dinsdag 15 november 2016

'33 revoluties' – Canek Sánchez Guevara


Genre: roman
Uitgever: Signatuur
ISBN: 9789056725549 / NUR:
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 86
Uitgave: oktober 2016

Met dank aan uitgeverij Signatuur voor het recensie-exemplaar.

Cover
De cover van '33 revoluties' laat een – vermoedelijk – Cubaanse man zien met een Cubaanse(?) sigaar in de mond, spelend op een gitaar. Op de achtergrond is een meisje zichtbaar. De cover heeft een sfeervol blauw-groen filter en de rode ster met de titel, alsof het erop gestempeld is, geeft de cover een contrasterende kleur. De cover sluit goed aan bij de beleving van het land (ook al ben ik er nog nooit geweest). Ik geef de cover een 8.

Samenvatting van het verhaal
In ’33 revoluties’ beschrijft Canek Sánchez Guevara, kleinzoon van Che Guevara, het dagelijks leven van een Cubaan, zoals dit tot stilstand lijkt te zijn gekomen na de roerige revolutie. Een revolutie die een nieuw en beter leven beloofde. Binnen de geringe speelruimte van de maatschappij ploetert de hoofdpersoon voort, totdat hij een resoluut besluit neemt.

Conclusie
Met slechts 86 pagina’s in het boek moet ik uitkijken dat de recensie niet langer wordt dan het boek zelf. Het is een compact verhaal, maar de schrijver weet wel op fijnzinnige wijze een complete wereld te schetsen die veel stof tot nadenken geeft. Een reële wereld, want Canek Sánchez beschrijft op transparante en realistische wijze het daadwerkelijke leven van een Cubaan, zonder opsmuk. Het leven zoals het zich gevormd heeft na de revolutie. Een revolutie die een beter leven beloofde, maar die uiteindelijk heeft geresulteerd in armoede, uitzichtloosheid, afstompende routines en desillusies. 

Als Cubaan zit je gevangen in je eigen land, in je werk, in je vrije tijd, in je leven. Waar wij de luxe hebben om vooruit te kijken, om te dromen, mogelijkheden te zien en deze na te jagen, heeft de Cubaan een overzichtelijk bestaan: dit is het! Meer zit er niet in. Het bestaan op Cuba is geestdodend, treurig en frustrerend. Dit schreeuwt ook uit elke regel. Moegestreden zonder daadwerkelijke strijd. 

De schrijver weet binnen enkele subtiel geformuleerde zinnen de collectieve neerslachtigheid van een volk te omschrijven. Een volk dat het op lijkt te hebben gegeven. Er zijn er die nog een poging tot een beter leven willen wagen, maar ook daar spreekt een kansloze wanhoop uit. Alsof het geloof in een beter bestaan is vervlogen met de laatste kruitdampen van de revolutie.

Beoordeling
Canek Sánchez Guevara imponeert met '33 revoluties'. Een kort, maar zéér krachtig verhaal. Als het kleine stemmetje in het achterhoofd fluistert hij van de tragiek van een bestaan zonder hoop. Ik geef '33 revoluties' 4 sterren.

Chester Gerritse - Recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: