donderdag 20 oktober 2016

Duorecensie 'Sisi, de opstandige keizerin' - Allison Pataki


Genre: historische roman

Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044350654
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 646
Uitgave: 2016

Met dank aan The House of Books voor deze recensie-exemplaren die we voor de verschijningsdatum mochten lezen.

Ze is een van de mooiste vrouwen ter wereld. Iedereen noemt haar Sisi. Op haar zestiende trouwt ze met keizer Franz Jozef I van Oostenrijk. In Wenen gonst het in het paleis van de geruchten en intriges. Sisi ervaart zowel haar huwelijk als het strenge hofprotocol als verstikkend. Ze vindt troost op haar landgoed buiten Boedapest. Daar rijdt ze paard en geniet van het gezelschap van graaf Andrássy. Tot ze door tragisch nieuws gedwongen wordt terug te keren naar Wenen.

Over de auteur

Allison Pataki is de dochter van de voormalige gouverneur van New York. Ze raakte geïnspireerd om over Sisi te schrijven vanwege haar persoonlijke familiebanden met het Habsburgse Rijk van Oostenrijk-Hongarije. Ze rondde haar studie Engelse letterkunde cum laude af aan Yale University en schrijft regelmatig voor The Huffington Post en FoxNews. Allison Pataki woont met haar man en dochter in Chicago.

Cover
Marjolein: Het is een warm rode kleur die de cover siert. De letters zijn sierlijk en in wit gedrukt. Sisi is het woord dat groot gedrukt staat met daaronder De OPSTANDIGE KEIZERIN inderdaad met hoofdletters wat aangeeft dat dit belangrijk is in dit boek.
De keizerin is van achteren te zien met haar welbekende weelderige haardos doorvlochten met bloemen en edelstenen. Als extra uitleg over het boek staat er onderaan boven de naam van de schrijfster: Een weelderige roman over de wereldberoemde Oostenrijkse sprookjeskeizerin die zich niet thuis voelt aan het strenge hof in Wenen maar de harten van de bevolking weet te winnen.

Bianca: Een blik op de cover en het is meteen duidelijk. De prachtige bordeauxrode kleur doet heel erg koninklijk aan. Meer dan de prachtige haardos van Sisi is niet nodig om dit boek de gewenste uitstraling te geven. Een blikvanger voor elke boekhandel. De cover krijgt van mij daarom een 10.

Samenvatting

Marjolein: Het verhaal speelt zich af van de zomer van 1868 tot september 1898. Sisi is heel jong getrouwd met de keizer van Oostenrijk Franz Joseph. Aan het hof heeft Sisi het heel moeilijk. Ze heeft geen contact met haar twee eerder geboren kinderen omdat die zijn opgeëist door haar bazige schoonmoeder. Ze wordt gekweld door hoofdpijnen na vele onaangename woordenwisselingen met haar schoonmoeder Sophie en met haar echtgenoot. De eerste jaren aan het hof probeert ze zich aan te passen aan het vormelijke protocol van de residentie de Hofburg in Wenen. Maar de vele eindeloze dagen en avonden met de keizerlijke hofhouding, de urenlange ontvangsten en de vele onbeduidende schandaaltjes matten haar af en ze vlucht met haar jongste dochter Valerie naar het koninklijk paleis in Gödölló Hongarije. Daar kan ze zich ontspannen en maakt ze urenlange ritten op haar prachtige paarden over de ruige velden en bossen van Hongarije. Soms in gezelschap van haar buurman prins Nikolaus Esterházy. De vossenjachten maken haar erg gelukkig en de aangename, welverdiende moeheid is zeer welkom. Maar de plicht roept en Sisi moet terug naar Wenen. Ze wordt op handen gedragen door de Oostenrijkers en als er een mogelijk is om deze sprookjesprinses, keizerin Elizabeth, te zien loopt het volk in groten getale uit.

Bianca: Het is 14 jaar na haar huwelijk met Keizer Franz Jozef van Oostenrijk. Het leven aan het Weense hof is voor Sisi een kwelling. Vanaf het begin heeft ze moeite om zich aan te passen, vrijheid is heel belangrijk voor haar, altijd al geweest. Ze is daarom ook vaker buiten het koninkrijk dan aan de zijde van de keizer. In korte tijd baarde ze drie kinderen, hun oudste dochter Sophie overleed op jonge leeftijd. Van haar schoonmoeder Aartshertogin Sophie mocht zij zich niet met de opvoeding van haar andere kinderen bemoeien. Als blijkt dat ze na een korte verzoening met Franz Jozef zwanger is van hun vierde kind is het Sisi er alles aan gelegen om dit kind zelf op te voeden. Valerie zal een heel andere opvoeding genieten. Zij zal opgroeien tot een liefdevolle vrouw die uiteindelijk trouwt met een man van haar eigen keuze en geen politiek gearrangeerd huwelijk.

Marjolein: Maar Sisi is absoluut niet gelukkig en bespreekt met haar man de mogelijkheden om uit Wenen te vluchten en haar geluk te zoeken in o.a. de jachtvelden van Northamptonshire in Engeland. Daar wordt ze vergezeld door kapitein Bay Middleton. Hij was eerst zeer sceptisch over haar rijkunst maar Sisi overtuigt hem van het tegendeel en ze worden vrienden met zeer warme gevoelens voor elkaar. Ook naar Hongarije vertrekt ze vaak mede omdat daar een zeer goede vriend van Sisi woont graaf Andrássy. Sisi is stiekem erg verliefd op de mooie Hongaar. Ze proberen zoveel mogelijk in elkaars gezelschap te zijn. Tot Franz Joseph besluit om Andrássy tot keizerlijk minister van Buitenlandse Zaken te benoemen en hem verzoekt zich in Wenen te vestigen. Haar liefde voor de graaf verwatert en Sisi vertrekt naar andere plaatsen om maar weg te zijn uit Wenen.

Bianca: Op haar landgoed buiten Boedapest heeft zij een prachtige stal met volbloed paarden. Samen met graaf Andrássy rijdt zij urenlang door de bossen. Dan ontvangt ze vanuit Wenen een brief van haar dochter Gisela, die vertelt haar over de manier waarop haar broertje Rudolf wordt klaargestoomd om eens de troon op te volgen. De voorbeelden die ze schetst doen Sisi besluiten terug te keren en haar zoon van deze kwelling te verlossen.

‘De keizerin is net een sprookjeskind. Toen de goede feeën kwamen, legden ze allemaal een prachtig geschenk in haar wiegje: schoonheid, beminnelijkheid, deugdzaamheid… waardigheid, intelligentie en scherpzinnigheid. Maar toen kwam de boze fee, en die zei: ‘je hebt alles gekregen, maar ik zal zorgen dat deze deugden zich tegen je zullen keren en je geen geluk brengen… Zelfs je schoonheid zal je leed bezorgen en je zult nooit rust vinden.’

Marjolein: Het lot van deze knappe keizerin is heel wrang. Ze leert haar twee oudste kinderen nooit goed kennen en ze vervreemdt steeds meer van haar man. Ook na de dood van haar schoonmoeder Sophie verandert er niks aan de stijve houding van Franz en ze blijft zich incognito verstoppen in vele mooie steden binnen Europa. Naast de vele bewonderaars heeft ze ook anarchistische vijanden. Ze bekritiseren haar openlijk in de kranten en veroordelen haar grote afwezigheid in de Hofburg.
De vele woordenwisselingen met haar man, schoonmoeder, oudste zoon en dochter geven haar de titel De Opstandige Keizerin.

Beoordeling
Marjolein: Sisi is vooral bekend onder het grote publiek door de films gespeeld door Romy Schneider. Ook ik ben fan van deze zoete romantische films met af en toe de strenge hand van schoonmoeder Sophie. Dit boek gaat eigenlijk verder waar de films stoppen. Maar omdat ik ook de musical Elisabeth hebt gezien wist ik al dat ze geen gelukkig leven zal hebben. Ik las het boek dan ook met die insteek. Mijn gevoel was goed en daarom vind ik dit boek vlot en mooi geschreven.

Bianca: Het boek is verdeeld in drie delen. Mijn verwachtingen waren groot maar het is in eerste instantie niet wat ik ervan had verwacht. Ik heb mijn beeld dan ook flink moeten bijstellen, het blijkt namelijk dat het leven van de jonge Sisi helemaal niet zo romantisch was als ik altijd dacht. Door met Franz Jozef te trouwen is ze niet meer van zichzelf maar van het volk. Een volk dat al haar stappen zal volgen, beschrijven en beschimpen. Nooit meer zal ze zich vrij voelen wanneer ze aan het hof verblijft. Daarom verblijft ze meer buiten Wenen dan erin. Op haar landgoed buiten Boedapest voelt zij zich vrij, daar wordt ze niet gekweld door hoofdpijn na een onaangename woordenwisseling met haar echtgenoot of schoonmoeder, daar rijdt ze paard samen met haar goede vriend graaf Andrássy, daar geniet ze van haar jongste dochter Valerie. Bij officiële gelegenheden reist ze af naar Wenen om zich aan de zijde van haar man te presenteren, maar meer ook niet, zelfs de opvoeding van haar kinderen heeft ze gedwongen moeten overlaten aan anderen. Door de jaren heen verblijft Sisi op diverse plaatsen van over de hele wereld. Haar laatste reis zal uiteindelijk in  Genève Zwitserland eindigen…

Marjolein: Aan het eind vertelt de schrijfster dat de vele historische gebeurtenissen bijna allemaal op waarheid berusten en dat zij heel veel onderzoek heeft gedaan naar Sisi en haar Habsburgse wereld. Ze noemt het boek episch met de eerste Wereldoorlog, de walsen van Strauss, de Disney-achtige kastelen, het gouden tijdperk van het keizerlijke Wenen en een keizerin die paardreed en die haar legendarische haar tot op de grond liet groeien. Het was een sprookje, een shakespeareaanse tragedie, een soapserie en een familiekroniek tegelijk.

Bianca: Na het eerste deel kwam ik pas goed in het verhaal. De auteur heeft na veel onderzoek een geloofwaardig verhaal weten te schrijven. Hier en daar zijn er wat dingen geromantiseerd, maar op basis van dagboekberichten en historisch materiaal is er een goed beeld gevormd van het leven van deze prachtige keizerin. Ik heb erg genoten en ben erg blij dat ik dit prachtige verhaal voordat het uitkomt heb mogen lezen. Ik geef dit boek 4 sterren.

Marjolein: Ik zou het fijn gevonden hebben om deze informatie over de historische echtheid van het verhaal aan het begin te weten. Je leest een fictieboek toch anders dan een non-fictie verhaal. Maar ik heb dit boek met veel plezier gelezen. De bijna filmische beschrijvingen van de gebeurtenissen gaven mij een bijzonder inzicht in de geschiedenis van Europa in de 19de eeuw.

Ik geef dit boek 4 mooie sterren.
Geen opmerkingen: