maandag 31 oktober 2016

Michael Berg in gesprek met Astrid HarrewijnAfgelopen zaterdag zijn Bianca en ikzelf zomaar last minute in Maastricht beland. Al diverse malen was een ontmoeting met Michael Berg niet doorgegaan en nu moest het er maar eens van komen! Pas op vrijdag hoorde ik dat Michael in de buurt was en een collega zou gaan interviewen. Dat dat met Astrid Harrewijn was wist ik toen nog niet! Toevallig had ik de dag ervoor haar twee laatste nieuwe boeken aangeschaft, bestaat toeval eigenlijk wel? Hoe dan ook, oppas kan ineens heel snel geregeld zijn! 

Het was iets meer dan een half uur rijden en de auto was zo geparkeerd midden in de stad. En dat op een zaterdagmiddag! Ikzelf ben nogal van het gewoon doorrijden en we zien wel (wat vaak de meest bijzondere plekjes op m'n pad brengt). Het was dan ook niet echt verrassend dat het Vrijthof ineens voor ons opdoemde, bingo! Meer centrum Maastricht kon niet. Maar dan nog, die kerk annex boekenwinkel Dominicanen hadden we nog niet gespot. Hilarisch was dan ook dat we bij het eerste hoekje meteen goed zaten. Tadaaaaa, daar was ie dan. Dat was wel even een lachmoment.


Dat lachen verging ons snel genoeg toen we naar binnen gingen.........wauw! (meer kwam er niet uit) Wát een prachtige boekwinkel is dat zeg. En al die boeken, én druk! Onze ogen werden met de seconde groter, al dat lekkers voor de neus is echt geen doen natuurlijk. Dus liepen we door, op zoek naar de locatie waar het interview zou plaatsvinden. Intussen watertanden en de hand op de knip........geen overbodige luxe als je daar rondloopt.

Helemaal achterin de kerk is een koffiecorner en wie zaten daar relaxed aan een bakkie? Juist, Michael en Astrid. Uiteraard even hallo gaan zeggen en zelf een bak heerlijke koffie genomen. Nog even wachten want we waren wat te vroeg.

Om vier uur ging het interview van start en meteen was al duidelijk dat Michael helemaal in zijn nopjes was. Hij stak niet onder stoelen of banken een groot liefhebber te zijn van de boeken van Astrid en er altijd goede zin van te krijgen. Haar schrijfstijl met humoristische noot weet hem telkens weer te vermaken. Zijn vragen waren dan ook goed bedacht en het was duidelijk dat hij de boeken goed kent. Astrid beantwoorde alle vragen en gevraagd las ze zelfs passages voor uit haar boek 'Daar heb je vrienden voor'. De komische noot was voelbaar aanwezig. Leuk is dat. Ze leest voor op een manier dat je kan blijven luisteren.


Het interview ging verder over de overstap van uitgeverij die Astrid heeft gemaakt, over het effect van genres en de boekenwereld op zich. Maar ook over inspiratie, haar gewaagde keuze om kunst in haar boeken te verwerken (haar personages werken in de kunstwereld) en de stempel 'chicklit' en de betekenis daarvan. Astrid wil vooral de humor met wat suspense en romantiek op een manier brengen die haar boeken voor iedereen interessant maken. Meer het 'feelgood' effect zeg maar. De zeer diverse vragen van Michael en zijn oprechte belangstelling maakte dat het interview zo voorbij was. Jammer toch altijd, vooral als het interessant is. Over het boek van Michael 'Het meisje op de weg' werd eigenlijk niet veel gezegd, dat zou ook zeker een interview waard zijn geweest. Misschien een volgende keer?

Daarna hebben we onze boeken laten signeren en wat gekletst. Uiteraard voor het blog een speciale pose ;-) en zoals beloofd staat ie dus hier ter bewondering. Na het gesprek hebben we ons, als echte verslaafden, lopen vergapen aan al het moois. Wat een ervaring is deze winkel zeg! Een aanrader voor boekliefhebbers, echt een bezienswaardigheid op zich.

Het was vooral een gezellig interview waarin we hebben kennisgemaakt met Astrid en haar boeken en wat meteen ook een leuk weerzien was met Michael. Beide bedankt voor de gezelligheid en tot een volgende keer!  

Bianca en Patrice

Geen opmerkingen: