dinsdag 29 november 2016

'Een liefde in Rome' – Mark Lamprell


Genre: roman
Uitgever: A.W.Bruna
ISBN: 9789400507616
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 256
Uitgave: 11 oktober 2016

Dank aan A.W.Bruna voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

De jonge kunstenares Alice reist niet alleen naar Rome voor inspiratie, maar ook voor een laatste avontuur, voordat ze zich settelt met haar verloofde. Bestaat er zoiets als liefde op het eerste gezicht, en zou zij het ooit meemaken? Meg en Alec zijn in Rome voor een romantische vakantie. Die kunnen ze wel gebruiken sinds hun drukke leven met kinderen en carrières het heeft gewonnen van de romantiek. Constance en Lizzie zijn in Rome om de as te verstrooien van Henry, Constances geliefde echtgenoot en Lizzie's broer. Constance en Henry hebben elkaar tientallen jaren geleden leren kennen in Rome, maar Lizzie weet niet wat het echte verhaal is achter die ontmoeting – en welke geheimen hun reis aan het licht zal brengen…

De verteller van dit verhaal is Rome zelf. Een stad met honderden jaren geschiedenis. Een stad waar geliefden elkaar vinden…

Toeval bestaat niet, toch? In dit verhaal zou je haast gaan denken dat er een hogere macht de hand heeft in de levens van de hoofdpersonages. Het ‘toeval’ wil namelijk dat ze allemaal, ieder om eigen en unieke redenen, in dezelfde periode naar Rome gaan of moeten. Alice wil graag nog even de vrijheid ervaren voor ze zich vastlegt, en haar keuzes overdenken. Van thuis uit voldoet ze niet geheel aan de verwachtingen en dat zit haar dwars. De schoonzussen Constance en Lizzie zijn twee frêle dames op leeftijd die het idee hebben om afscheid te gaan nemen van hun geliefde echtgenoot/broer en hebben daarvoor Rome als eindbestemming gekozen omdat daar de oorsprong van hun liefde ligt. En de overwerkte Meg en Alec moeten eerst maar eens de rust zien te vinden om elkaar weer te vinden. Maar de ‘geest van de liefde’ zal niet rusten eer dat allemaal voor elkaar komt.

De verteller in dit verhaal is ‘de geest van de liefde’ oftewel de stad Rome zelf. Het is een keer wat anders. Soms is het even verwarrend om te achterhalen over wie het verhaal gaat omdat er meerdere personages en verhaallijnen zijn die allemaal één gemene deler hebben en dat is Rome. Het is in het begin wat rommelig. De verhaallijnen worden opgestart en zijn heel divers. Even schakelen zo nu en dan is zeker geen overbodige luxe. De schrijfstijl van Mark Lamprell is lekker vlot, dat dan weer wel. Hij heeft een bepaalde manier in zijn schrijven die zorgt dat je het verhaal in een ontspannen modus uitleest. Je hebt het dan ook zo uit. Dit verhaal is soms wat melodramatisch en zoet en bevat zowel liefde als verdriet, een traan en een lach. Sommige situaties zijn echt wel grappig omdat ze té romantisch zijn aangezet en op je lachspieren werken. Maar het verhaal kan het hebben, het hoort bij een dergelijk boek en dat is leuk. Een heerlijk romantisch verhaal voor tussendoor, dat is de beste omschrijving voor dit boek.

‘Een liefde in Rome’ is dus een heerlijk boek om bij weg te dromen, zo nu en dan even een traan weg te pinken om vervolgens in de lach te schieten. Het zal veel lezers een heerlijk romantisch gevoel geven. Ook omdat het verhaal net iets meer inhoud heeft, er zijn nogal wat geheimpjes, en de schrijfstijl dusdanig is dan het ook blijft boeien. Het zou lezers zomaar eens aangenaam kunnen verrassen. De auteur neigt soms wel naar te veel sfeerschetsen qua omgeving en beeldvorming, de plattegrond in het begin van het boek is er blijkbaar niet voor niets. Verwacht geen literair hoogstandje maar wel een boek waarmee je lekker een paar uur op de bank kruipt.

3 sterren
Patrice – Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: