zaterdag 12 november 2016

DPB recensenten stellen zich voor: Marjolein


Vertel iets over jezelf, oei dat vind ik best moeilijk. Maar als het dan over mij en mijn liefde voor boeken moet gaan lukt dat best. Ik ben Marjolein 56 jaar oud en opgegroeid in Haarlem, zat daar op school en ook mijn middelbare school heb ik daar gedaan. De lagere school, zo heette dat vroeger, was een katholieke school. En zo kwam ik in aanmerking voor de bibliotheek die gevestigd was in een gebouw wat aan de kerk vast zat. Ik herinner mij dat ik daar o.a. Wipneus en Pim boekjes haalde en later boeken met fantasieverhalen en sprookjes. Mijn zin in lezen is daar al begonnen.
Ook vroeg ik graag pocketboekjes voor mijn verjaardagen en de Sint. Ik heb deze series nog steeds en de bekendste zijn de boekjes over Pitty die op kostschool zat, de Dolle Tweeling en de belevenissen van Irmgard, dit waren de toen bekende Witte Raven jeugdpockets.

Toen ik op de middelbare school zat had ik een abonnement op de bieb in de stad. Daar ging een wereld voor mij open. Ik las en las en las.....het was echt een bijzondere tijd. In het begin van de Havo werd ik erg ziek en moest in 3 jaar tijd vaak naar het ziekenhuis. Ook daar was een boek voor mij een ontsnapping aan alle ellende.

Ik ben getrouwd en we hebben 3 kinderen: een jongen van 35; Fynn en twee meiden; Siry van 33 en Michèlle van 30. Ook zijn we inmiddels opa en oma van 4 fantastische kleinkinderen.
Omdat ik vanaf 2002 een chronische ziekte heb waardoor ik voor 100% ben afgekeurd kreeg ik steeds meer tijd om te lezen. Ook had ik het internet met boekbeschrijvingen ontdekt. Vanaf het begin dat Facebook gebruikt werd was ik daar ook bij.

Mijn interesse in alles wat met computers te maken heeft stamt al uit de tijd dat er pc's waren met tekstverwerkingsprogramma's als Word Perfect en MS-DOS besturingssystemen. Ik verdiepte mij in de ontwikkelingen en zeker vanaf de tijd dat ik niet meer werkte heb ik autodidactisch alles geleerd wat ik er nu van weet. Ik ben voor familie en kennissen een soort helpdesk.
Ik deed vaak mee met prijsvragen op boekengroepen van Facebook en won soms een boek in ruil voor een recensie. In het begin is dit erg lastig en kostte het mij veel tijd. Maar ik kreeg er lol in en toen De Perfecte Buren mij vroeg of ik vaste recensent van hun groep wilde worden heb ik dat met veel plezier aangepakt. Inmiddels lees ik ongeveer 2 recensieboeken in de maand en daarnaast nog veel boeken. Ook heb ik een e-reader zodat ik op vakantie altijd veel te lezen mee heb. Een recensieboek lees ik anders dan een 'gewoon' boek. Je let meer op de tijdslijn, de hoofdrolspelers en ik noteer dingen die ik later in mijn recensie wil zetten. Het kost daardoor meer tijd en energie. Ook lees ik daardoor andere boeken dan die ik normaal zou kiezen. En daar zitten soms pareltjes tussen hoor. 

De andere recensenten en het vaste beheer van de groep zijn inmiddels virtuele vrienden geworden. Vorig jaar bij het Thrillerfestival in Zoetermeer heb ik het team persoonlijk leren kennen. Hele leuke meiden en net als ik ook boekengekken. Maar de meeste info gaat via mail, app en Facebook. Onze groep heeft ook 3 mannelijke recensenten en dat is binnen de boekenwereld best bijzonder. Kijk maar naar de vele groepen en blogs, het zijn bijna allemaal vrouwen. Ik hoop dat ik dit nog lang kan blijven doen en uitgeverijen enthousiast kan houden om hun boeken door ons te laten beoordelen.

Ik wil hier ook het team van De Perfecte Buren bedanken voor hun fantastische groep en blog en dat ze mij de mogelijkheid hebben gegeven om recensent te zijn.


Vriendelijke groeten,

Marjolein.

Geen opmerkingen: