die ze gaan ontdekken?

Donor is zeker niet het beste boek van Cook dat ik al heb gelezen, maar het blijft een spannende medische thriller, goed voor een aantal uren spannende ontspanning.

Ik geef het boek 3 sterren.  

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: