donderdag 24 november 2016

'De Zoeker' - Simon Toyne


Genre: thriller
Uitgeverij: HarperCollins Holland  – Amsterdam
ISBN:
978 94 027 1490 6
Uitvoering: e-book
Aantal bladzijden: 328
Uitgave: oktober 2016

Met dank aan uitgeverij HarperCollins Holland voor het recensie-exemplaar.

In de woestijn van Arizona is een vliegtuig neergestort. Het wrak staat in lichterlaaie en uit de rook komt een man tevoorschijn. De man lijdt aan geheugenverlies en kan zich aanvankelijk niet herinneren wie hij is, hoe hij daar terecht is gekomen en waarom hij daar is. Er is echter een ding dat hij wel weet. Hij moet een man redden maar hoe moet je dat doen als die man al dood is?

De ramp heeft zich dicht bij het stadje Redemption voltrokken. Het enige wat de man bij zich heeft is een boekje over de ontstaansgeschiedenis van het stadje dat is geschreven door de stichter en eerste bewoner ervan, dominee Jack Cassidy. Het blijkt al snel dat bij het vliegtuigongeluk de zoon van een beruchte drugsbaron om het leven is gekomen.

Simon Toyne (1968) is een Engelse schrijver die Engels en drama studeerde en als producent en regisseur werkte voor de televisie. In 2011 debuteerde hij als schrijver met de trilogie Sanctus waarvan het eerste deel onder dezelfde titel in het Nederlands werd vertaald en uitgegeven. De zoeker is het begin van een tweede trilogie waarin hoofdpersonage Solomon Creed centraal staat.

Het verhaal kent verschillende lijnen die zich afspelen in het heden en het verleden. De wisselingen tussen de verschillende perspectieven zijn niet altijd even vloeiend en dat is verwarrend. Hoewel Simon Toyne goed schrijft is het toch moeilijk om je in te leven in het verhaal. Hetzelfde geldt voor de personages. Hoofdrolspeler Solomon Creed kan zich bijna niets herinneren en dat maakt het moeilijk om je een goed beeld te van hem te vormen. Er hangt een zweem van geheimzinnigheid rond de man maar dat beïnvloedt de beeldvorming niet veel. De overige personages hebben ook te lijden onder oppervlakkigheid en spreken niet echt tot de verbeelding.

Het verhaal heeft veel snelheid en ook wel spanning maar blijft als geheel toch wat oppervlakkig. Het is niet een boek dat je maar moeilijk los kunt laten. De toevoeging van religieus symbolisme verandert daar niet veel aan. Ingrediënten als een vliegtuigongeluk, corrupte politici, een op wraak beluste drugsbaron, gevaarlijke experimenten en een hoofdpersoon die zeer bedreven is in vechtsporten, zouden garant moeten staan voor een stevige thriller maar het schiet uiteindelijk allemaal een beetje tekort. Ondanks het feit dat de schrijfstijl van Simon Toyne goed is, blijf je toch met een onbevredigend gevoel achter. Het boek raakt niet echt.
De zoeker is een goed geschreven thriller maar door het oppervlakkige verhaal en personages met weinig diepte, is het geen topper geworden.
***

Joop Liefaard – Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: