maandag 17 oktober 2016

'Na de winter' - Guadalupe Nettel en WIN!!Genre: roman/literaire fictie
Uitgever: Uitgeverij Signatuur
ISBN: 978-90-5672-545-7
Uitvoering: hardcover/gebonden
Aantal pagina’s: 224
Uitgave: 14 januari 2016

Met dank aan Uitgeverij Signatuur voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
(bron awbruna.nl)

Guadalupe Nettel (Mexico, 1973) heeft Spaanstalige Literatuur aan de Universiteit van Mexico gestudeerd en is gepromoveerd in Taalwetenschappen in Parijs. Ze heeft vier verhalenbundels en drie romans op haar naam. Haar werk werd bekroond met verschillende prestigieuze literaire prijzen en is in meer dan tien talen vertaald. Ze wordt beschouwd als een van de beste schrijvers van haar generatie. Guadalupe Nettel heeft jaren in Frankrijk gewoond maar woont nu weer in Mexico Stad.

Twee levens, twee steden. In New York probeert Claudio met strakke routines het chaotische stadsleven in te dammen en zijn verleden in Cuba los te laten. De jonge Mexicaanse Cecilia krijgt een studiebeurs in Parijs, waar ze een nieuw leven begint. Ze houdt ervan om mensen te observeren en alleen te zijn. Als de strenge winter aanbreekt, trekt ze zich terug in haar flat. Dan leren Claudio en Cecilia elkaar kennen, een ontmoeting als een bliksemschicht. Het lijkt de liefde van hun leven. Maar al snel slaat dat gevoel om in haat. Opnieuw alleen, terug in New York en Parijs, breekt de lente aan.


Samenvatting
De Cubaan Claudio woont en werkt in New York en om zich te beschermen tegen de dagelijkse chaos in zijn leven heeft hij zichzelf onderworpen aan strikte regels en beperkingen. Zijn rust vindt hij bij Ruth, zijn vriendin die vijftien jaar ouder is en die bestand is tegen Claudio’s karakter. Ruth heeft hij leren kennen bij een vriendin. Het was voornamelijk haar stilzwijgen dat hem aantrok. Eenmaal per week gaan ze uit, slapen samen en vrijen tot in de vroege uurtjes. Ruth is rijk, heeft stijl en zet voor hem deuren open.

Cecilia, een meisje van de boerenbuiten in Mexico dat opgegroeid is bij haar oma, is wereldvreemd als ze in Parijs aankomt om te studeren. Bij de inschrijving maakt ze kennis met Haydée en neemt haar aanbod om bij haar en haar vriend Rajeev in te trekken aan. Haydée leert haar het leven en het uitgaansleven in Parijs kennen.

Als Cecilia verhuist naar een appartementsgebouw, trekt ze zich terug in haar eigen wereld, tot ze haar buurman leert kennen. Al gauw blijkt dat ze gezamenlijke interesses delen en langzaam groeit er iets tussen hen. Ze worden onafscheidelijk en leren elkaar beetje bij beetje kennen. Tom haalt haar uit haar ‘winterslaap’.

‘Zoals een luchtbel de inhoud van een afgesloten fles aantast. Zo verbrak het contact met mijn buurman de klimatologische omstandigheden van mijn winterslaap’

Tom vertelt haar op een avond dat hij naar Sicilië vertrekt. Hij vertelt haar over zijn angsten, zijn gezondheidstoestand, het verval van zijn lichaam en hij wil in Sicilië de confrontatie aangaan met zichzelf. Cecilia weet niet hoe ze de winter verder moet doorkomen zonder hem. Eenmaal als hij vertrokken is hoort ze niets meer van Tom en begint het lange wachten.

Claudio vliegt met Ruth naar Parijs en heeft daar afgesproken met Haydée. Via haar ontmoet hij Cecilia en hij is direct gefascineerd door haar. Het voelt als vertrouwdheid, alsof ze elkaar kennen.

‘Van welke sterren zijn we af gevallen om elkaar hier tegen te komen?’

Er volgt een stormachtige relatie en Cecilia vertrekt zelfs naar New York om bij Claudio in te trekken, maar daar leert ze een heel andere Claudio kennen en ze vlucht terug naar Parijs. Vanaf dan is Claudio voor haar verleden tijd.

En dan ineens staat Tom daar weer en nemen ze de draad op daar waar ze gebleven waren. Maar Tom wordt steeds zieker en wordt opgenomen. Cecilia wijkt niet van zijn zijde en samen gaan ze de strijd aan, een strijd die ze niet winnen.

Na de winter komt de lente en lente is ‘nieuw leven’.... Maar telt dit ook voor Cecilia?

Conclusie
Nettel heeft een prettige, poëtische schrijfstijl. Ze schrijft mooie, zuivere zinnen. Door het verhaal te schrijven vanuit een wisselend perspectief krijg je een mooi beeld van zowel Claudio als Cecilia. Door het op deze manier te brengen word je als lezer meegenomen in hun gedachten en belevingen.

Nettel neemt je mee naar de begraafplaatsen in Parijs, die een belangrijke rol spelen in het boek. Doordat het verhaal op zo een beeldende en realistische manier is geschreven, loop je mee door de straten en over die begraafplaatsen. Het verhaal ontroert, vooral door de manier waarop Nettel de dingen beschrijft, de personages tot leven brengt. Je ‘voelt’ bijvoorbeeld de depressieve gedachten van Cecilia, die druipen soms van de pagina’s. Toch is het zeker geen deprimerend boek. Het is vooral een verhaal over het leven en de verwachtingen van het leven. Een verhaal over liefde, vriendschap, ontmoetingen en dood. De karakters hebben elk hun gebreken en tekortkomingen en dat maakt het verhaal menselijk echt.

‘Elke nieuwe vriendschap, vooral wanneer er sprake is van aantrekkingskracht, is een reis naar een onbekende dimensie of ten minste naar delen van de werkelijkheid waarmee we niet vertrouwd zijn.’

Dat Cecilia verliefd wordt op Claudio is eerder omdat Tom er niet is. Ze voelt zich alleen en het wachten duurt lang. Eens Tom terug is, komt Claudio niet meer voor in haar gedachten. Claudio daarentegen kan haar niet vergeten en begrijpt niet waarom ze is teruggekeerd naar Parijs. Ook deze gevoelens weet Nettel heel mooi neer te zetten. Je voelt de onmacht bij Claudio - ‘Toen Cecilia vertrokken was, kon ik aanvankelijk niet bevatten wat me was overkomen. Ik stond perplex en het kostte me meer dan drie dagen voordat ik wist hoe ik op de gebeurtenissen moest reageren’ - en de opluchting bij Cecilia - ‘Ik was ervan overtuigd dat ik op tijd was ontsnapt uit een rampzalige affaire en daar voelde ik me tevreden over

Het is een mooi, diepgaand verhaal dat Nettel weet af te wisselen met de nodige, soms subtiele, humor. De woorden vloeien uit haar pen en je voelt de gevoelens bij de personages die ze neerzet. Dit boek is een literair hoogstandje en het heeft me bij de strot gegrepen.
Ik geef graag 5 sterren voor ‘Na de winter’!

Karin Teirlynck - Team De Perfecte Buren

N.a.v. het auteursbezoek verloten wij onder onze lezers een exemplaar van deze prachtige roman.

Wil jij kans maken? Meld je hier aan als lid voor onze Facebookgroep en geef antwoord op de volgende vraag:

-uit welk land komt hoofdpersonage Claudio?

Weet je het antwoord? Mail dat dan naar perfecteburen@gmail.com voor zondag 23 oktober a.s. 24.00 uur o.v.v. 'winactie Nettel' met het antwoord.
Als je het boek wint worden bij deze winactie eenmalig verzendkosten van je gevraagd á 3,95 (brievenbuspost). Geef in de mail duidelijk aan dat je hiermee akkoord gaat!

Geen opmerkingen: