woensdag 30 november 2016

‘De voyeur’ – Aloka Liefrink

  
Genre: psychologische thriller
Uitgever: Houtekiet
ISBN: 9789089245151
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 296
Uitgave: september 2016

Dank aan uitgeverij Houtekiet voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
Liefrink werd geboren in het zuidwesten van India, alwaar ze in een weeshuis verbleef. Na negen maanden werd Liefrink geadopteerd door een Belgisch-Nederlands echtpaar, waarna ze opgroeide in het Belgische deel van de Kempen. Liefrink debuteerde in 2010 met Verweesd, een autobiografische roman. Daarna schreef ze thrillers. In 2014 komt Onderhuids uit, een thriller die ze samen met Luc Deflo schreef. De voyeur is haar vijfde individuele boek.

De cover
Een donkere cover (duister) met een knalrode titel (gevaar) is het eerste wat mij opvalt. Het is mat en voelt enigszins stroef aan. Je kijkt naar een naakte vrouw liggend op bed. Dit beeld samen met de titel geven een hint naar het verhaal. De cover past perfect bij het verhaal. Ik beoordeel de cover met een dikke 8, in een boekhandel zal deze mij zeker opvallen.

Betekenis Voyeur
“In het algemeen is de voyeur een man die een vrouw of een minnend liefdespaar bespiedt”

Het verhaal
Het leven lijkt de 27-jarige Lisa toe te lachen. Ze woont samen met Sander, haar eerste boek is een feit, en aan het tweede wordt hard gewerkt. Wanneer ze erachter komt dat Sander haar bedriegt met een prostituee uit het Oostblok genaamd Miro stort haar leven in. Omdat ze hem niet meer vertrouwt en niet langer bedrogen wenst te worden gaat ze tijdelijk bij haar vriend Eric wonen. 

Tijdens een signeersessie komt ze oog in oog te staan met Richard. Met hem heeft ze haar eerste romance beleefd, een zeer korte maar heftige romance. Hij biedt haar uit het niets woonruimte aan. De bovenverdieping van zijn huis heeft hij verbouwd om te verhuren, Lisa kan deze luxe woonruimte tegen een vriendenprijs van hem huren. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar om onafhankelijk van Sander te zijn gaat ze het aanbod van Richard in. 

Richard is gesprekstherapeut praktiserend aan huis, dat is tenminste wat hij haar voorspiegelt. Dat hij niet is wat hij zegt dat hij is blijkt gaandeweg het verhaal. Waarom komt zij juist op dat moment Richard weer tegen, en wat heeft hij met Miro te maken…

Conclusie
Het verhaal wordt vanuit de personages Lisa, Sander en Richard geschreven. Heel duidelijke hoofdstukken heeft het boek niet, maar door een nieuwe verhaallijn te beginnen met een naam en datum weet je wel over wie het gaat.
Het is in het begin even zoeken waar het verhaal naartoe wil, de soms vreemde zinsopbouw zorgt voor mij wel voor enige verwarring. Eenmaal gewend vormt dit gelukkig geen probleem meer. Kleine tipjes van de sluier worden opgelicht, maar pas aan het einde wanneer alle lijntjes bij elkaar komen wordt het een duidelijk geheel.

De spanning is er vanaf het eerste begin, wie de voyeur is lijkt al snel duidelijk.

Al met al is het een lekker spannend boek met een vleugje erotiek, met een dergelijke titel had ik ook niet anders verwacht.
Na het lezen van dit boek ben ik zeker van plan om eens op zoek te gaan naar de andere boeken van Liefrink. Haar schrijfstijl bevalt mij wel.

Ik beoordeel De voyeur met 3 sterren.

Bianca Blok - Recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: