donderdag 20 oktober 2016

Groepsrecensie ‘Methode 15/33’ – Shannon Kirk

Genre: thriller
Uitgever: De Crime Compagnie
ISBN: 978 94 6109 253 3
Uitvoering: E-book (Kindle)
Aantal pagina’s: 295
Uitgave: augustus 2016


Hartelijk dank aan De Crime Compagnie voor het beschikbaar stellen van deze recensie-exemplaren.


Lezers: Toos Hendriks, Iris Mooren en Lisette Woest - Appeldoorn voor De Perfecte Buren.
Groepsrecensie door Karin Teirlynck (DPB)


De auteur
Shannon Kirk, een praktiserend advocate en professor in de rechten, schrijft naast haar werkzaamheden thrillers en korte verhalen. Met drie van haar boeken heeft ze de finale bereikt van de William Faulkner Wisdom Writing Competition. Methode 15/33 is een van deze drie. In dit boek laat ze ons kennismaken met een alles-behalve-doorsnee-ontvoeringszaak.

Cover
Lisette: Op de cover staat een angstig kijkende tiener met wijd opengesperde ogen en een dichtgeplakte mond. De cover is in grijstinten, maar knalt er door de knalrode titel ‘Methode 15/33” toch uit. De titel staat in het midden over de onderkant van het gezicht, waardoor de ogen er nog meer uitspringen. Zelf ben ik geen fan van covers met gezichten of deel van gezichten, die tegenwoordig bijna standaard lijken te zijn bij thrillers. Deze trekt wel meer de aandacht door de knalrode titel. De cover krijgt van mij een 6.

Toos: Het meisje op de cover heeft hele mooie en indringende ogen, ze heeft me naar het boek toegetrokken...een negen !

Iris: Op de cover zie je een foto van het meisje in gevangenschap. De blik in haar ogen is doordringend en zonder een spoor van angst. Alleen die blik al boezemt je angst in. Ik geef de cover daarom ook een 10. Zeer goed gekozen.


Stel je voor: een hulpeloos, zwanger meisje van 16 dat net uit de veiligheid van haar eigen omgeving is gerukt en in een smerige bestelwagen is geduwd. Ontvoerd... Alleen...Doodsbang.
Vergeet haar nu...
Stel je in plaats daarvan een zwanger, manipulatief wonderkind voor. Ze wordt in een smerige bestelwagen geduwd en voelt vanaf het eerste moment
van haar ontvoering een koelbloedig verlangen naar twee dingen: haar ongeboren kind redden en genadeloos wraak nemen.
Ze gaat methodisch, berekenend en wetenschappelijk te werk bij het maken van haar plan. Niets laat ze aan het toeval over, onverstoorbaar maakt ze haar berekeningen en oefent ze, terwijl ze wacht... op het perfecte moment om toe te slaan.


Samenvatting

Lisette: Op een dag wordt er een tiener, die op weg naar school is, gekidnapt door een man. Hij trekt haar razendsnel in een busje en neemt haar mee naar een verlaten gebouw. Aangezien het een kidnapping betreft wordt de FBI op de zaak gezet. Robert Liu werkt al ruim vijftien jaar bij de FBI en heeft al heel wat ellende gezien, maar deze zaak blijkt anders te zijn dan alles wat hij tot nu heeft meegemaakt. Samen met zijn partner Lola gaat hij op zoek naar het ontvoerde meisje en haar ontvoerder in een van de spraakmakendste zaken van zijn carrière.


Iris: Een 16-jarig meisje wordt ontvoerd….en ze is zwanger. Een angstige situatie op zichzelf, maar wat als dit meisje helemaal niet dat bange muisje is zoals haar ontvoerders denken. Een toekomstige moeder die alles over heeft voor haar ongeboren kind en uit is op wraak.


Toos: Stel je voor...je bent 16 jaar jong...heel erg zwanger....en superslim.
Als je dan van straat geplukt wordt en je moet vrezen voor je leven, dan zal je een methode moeten vinden om hier uit te geraken.


Lisette: Alhoewel in het begin alles wegheeft van de zoveelste kidnappingszaak, tiener in een busje getrokken op weg naar school, wordt al snel duidelijk dat deze ontvoering anders is. Door het verhaal te vertellen vanuit het ik-perspectief van de ontvoerde tiener en de FBI-agent Robert Liu, kom je als lezer gauw te weten dat de ontvoerders een hoogbegaafd meisje hebben ontvoerd dat haar intelligentie en vaardigheid om haar emoties uit te schakelen inzet om te overleven.


Toos: Het verhaal wordt verteld vanuit twee ik-personen, die elk hun kant van het verhaal vertellen. Je hebt de 16-jarige Lisa, een zeer slimme meid die opgroeit als enig kind van twee drukke ouders. En er is Roger Liu, een zeer gedreven FBI-agent die gespecialiseerd is in ontvoeringszaken. Samen met zijn collega bijt hij zich vast in deze zaak. Lisa wil wraak op haar ontvoerders. Ze bedenkt een plan en wil dit op een perfecte manier uitvoeren. Sommige gebeurtenissen worden op zo'n manier verteld dat ik het helemaal voor me zag. Het verhaal zou heel goed te verfilmen zijn.


Iris: In het boek komen om de beurt het 16-jarig meisje en rechercheur Roger Liu hun verhaal vertellen. Liu, zelf niet onbekend met ontvoeringen wordt op de zaak gezet om dit meisje te vinden. Wat hij niet weet is dat dit meisje een eigen methode heeft ontwikkeld om haar ontvoerders te straffen. Dit doet ze door alles wat ze kan gebruiken voor haar wraakplan om te zetten in voordelen.


Lisette: “Methode ‘15’ moet waterdicht worden met verschillende onderdelen die voor extra zekerheid zorgen. Ik ga niet vertrouwen op één ongrijpbare voltreffer of op de mogelijkheid dat iemand anders me misschien helpt. Zo’n persoon legt bij dat soort gelegenheden onveranderlijk zelf het loodje. En dit wordt niet zo’n standaardfilm vol clichés”.


Lisette: Als lezer word je nu meegetrokken in haar plan om te ontsnappen. Terwijl je door het ik-perspectief van de FBI-agent tegelijkertijd wordt betrokken bij de zoektocht naar haar en haar ontvoerder.


Conclusie

Lisette: Deze manier van vertellen levert een goed in elkaar vallende puzzel op met een aantal sterke twists. Waaronder de manier van vertellen. Het wekt de indruk van een realtime verslag van de gebeurtenissen, totdat de schrijfster je verrast met het werkelijke perspectief. Het verrassen van de lezer weet ze een aantal malen heel goed toe te passen, zonder dat het geforceerd aanvoelt of afbreuk doet aan de geloofwaardigheid.


Iris: Het verhaal is vanuit alle personen in de ik-vorm geschreven. In het begin is het even wennen om al die verschillende perspectieven op een rijtje te zetten. Ook het taalgebruik was even wennen. Het is duidelijk dat dit meisje bijzonder is en heel intellectueel. Haar geest werkt op een bijzondere manier en al snel lijkt het alsof je in haar hoofd zit. Je voelt elke spanning.


Toos: Het verhaal is pakkend, al na de eerste pagina zat ik er helemaal in.
Het boek is bovendien spannend en ik moest mezelf ertoe dwingen om rustig te lezen. De schrijfster weet de spanning goed op te bouwen en ik wilde heel graag weten of het plan die de hoofdpersoon bedenkt gaat werken. Het verhaal geeft niets weg. Je weet pas wat er gaat gebeuren op het moment dat het gebeurt.


Lisette: Door de hoofdstukken afwisselend door het meisje en de FBI-agent te laten vertellen zorgt ze ervoor dat je als lezer het verschil in impact van een ontvoeringszaak voelt. Op deze manier kan ze ook de personages meer diepgang geven. Je wordt als het ware in de hoofden van twee personen getrokken m.b.t hun gevoelens, ervaringen en eigenschappen. Gevoelsmatig laat ze deze mogelijkheid onbenut. Zou ze de personages dieper kunnen uitwerken, maar het past bij de karakters om hier niet al te diep op in te gaan.


Iris: Wat mij erg aangreep waren de bedreigingen van de ontvoerders aan het adres van het ongeboren kind. De woede die het meisje voelde, voelde ik net zo hard. De emoties worden in het boek zo goed weergegeven. Als moeder kon ik mij goed verplaatsen in haar woede en angst. Zo knap hoe zij een knop had om bepaalde emoties te blokkeren of toe te laten.


Toos: Het hele verhaal is zeer goed bedacht en heel goed te lezen. Geen ingewikkelde verhaallijnen en er zit vaart in het verhaal. Ik ga niet uitweiden over het verhaal, want dan geef ik teveel weg.


Iris: De ontknoping heeft mij toch wel verrast. Shannon Kirk weet je gedurende het verhaal elke keer weer te verbazen met een plottwist. De verschillende perspectieven lijken in het begin niet goed aan te sluiten, maar uiteindelijk vallen de puzzelstukjes in elkaar. Wel vond ik de hoofdstukken met Roger Liu aanvankelijk niet interessant en soms te langdradig, maar het hoe en waarom wordt steeds duidelijker naarmate het verhaal vordert.


Lisette: Het meisje is hoogbegaafd, in staat om gevoelens aan en uit te zetten, waardoor ze heel methodisch en analytisch is in haar denken en handelen. Dat is precies de eigenschap die de schrijfster uitwerkt en die het meest past bij de vertellijn van het meisje. Wat betreft Robert Liu had ze een wat diepere uitwerking kunnen doen. Hij is een doorgewinterde FBI-agent die langzaamaan een uitgebluste indruk maakt, waardoor het minder diep uitwerken ook wel passend is. Alsof de energie ontbreekt om zichzelf verder bloot te geven. Het verhaal blijft trekken. Je wilt weten hoe het afloopt. Gaat het haar lukken om zelf weg te komen, of heeft ze uiteindelijk toch de hulp van Robert en zijn partner Lola nodig?


Slotsom

Iris: Ik vind dit boek zeker een aanrader. Ik moet zeggen dat ik niet eerder een soortgelijk verhaal gelezen heb. Ik vond het origineel. Maar ik heb toch een paar puntjes van kritiek, zoals het personage van Roger Liu die niet zo spetterend uit de verf komt naar mijn idee. Het is wel een boek dat mij zelfs een week later nog steeds bezig houdt. Naar mijn idee heb je het dan heel goed gedaan. Gefeliciteerd Shannon Kirk. Ik geef het boek 4 sterren.


Toos: Ik heb bewondering voor iedereen die prachtige verhalen kan bedenken en deze ook nog opschrijft. De schrijfster van ‘Methode 15/33’, Shannon Kirk, heeft een werkelijk geweldig boek geschreven. Persoonlijk vond ik het einde een beetje soft en had ik misschien iets anders bedacht, maar ja dat is mijn mening. Kortom..een echte aanrader dit boek.(beter niet lezen in bed, het kost je je nachtrust.) Het boek krijgt van mij een dikke 4,5 ster.


Lisette: Na al de intensiteit, vernuftigheid, en twists volgt er uiteindelijk een tamelijk tam en tegenvallend eind. Als logisch eind van het vertelperspectief klopt het eind, maar het voelt als een prachtige vuurwerkbelofte die uiteindelijk met een sisser afloopt, omdat al de energie en zuurstof net te vroeg zijn opgebruikt. ‘Methode 15/33’ krijgt derhalve van mij 3,5 ster.

Wil jij kans maken op een papieren exemplaar van ‘Methode 15/33’, mail dan het antwoord op de vraag ‘Wat is er speciaal aan Lisa?’, naar perfecteburen@gmail.com. Doe dit voor 27 oktober middernacht. Succes!

Geen opmerkingen: