donderdag 27 oktober 2016

‘Muse Academy en het geheim van Helikon’ – Morgan Blade

 
Genre: YA fantasy
Uitgever: Kabook Publishing
ISBN: 9789082415285
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 296 pagina’s
Uitgave: 31 oktober 2016

Met dank aan Kabook Publishing voor het recensie-exemplaar.

Over de auteur
Meaghann Baeken (1993) woont in Bunsbeek, België, waar ze al op jonge leeftijd de smaak van het schrijven te pakken kreeg. Ze koos voor het pseudoniem Morgan Blade om haar onzekerheid de baas te zijn, maar behield wel haar initialen. De inspiratie voor haar debuut vloeide voort uit haar interesse voor Griekse mythologie en de droom van een plek waar creatieve zielen zichzelf kunnen zijn.

Cover
De afbeelding van de cover springt direct in het oog door de cirkel van de vlammen rondom een doorzichtige bol. Alle details die je op de afbeelding ziet hebben een link naar het verhaal. De titel Muse Academy is door de samenvoeging van de letters M en A prachtig om te zien. De subtitel “Het geheim van de Helikon” is, net als de naam van de schijfster Morgan Blade, in duidelijke witte letters weergegeven. In het klein staat onder aan dat het fantasy is en de naam van de uitgever: Kabook. Ik vind het jammer dat nergens op het boek is aangegeven dat het een YA betreft, er staat alleen ‘fantasy’. De cover krijgt van mij vanwege het opvallende karakter en de vele details die te maken hebben met het verhaal een 8.

Samenvatting van het verhaal
Imogen Parker, net geslaagd voor het eindexamen van de middelbare school, ontvangt in de zomervakantie een mysterieuze brief gericht aan haarzelf in plaats van aan haar ouders. De brief bevat een felicitatie met de toelating tot Muse Academy, een kunstschool gelegen op een Grieks eiland genaamd Helikon, samen met vliegtickets. Deze uitnodiging is een mysterie voor Imogen, net als de school zelf, ze heeft zich er niet voor aangemeld. Een zoektocht op Google helpt haar ook niet verder. De uitnodiging blijkt echter dermate interessant te zijn voor Imogen dat ze besluit om er op in te gaan en naar het Griekse eiland Helikon te vliegen om te beginnen aan de opleiding. In de wachtruimte van het vliegveld maakt Imogen al kennis met enkele van de vele andere leerlingen van de Muse Academy: de Japanse Kaida Fuyu en de Britse tweeling Aeon en Milo.

Bij aankomst op het eiland Helikon blijkt dat er zo’n tachtig tieners een uitnodiging hebben gehad en zij worden bij de academie ontvangen door hun mentor van het eerste jaar. Zij vertelt dat de leerlingen de brief hebben ontvangen omdat elk van hen een specifiek talent heeft dat moet worden ontwikkeld en getraind, met het doel om anderen te inspireren. De school zelf is gebaseerd op de legende van de negen muzen die via de Griekse mythologie mensen inspireerden. De leerlingen worden om die reden dan ook in negen groepen verdeeld, elke groep is gewijd aan een van de muzen. Deze groepen worden inspiratielijnen genoemd. Door middel van een test komen de leerlingen erachter tot welke inspiratielijn zij behoren. Imogen en de andere tieners van het vliegveld sluiten al gauw vriendschap met nog een aantal leerlingen, waardoor de vriendengroep uiteindelijk uit negen personen bestaat. De groep vrienden raakt gedurende de eerstvolgende weken gewend aan het schoolleven. 

Er is één les die zij alle negen samen volgen: zangles. Tijdens een van deze lessen horen zij oorverdovend gekrijs en het blijkt dat de school wordt aangevallen door vogelachtige wezens met een vrouwenhoofd: sirenen. Deze wraakzuchtige sirenen vormen een bedreiging voor het voortbestaan van de Muse Academy. Imogen en haar vrienden besluiten de leerlingen die buiten worden aangevallen te helpen. Dit blijkt niet gemakkelijk te zijn aangezien de sirenen al diverse leerlingen hebben gehypnotiseerd. Tijdens het gevecht tegen de sirenen blijkt dat de vrienden over speciale vaardigheden beschikken en zij weten de sirenen gelukkig te verslaan en te verjagen. Ze weten dat de sirenen niet zullen opgeven en de vriendengroep zal de unieke vaardigheden die elk van hen bezit hard nodig hebben als ze de sirenen definitief willen verslaan en Helikon en kunstschool willen redden.

Conclusie
Vanaf het eerste hoofdstuk is het verhaal pakkend vanwege de mysterieuze brief die Imogen ontvangt en de humorvolle en vlotte manier van schrijven. De schrijfster laat vanaf het eerste moment zien dat ze zich zich goed in kan leven in het leven van 16- jarige tieners. De personages zijn sterk en geloofwaardig neergezet. Naast Imogen heb ik erg genoten van de tweeling, die op een leuke, plagende manier met elkaar omgaat. Cera was mijn minst favoriete personage, ik vond deze modeliefhebster net iets te overdreven. Mijn favoriete personage is Aeon, een van de tweeling. Zij heeft een heerlijk open karakter en is een behoorlijk temperamentvolle meid. Haar onderlinge grapjes met haar broer Milo zijn ook een genot om te lezen. De diverse romances die ontstaan in de groep zijn leuk en vooral lief om over te lezen. Ik denk dat elke lezer zich kan herkennen in deze beginnende verliefdheden.

Morgan Blade schrijft op een manier dat je een goed beeld kunt vormen van de personages en hun omgeving. Vooral de onderlinge conversaties zijn een genot om te volgen vanwege de humor en af en toe sarcastische ondertoon. Wat ik jammer vind, is dat deze gesprekken vooral binnen de groep van de negen vrienden en enkele andere karakters binnen het verhaal blijven. Er is weinig tot geen interactie met de andere (nieuwe) leerlingen. Zij komen alleen terloops aan bod tijdens het verhaal, zoals gedurende de strijd tegen de sirenen.

Morgan Blade heeft op een indrukwekkende wijze heel natuurlijk de Griekse mythologie verwerkt in deze YA. Het is vernieuwend en door deze insteek verrassend om te lezen. Naast dat het een spannend verhaal is, steek je al spelenderwijs zaken op uit de Griekse mythologie, zonder dat het belerend overkomt.

In het begin maak je kennis met veel personages, waardoor je even je hoofd erbij moet houden. Als alle personages geïntroduceerd zijn, bestaat de uiteindelijke groep uit negen leerlingen, net zoveel als dat er muzen zijn en elk verbonden aan één van de negen muzen. Ik begrijp dat negen vrienden een logische keus is, door de verbintenis aan de negen muzen, maar desondanks moest ik af en toe even goed nadenken wie ook alweer welke vaardigheden had en bij welke muze hoorde. Om zich goed voor te bereiden tegen een eventuele nieuwe aanval van de sirenen, krijgen de negen leerlingen de mogelijkheid om elk hun eigen specifieke vaardigheid te trainen. Het is voor de lezer, naast dat dit spannende avonturen zijn om te lezen, ook een mooie gelegenheid de personages goed te leren kennen. De schrijfster heeft elk van hen een duidelijk eigen karakter gegeven en dat gecombineerd met het feit dat elk personage een speciale specifieke vaardigheid heeft, maakt dat je elk groepslid goed leert kennen. Dit vergroot de herkenbaarheid en na verloop van tijd schrikt het grote aantal personages je niet meer af.

Ik vond het einde helaas wat teleurstellend. Eerlijk gezegd had ik het einde eerlijk gezegd wat spectaculairder verwacht en meer betrokkenheid van de negen personages zelf aangezien deze negen tijdens het gehele verhaal zo'n belangrijke rol spelen. Aan het einde van het boek wordt aangegeven dat dit niet de enige strijd was en dat de negen nog meer avonturen zullen gaan beleven en dat er nieuwe uitdagingen zullen gaan komen. Deze uitdagingen wil ik graag lezen, want het boek “Het geheim van de Helikon” is ondanks het vreemde einde zeker de moeite waard om te lezen.

Muse Academy en het geheim van Helikon krijgt van mij 3 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - Recensente De Perfecte BurenGeen opmerkingen: