dinsdag 8 november 2016

'Laura's Bakery' - Het basisbakboek – Laura Kieft

 
Genre: eten en drinken – kookboeken
Uitgever: Forte culinair
ISBN: 9789462501485
Uitvoering: paperback
Uitgave: september 2016
Pagina’s: 200

Met dank aan uitgeverij Forte culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Over de auteur
Laura Kieft is haar hele leven al dol op bakken. Na haar opleiding Commerciële Economie en een aantal banen in die richting, besloot ze om van haar hobby's - bakken en bloggen - haar werk te maken.
Meerdere keren per week verrast ze haar meer dan 320.000 volgers met een heerlijk recept. Ook deelt ze op een apart blog
handigebaktips.nl allerlei tips die het bakken nóg makkelijker en leuker maken. Een boek kon dan ook niet uitblijven! Half september 2016 is haar boek verschenen: Laura's bakery - Het basisbakboek. Bezoek haar blog laurasbakery.nl en haar gelijknamige Facebookpagina, en je wilt nooit meer één recept van Laura missen!

Cover
Wat mij direct opvalt aan de cover zijn de pasteltinten en het lettertype, deze zijn hetzelfde als op haar blog. Fans van Laura’s Bakery zullen dit boek direct in een boekhandel herkennen. Ze staat zelf op de cover, uitbeeldend wat ze het liefste doet, bakken! Ik vind het een passende cover, en beoordeel deze met een 10.

Mijn verwachting
Toen ik het boek uit de enveloppe haalde heb ik mij gelijk op de bank genesteld en ben begonnen met lezen. Wat leuk om te lezen hoe het allemaal begon. Het bakken is Laura al op jonge leeftijd met de paplepel ingegoten. Samen met haar vader of moeder werden er regelmatig koekjes gebakken, snoepen van het deeg hoorde daar ook bij en dat is ze tot op heden nog niet verleerd.

Eind 2009 begon zij met het decoreren van taarten. Foto’s van mooi gedecoreerde taarten wekten haar nieuwsgierigheid, ze ontdekte hoe ze deze zelf kon maken, schafte de benodigdheden aan en ging aan de slag. Haar familie en vrienden vroegen om foto’s van haar baksels, en omdat dat mailen helemaal niet handig was zette zij haar baksel online. Dit was het begin van Laura’s Bakery. Na haar afstuderen stak zij meer tijd in het blog, sloot zich aan bij een mediabureau en verdiende zo haar onkosten terug. Eind 2014 stopte zij met haar fulltimebaan en richtte zich volledig op Laura’s Bakery. Inmiddels heeft ze een behoorlijk aantal volgers, een apart blog met handige tips en heb ik haar eerste boek in handen.

Wat de titel belooft is een basisbakboek, vol met lekkere vullingen, toppings, koekjes, cakes, brownies, zandtaartdeeg, biscuit en schuimpjes. Ze laat zien dat bakken helemaal niet moeilijk is, iedereen kan het. Met eenvoudige en duidelijk stap voor stap uitgelegde basisrecepten, voorzien van foto’s, waarmee je alles kunt maken wat je maar wilt. Belangrijk is wel dat je je aan de ongeschreven regels (basisregels) houdt. Deze zijn voor wat je ook gaat bakken van cruciaal belang. 

Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn zal je beslag niet gaan schiften, mocht dit wel gebeuren dan heeft ze daar ook weer een handige tip voor. Verder staan er in het boek twee handige lijsten met daarop de ingrediënten en bakbenodigdheden die elke thuisbakker standaard in huis zou moeten hebben. Hoe vervang ik bijvoorbeeld suiker door een andere zoetstof, of het omrekenen van je beslag naar een grotere of kleinere vorm, aan alles is gedacht. Ik kan wel zeggen dat het een compleet geheel is en ik ging dus ook gelijk aan de slag.

Toevallig had ik in de vriezer eigengemaakte amandelspijs liggen, en er zijn weer goudrenetten. Ik dacht appeltaart. Normaal maak ik een cakebeslag of een kruimeldeeg, dit keer maakte ik de “open appeltaart met amandelspijs”. Mijn vorm was net iets groter, dus met de handige omrekentips mijn beslag vermeerderd. De appeltaart ging schoon op, voor herhaling vatbaar dus.


Mijn tweede recept was lemon-curd, deze heb ik in 2 uitgekookte glazen potjes gedaan zodat ik die op een later tijdstip kan gaan verwerken. Ik denk dat het iets met Italiaans schuim zal gaan worden.

Mijn derde recept was een appelcake. Toevallig stond er een basisrecept in het boek voor een grote tulbandvorm. Het recept van een gewone appelcake heb ik omgerekend zodat deze in mijn tulband zou passen. Ook deze was erg lekker, lekkerder dan dat ik ooit had gemaakt.

Conclusie
Het basisbakboek is voor mij een hele mooie aanvulling op de bakboeken die ik al heb. Ik was al een volger van Laura’s Bakery en had al meerdere recepten gemaakt van het blog. Met haar fysieke boek heb ik nu de recepten die de basis vormen voor een hoop lekkere baksels overzichtelijk bij elkaar. Ik hoop dat er na dit deel nog veel meer boeken van haar zullen verschijnen. Ik kan dit boek dan ook aan eenieder die graag zelf bakt, aanraden.

Ik kan niet anders dan dit boek beoordelen met 5 smakelijke sterren.

Bianca Blok - recensent van De Perfecte Buren.
Geen opmerkingen: