maandag 28 november 2016

‘Coke in voorraad’ - Bert Bergs

 
Genre: thriller
Uitgeverij: Piramidions/Eigenboekuitgeven.com
ISBN: 9789492247490
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 256
Uitgave: 2016

Met dank aan Bert Bergs voor het ter beschikking stellen van zijn e-book.

Lezers: Peggy van Aert en Karin Teirlynck (beide DPB)
Duo recensie door Karin.

Over de auteur
Bert Bergs alias Robert Vandenberghe (°1945) was hoogleraar fysica aan de Universiteit Gent. Nadat hij in 2011 zijn wetenschappelijke loopbaan vaarwel had gezegd, kon hij zich volwaardig toeleggen op zijn hobby’s: muziek, virtuele luchtvaart en….. schrijven. Geïnspireerd door zijn ervaring in de universitaire wereld en door zijn talrijke buitenlandse reizen schrijft hij in 2012 zijn eerste thriller ‘Het duivelse recept’. In een directe stijl brengt hij spannende verhalen die vaak gerelateerd zijn aan de Gentse universiteit, zijn vroegere biotoop. In zijn vijfde thriller, ‘Coke in voorraad’, neemt hij even afscheid van de academische wereld en duikt in het drugsmilieu. 

Flaptekst
De Belg Alex Dupuis smokkelt drugs vanuit Gran Canaria. Zijn jacht met een grote lading cocaïne aan boord wordt gestolen. Wanneer hij ontdekt dat zijn vriendin Dalva daarbij betrokken is, vermoordt hij haar. Omdat hij ook twee acolieten van de lokale maffia heeft neergelegd, vlucht hij naar België. In Gent tracht hij zijn zaakjes verder te zetten met de hulp van Ad de Graaf, een lokale drugsbaron. Maar daar is een ware drugsoorlog losgebarsten.  Er werd al een lid van een Albanese drugsbende vermoord.
Freelance journalist Marc Ackein en zijn vriendin, hoofdinspecteur Sara Vits van de lokale recherche, gaan elk op hun eigen manier uit op onderzoek. Ze ontdekken dat een zekere ‘IJsbeer’ achter de moord zit. Het hek is helemaal van de dam als nog meer leden van de drugsbende worden vermoord. Wie is die IJsbeer? Wat is zijn doel? Wil hij regeren over de lokale cocaïnemarkt? Het uiteindelijke plan is echter veel gruwelijker …


“Geen enkele drug kan het bewustzijn verruimen;
het enige wat een drug verruimen kan,
is de winst van diegenen
die de drugs op de markt brengen”
(Thomas Szasz)
De cover
Peggy: Voor de cover werd er bijna uitsluitend gebruik gemaakt van blauwtinten. Een schip op de achtergrond, wat lijntjes coke op de voorgrond. De auteur, de titel en het genre zijn mooi uitgelijnd. De cover oogt mooi, maar in mijn ogen iets te mooi, iets te clean. Er ontbreekt spanning. Ik geef de cover een 7.

Karin: Doordat de cover van het boek vrij sober is zou je het niet direct vastpakken om de achterflap te lezen. Toch sluit de cover, na het lezen van het boek, helemaal aan bij het verhaal. De cover een 6.

Samenvatting van het verhaal

Peggy: Gran Canaria - Het jacht van de Belg Alex Dupuis met aan boord een grote hoeveelheid drugs is vermist. Alex ontdekt dat het jacht niet zomaar van de aardbol is verdwenen, maar dat Dalva hier iets mee te maken heeft. Uit woede vermoordt hij haar. Hiermee maakt hij een einde aan zeven schijnbaar gelukkige jaren met Dalva. Hij ziet zich genoodzaakt om terug naar België te vluchten.

België - Freelance journalist Marc Ackein wordt gecontacteerd door misdaadjournalist Koen Van Heuverswijn: ‘Heb jij ooit gehoord van de IJsbeer’.
Ze spreken af om elkaar te ontmoeten, maar vreemd genoeg verschijnt Koen niet op de afspraak. Marcs nieuwsgierigheid is gewekt. Hij gaat zelf op onderzoek uit. Wat is er gebeurd met Koen, en wie is de IJsbeer? oofdinspecteur Sara Vits van de lokale recherche en vriendin van Marc, wordt ondertussen belast met een onderzoek naar een vermoorde Albanees.

Zijn dit allemaal alleenstaande feiten of is er meer aan de hand? Want het blijkt niet bij die ene vermoorde Albanees te blijven. En lijken de sporen nu allemaal naar de IJsbeer te leiden?


Conclusie

Karin: Hoewel Bergs al verschillende thrillers op zijn palmares heeft staan is dit het eerste boek dat ik van hem lees. Als je wat opzoekwerk verricht zie je dat dit het vijfde boek is met freelance journalist Marc Ackein in de hoofdrol. Toch is ‘Coke in voorraad’ perfect als standalone te lezen.

Peggy: Bergs begint zijn boek met een zeer intrigerende proloog. Onmiddellijk is duidelijk dat drugs een grote rol gaan spelen in het boek. Vanaf dan beginnen verschillende verhaallijnen door elkaar te lopen. Dit geeft een leuke wisselwerking en drijft de spanning voor de lezer op. Dit, samen met het aanzienlijk aantal personages in het boek, maakt wel dat je als lezer je hoofd bij het verhaal moet houden.

Karin: Bergs heeft zich goed geïnformeerd omtrent het drugsmilieu en daardoor is het verhaal zeker geloofwaardig te noemen. Toch komt het geheel soms erg verwarrend over, omdat het lijkt dat de auteur van de hak op de tak springt. Ik zeg ‘lijkt’, omdat je (zeker in het begin) niet doorhebt dat er verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. Je ziet het verband niet. Ook door de vele namen die de revue passeren is het opletten geblazen en vergt het concentratie om je volle aandacht erbij te houden. Daardoor boet het verhaal in op snelheid en leest het minder vlot wat jammer is.

Peggy: Het verhaal zit leuk in elkaar, met een verrassende plotwending. De spanning wordt goed opgebouwd en je vraagt je echt af wat de ontknoping gaat zijn. Het verhaal zelf is ook doorspekt met actualiteit en aanklachten naar de maatschappij.
Bergs moet wel oppassen dat hij deze niet in meer detail gaat beschrijven dan de eigenlijke onderwerpen van het boek. Op een bepaald ogenblik had ik bijvoorbeeld het gevoel dat er meer dan echt nodig werd uitgeweid over een bepaalde, niet zo ideale verkeersituatie in het Gentse.

Karin: De schrijfstijl van Bergs is rechttoe rechtaan zonder poespas met hier en daar een sublieme humoristische noot. Ik denk hierbij aan de coke-cooning of de menselijke barbecue, zoals hij vakantiegangers beschrijft die liggen te ‘bakken’ rond het zwembad. Hier en daar duiken typisch Vlaamse woorden op, wat zeker geen belemmering is. Bergs draait er zijn hand niet voor om ook de hedendaagse maatschappelijke thema’s in zijn verhaal aan te kaarten. Zwarte Piet, terreur, smokkel om er maar een paar aan te halen. Het verhaal an sich is niet ijzingwekkend spannend, maar naar de plot neemt de spanning toe. De onverwachte plotwending zie je niet aankomen en is verrassend.

Peggy: De plot zit heel goed in elkaar. Jammer is wel dat sommige situaties en beschrijvingen niet meer uitgediept worden. De auteur wil doorheen zijn boek het spanningsveld tussen Marc en Sara laten voelen. Maar dit blijft eerder oppervlakkig. Hij probeert dit onder andere tastbaar te maken door een liefdesscène en gesprekken over een baby. Maar het blijft bij een beschrijving of een losse vraag. Hier had meer diepgang of spanning aanwezig mogen zijn. Het verhaal bevat ook een aantal losse eindjes. Wanneer je een inbraak ergens vaststelt, contacteer je bijvoorbeeld toch de politie.

Karin: Het drugsmilieu en de hele traffic daarrond worden duidelijk en uitgebreid weergegeven, maar de karakters blijven, naar mijn mening, redelijk oppervlakkig. Ik had die graag wat meer uitgediept gezien. Een leuk gegeven in het verhaal is de relatie tussen Marc en Sara. Omdat Sara hoofdinspecteur is en Marc journalist zitten ze geregeld in elkaars vaarwater. Hun romance geeft een extra dimensie aan het verhaal, maar ook hier had meer ingezeten. Het blijft allemaal nogal oppervlakkig.

Slotsom

Peggy: Het is een spannend verhaal met een leuke plot. Maar het zou naar een hoger niveau getild kunnen worden door wat meer diepgang te geven aan de verschillende personages en verhaallijnen en de details wat minder uitgebreid te beschrijven.
Kortom ‘Coke in voorraad’ is een spannend, intrigerend verhaal, maar met een paar aandachtspuntjes voor de auteur. Ik geef het boek 3 sterren.

Karin: Eens je aan de schrijfstijl van Bergs gewend bent is het een aangenaam, doordacht verhaal voor enkele uren leesplezier. Maar volgens mij had het meer potentie. Niet alles is echt uitgewerkt. Een willekeurig voorbeeld: ik vraag me nog steeds af hoe ze de witte bestelwagen ‘daar’, out of the blue, hebben gevonden. Geen evidente plaats als er niet specifiek naar gezocht wordt, lijkt mij. Daardoor blijf je als lezer toch een beetje op je honger zitten. Ik geef 3 sterren voor ‘Coke in voorraad’.


Geen opmerkingen: