dinsdag 18 oktober 2016

Duorecensie 'Het amazoneconflict' - Ad van de Lisdonk


Genre: thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461092496
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 400
Uitgave: oktober 2016

Hartelijk dank aan Uitgeverij De Crime Compagnie dat we ook voor dit laatste deel in de Amazone trilogie een duorecensie mochten maken!

Lezers: Charles Kuijpers en Patrice van Trigt (beide DPB)
Recensie samengesteld door Patrice

Het zinderende eindspel in de strijd tegen Amazone


Het Amazoneverbond, een geheim genootschap van militante vrouwen, stelt alles in het werk om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen. Daarbij ontzien ze niets of niemand.
In haar strijd tegen de Amazones lijkt Laura Sieberg het onderspit te delven. Ze wordt over de hele wereld gezocht voor de moorden waarvoor Het Amazoneverbond haar op heeft laten draaien.
Om zichzelf en haar dierbaren te beschermen zal Laura definitief met de Amazones af moeten rekenen.

Over de auteur
Ad publiceerde meer dan honderd juridische- en technische artikelen, en schreef een tweetal technische boeken. Ook verscheen er van zijn hand een Euro- en Millennium Doorstartgids toen de wereld nog dacht dat zij ten onder zou gaan aan de euro, het millennium, of allebei. Maar hoe leuk dat schrijven ook was, het bleef toch ook een beetje op werk lijken. En Ad wilde liever romans schrijven. Thrillers om precies te zijn…
Zijn eerste thriller (Het Amazoneverbond) verscheen in 2013 bij uitgeverij Crime Compagnie. Het boek haalt de achtste plaats in de Crimezone Hall of Fame en bereikt de 11e plaats als beste thriller van 2013. Twee jaar later vindt Het Amazoneoffensief zijn weg naar de fans. De recensies zijn opnieuw zeer lovend en dit boek scoort vrijwel overal 5 sterren. Het Amazoneconflict is nu als afsluitend deel in de Amazone-trilogie verschenen.
Samenvatting van het verhaal

Charles: Met “Het Amazoneverbond” (2013; 4*) maakte Ad van de Lisdonk een verpletterende entree in de wereld van de thrillerschrijvers. Het boek was het begin van een trilogie over de Amazones, een genootschap van vrouwen die de wereldorde willen herijken en daarbij geen enkel middel schuwen. In 2015 verscheen het weergaloze tweede deel “Het Amazoneoffensief” (5*) dat bij talrijke lezers de handen op elkaar kreeg. Rode draad in het verhaal van de trilogie is het wel en vooral ook wee van Laura Sieberg. Haar man John Engles is in deel 1 voor haar ogen vermoord door Amazones. Dat heeft ongekende kracht en verbittering in haar losgemaakt. Haar nieuwe levensdoel is te voorkomen dat de militante Amazones daadwerkelijk de wereldheerschappij verwerven.
In het laatste hoofdstuk van deel 2 “Het Amazoneoffensief” staat:


“Als er iets duidelijk is geworden na de bezetting van de Verenigde Naties door de Amazones was het wel dat vrouwen zich niet meer zouden laten afschepen met een leven in de schaduw van hun mannen.”


En dat is dan eufemistisch uitgedrukt de doelstelling van de militante Amazones.
Het boek eindigt met een bloedstollende cliffhanger die de honger naar het volgende boek over de Amazones bijna ondraaglijk maakte. Die honger is nu in oktober 2016 gestild met “Het Amazoneconflict”.

Patrice: Oud-politieagente Laura Sieberg is in het vizier gekomen van de Amazones en heeft noodgedwongen een plek ingenomen bij deze groep. Niet omdat ze hun gedachtegoed deelt maar omdat ze haar in het verleden een loer hebben gedraaid waardoor ze haar grote liefde heeft verloren en inmiddels ook internationaal wordt gezocht. Dit omdat de Amazones heel geraffineerd te werk zijn gegaan en haast onverslaanbaar. Zo dichtbij mogelijk komen tot de orde van de Amazones lijkt de enige manier om van ze verlost te raken, ze te raken op een zwakke plek. Ze te vernietigen. Waar die zwakke plek zit is nu nog de vraag maar Laura heeft ook niet te maken met een knullige groepering die maar wat aanmoddert maar met een goed geoliede machine die een angstaanjagende gedrevenheid bezit en in het teken staat van controle. Laura moet standvastig handelen en met de hulp die ze wel krijgt staat ze voor wellicht de grootste uitdaging in haar leven. Het is alles of niets.

Charles: De openingsscène sluit naadloos aan op die cliffhanger en zet de lezer direct op scherp. Een moordaanslag op de tot de Amazones behorende Amerikaanse presidentskandidate Mary Lou Bonham wordt op het nippertje verijdeld. De openingszin van het boek brengt de lezer direct in opperste staat van paraatheid. De lezer stelle dat zelf vast; het citeren van de zin zou al een spoiler zijn. Het is het begin van kolkende gebeurtenissen die op fraaie wijze aaneengeregen zijn tot een intrigerend en spannend verhaal.
Sinds de moord op president Rawley wordt het presidentschap waargenomen door vicepresident Robert T. Halford. Diens medewerker Cary Jensen krijgt op wonderlijke wijze een memorystick toegespeeld met een uiterst dreigende boodschap van de koningin van de Amazones. Deze dames hebben met behulp van ATBIP’s (Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power) een verschrikkelijke wereldramp voorbereid die zij zullen oproepen tenzij aan hun eisen wordt voldaan. En zij hebben dat uiterst professioneel geprepareerd; een SEAL-team dat op onderzoek gaat, wordt door hen moeiteloos omgebracht. Als de spreekwoordelijke deadline wordt overschreden zal die ramp dood en verderf over de hele wereld zaaien.

Charles: De Amazones hebben zich laten inspireren door Lilith, de relatief onbekende vrouw van Adam vóór Eva. Deze dame weigerde zich te laten onderwerpen en is min of meer in de vergetelheid geraakt in onze mannenwereld. Laura is in het verhaal zowel opgejaagd wild als jager. Het verhaal zindert van de actie en de spanning. De oude bekenden Tom Boolan, Ann Whitehead en Dee Drexhage verschijnen ten tonele. Laura wordt in haar acties ook bijgestaan door een groep sterke mannen onder leiding van Dieter Thomas. Een opmerkelijk karakter: zowel een intellectueel als een dommekracht, maar wel een met gevoel.

Patrice: Twee bijzondere én bijzonder heftige delen gingen vooraf aan dit, helaas, laatste deel met de levensgevaarlijke maar gelijk ook bewonderenswaardige Amazones in de hoofdrol. Deze militante en volhardende vrouwen doen alles om gezien en gewaardeerd te worden en daarbij de leiding te kunnen (over)nemen in een mannenwereld. Het streven, nee hun doel, is de wereldmacht te veroveren en te behouden. Het recht van de vrouw te doen zegevieren op alle gronden, op alle niveaus, voor alle vrouwen die dat willen. En waarom dan laag beginnen als je ook de lat zo hoog mogelijk kunt leggen? En dat doen ze op een manier die snoei – en snoeihard is. Uiteraard wel met het geraffineerde zoals alleen vrouwen doen en denken. Ze schromen op geen enkel moment om hun vrouwelijkheid te gebruiken, en dus daarmee de zwakte van hun mannelijke opponenten uit te buiten, om ongenadig hard toe te slaan en te krijgen waar ze op uit zijn: wereldse macht en overheersen.


Charles: Geweld wordt volop toegepast omdat het in het verhaal onvermijdelijk en functioneel is. Er vallen erg veel doden omdat het voortdurend hard tegen hard is. Maar dat stoort geenszins, het past gewoonweg naadloos in de turbulente verhaallijn. De zoektocht van Laura en haar metgezellen naar de topmensen van de Amazones voert haar uiteindelijk naar de middenin de woeste jungle liggende Braziliaanse stad Manaus en tot slot naar het zeer opmerkelijke stadje Noiva do Cordeiro. Daar vindt de laatste confrontatie plaats die een zeer onverwacht en bijzonder einde heeft. Laura wordt op ongekende wijze heen en weer geslingerd in haar gedachten en gevoelens. 
De lezer blijft met een prangende vraag -maakt Laura haar kruistocht af zoals voorgenomen?- zitten die met eigen fantasie moet worden beantwoord.

Beoordeling

Patrice: Waar het tweede deel eindigde met een knallende eindscène/cliffhanger gaat het Amazoneconflict verder. Sluiten met een knal, beginnen met een knal. Meteen zit je in het verhaal en ga je verder met de tergende spanning. Laura zit in een hachelijke situatie, de bom is letterlijk ontploft en wat gaat er nu gebeuren? Wie overleeft de weldoordachte aanslag op de VN maar vooral, wie niet? En welk effect heeft dat op de machtsverhoudingen nu? Wat gaat er gebeuren met de vermoedens van Laura en hoe gaat ze zichzelf en anderen redden uit deze situatie? De druk is enorm en het mag duidelijk zijn dat ze dat nooit alleen zal kunnen. Gelukkig kennen de Amazones ook tegenstanders en kan Laura rekenen op efficiënte hulp. Maar het feit blijft dat de Amazoneleiding de touwtjes super strak en overzichtelijk in de gemanicuurde handen heeft. Het gaat hard tegen hard. Het kan echt alle kanten uit……..

Charles: Ad van de Lisdonk heeft met “Het Amazoneconflict” een prachtige afronding gegeven aan de trilogie over de Amazones. Zijn penvoering is zeer sterk. De personages en de gebeurtenissen worden haarscherp en met veel gevoel voor detail beschreven. Taalgebruik en woordkeus zijn zonder meer uitstekend. De verhaallijnen zijn consistent en gemakkelijk te volgen door de 110 korte hoofdstukken. De plot van het verhaal (lees: de trilogie) is fraai opgebouwd. Ofschoon de drie delen harde actiethrillers zijn, hebben ze als gemeenschappelijk en voor actiethrillers vrij uitzonderlijk kenmerk dat –al dan niet tussen de regels door, de lezer moet aandachtig lezen- grote maatschappelijke thema’s in het verhaal zijn verweven. Centraal staan daarbij de ondergeschiktheid en onderdrukking van de vrouw.

Patrice: Ad van de Lisdonk weet zijn lezers op meerdere vlakken tot waanzin te drijven. Niet alleen met drie waanzinnig goede en spannende boeken maar ook met zijn zelf opgezette social media PR. Om gek van te worden werd je de laatste weken heel subtiel lekker gemaakt met wat er ging komen, locaties, personages en Lilith, de vrouw die zich destijds al niet aan een man wilde onderwerpen (we hebben het dan over Adam) en daarmee het sterke rolmodel voor deze groepering…. Alleen door lijdzaam af te wachten kwam de datum van release steeds dichterbij. In dat opzicht alleen al was het boek in handen krijgen een verademing, eindelijk kon er gelezen worden! En hoe! Jeetje, wat kan die man schrijven. Niet alleen vlot, scherp en genadeloos gedetailleerd maar vooral ook innemend en fascinerend.

Charles: De auteur heeft her en der ook subtiele humor in het verhaal verwerkt. De lezer ontdekke die zelf, doch één voorbeeld is te lezen in dit citaat uit een discussie tussen de twee zo ongelooflijk verschillende Amazonekoninginnen Nyx en Riannon (blz. 273):

“Je weet dat ik daar niet in geloof. Vrouwen kunnen wél samenwerken. En we zijn wél voorbestemd tot grotere dingen dan ons worden toegeworpen.”

En ook de uitspraak van Laura op blz. 363 is niet van des schrijvers humor ontbloot:

“Ik bedoel: ook zonder mannen hebben vrouwen maar weinig redenen nodig om elkaar dwars te zitten.”

Patrice: In een eerdere recensie schreef ik al dat het haast onvoorstelbaar is dat een man zich zo kan identificeren met een vrouw of met vrouwelijke gedachten en belevingen. Met dit deel is die stelling allerminst afgenomen, Van de Lisdonk doet het gewoon nóg een keer! Genadeloze precisie zorgt dat Van de Lisdonk een afsluiter heeft geschreven die boven de vorige twee delen is uitgestegen. Dat heeft puur te maken met het feit dat nu alles op zijn plaats valt. Hij laat je kennismaken met technische snufjes en tactieken die allesbehalve saai zijn maar essentieel voor het verhaal. Het is dermate interessant en functioneel dat het zorgt voor een extra verdieping maar ook impact. Alsof je erbij bent, je de locaties kent, je de spanning ter plekke ervaart. Doordat je nu drie delen met dit verhaal meeleeft kunnen een aantal van de betrokkenen op je sympathie rekenen. Drie delen op dit niveau, in dit tempo, zorgen voor binding met de personages. Het thema speelt daarin de doorslaggevende rol, dat zorgt namelijk dat de betrokkenen voor een onmogelijke opdracht staan, maar vooral ook de menselijke aspecten worden niet vergeten. Bij tijd en wijle geldt dat voor iedereen, zowel voor –en tegenstanders.


Charles: Van de Lisdonk heeft een magistrale trilogie afgeleverd waarvan het laatste deel “Het Amazoneconflict” net als deel 2 vijf sterren verdient.

De grote vraag blijft nu: wat kan Ad van de Lisdonk nog meer met “pen en papier”? 

Patrice: Het is haast onmogelijk een recensie over dit boek te schrijven zonder spoilers weg te geven dus inhoudelijk gaat dat nu dus ook niet gebeuren. Dat zou onvergeeflijk zijn. Ondanks dat men beweert de boeken los van elkaar te kunnen lezen moet je je afvragen of je dat überhaupt moet willen? Naar mijn mening is het dan ook niet te doen. En daarbij, waarom zou je jezelf dat genoegen ontzeggen? Alle drie de delen zijn echte pageturners, mustreads, moetjes, ja zelfs heuse leesverplichtingen voor iedereen die van intelligent geschreven en spannende verhalen houdt die ook nog eens een hoge dosis actualiteit bevatten. En denk maar niet dat ‘de Amazones’ een verzinsel zijn uit het brein van de auteur zijn. Groeperingen als deze bestaan wel degelijk, over heel de wereld en al heel lang. Sommige bekend en andere niet, en die laatste die zijn het meest onvoorspelbaar. Net zoals dit Amazoneconflict.
Vijf dikke sterren, geen andere optie mogelijk. Wat was dit genieten!

Geen opmerkingen: