woensdag 16 november 2016

Duorecensie 'Toen het donker werd' - Simone van der Vlugt


Genre: thriller 
Uitgever: Ambo|Anthos 
ISBN: 9789026335563 
Uitvoering: paperback 
Aantal pagina's: 308 
Uitgave: oktober 2016

Met dank aan uitgeverij Ambo|Anthos voor deze recensie-exemplaren t.b.v. deze duorecensie.

Lezers: Charles Kuijpers en Patrice van Trigt
Duorecensie is samengesteld door Patrice

'Toen het donker werd' is Boek van de maand november bij De Perfecte Buren. Op 28 november volgt een interview met Simone op dit blog met o.a. de bekendmaking van de winnaar van de prijsvraag.

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.
Sascha voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden, maar haar zoektocht naar de waarheid komt tot een abrupt einde wanneer ze bij een ongeluk haar zicht verliest. Menno vermoedt dat het om een aanslag ging maar verzwijgt dit. Elk gezinslid probeert een uitweg te vinden, om alleen maar nog meer verstrikt te raken in het web van leugens en bedrog. Totdat Menno besluit dat het genoeg is.



Charles: Simone van der Vlugt is een gevestigde naam in thrillerland. Haar debuut “De reünie” werd in 2004 terecht goed ontvangen. Daarna volgden diverse lezenswaardige thrillers, de laatste drie met eenzelfde hoofdpersoon, rechercheur Lois Elzinga. Thans is in “Toen het donker werd” het beginsel van de speurder als hoofdpersoon weer verlaten.

Samenvatting
Charles: Het verhaal draait om Menno Riebeek, eigenaar van Riebeek Transport, welk bedrijf hij met de nodige troebelen heeft overgenomen van zijn vader. Menno leidt met echtgenote Sascha en puberzoon Luuk (17) een ogenschijnlijk gelukkig leven. Ofschoon zijn gedachten wel eens afdwalen naar de mooie benen van zijn receptioniste Laura lijkt het met de huwelijkstrouw wel goed te zitten. Maar Sascha heeft wel een sluimerend probleem dat soms aan de oppervlakte komt.

Patrice: ‘Toen het donker werd’ vertelt het verhaal over het gezin Riebeek. Ogenschijnlijk heeft dit gezin het allemaal goed voor elkaar. Menno, de vader, heeft als derde generatie Riebeek de leiding over het transportbedrijf dat zijn opa ooit heeft opgericht. Het bedrijf heeft net als andere bedrijven te maken met economische uitdagingen en dat slokt veel geld en energie op. Wanneer Menno ontdekt dat hun zeventienjarige zoon Luuk gokschulden heeft besluit hij hem te helpen. Niet wetende dat dat het begin van het einde is. Luuk heeft zich namelijk ingelaten met een groep criminelen die voor niets terugdeinst. Terwijl dit allemaal speelt heeft echtgenote Sascha al wel opgemerkt dat er iets aan de hand is.  

Charles: Als vervolgens Luuk met een acuut probleem om hulp vraagt bij zijn vader, keert het tij alras en dramatisch. In razend tempo raakt het gezin Riebeek verstrikt in criminele zaken waar geen ontkomen aan lijkt. Menno zoekt hulp bij zijn advocaat Jan Leyenberg doch raakt door diens hulp van de regen in de drup. En wel de “drup” van “waterboarding”, het is ronduit tergend en slopend. Afpersing, drugs, bedreiging, aanslag op het leven, wanhoop, buitensporig geweld, het zijn elementen die in het verhaal een rol gaan spelen.

Patrice: Menno is anders dan normaal en ook Luuk lijkt meer dan ooit van haar verwijderd. Op het moment dat de dingen wat meer concreet worden raakt ze betrokken bij een vreselijk ongeluk. Maar al snel is daar de vraag of dat het wel was? Sasha overleeft het gelukkig maar gaat wel op zoek naar antwoorden. Ze is voorgelogen en wil weten hoe het allemaal zit. Maar wie de waarheid spreekt is moeilijk voor haar te bepalen. Ze moet het doen zonder lichaamstaal, ze heeft na het ongeval haar zicht verloren en heeft alleen haar intuïtie waar ze op kan vertrouwen. Bij bijna iedereen en al het andere heeft ze zo haar twijfels.

Charles: De ontknoping van het verhaal is heftig en spannend, maar niet echt opzienbarend en hier en daar niet altijd even waarschijnlijk. Het is de vraag welke toegevoegde waarde de onthulling over de identiteit van een van de karakters heeft. Maar aardig is zij wel……

Conclusie
Patrice: Van der Vlugt heeft een lekker en toegankelijk boek geschreven met ‘Toen het donker werd’. De verwachting was hoog, haar laatste boeken ‘Nachtblauw’ en ‘De lege stad’ waren historische pareltjes maar zoals gezegd van een totaal ander genre. Dit verhaal begint vlot en je weet al vrij snel dat er dingen gaan gebeuren die in het criminele circuit voorkomen. Daar is de opzet van het verhaal nét te transparant voor. De gezinssituatie, een drukke baan, de sleur en de nodige uitdagingen met een puber zijn ingrediënten die veel lezers zullen aanspreken maar wel iets voorspelbaar zijn. Toch is dat niet erg want de uiterst prettige en laagdrempelige schrijfstijl van Van der Vlugt zorgt dat je dit boek snel leest, je hebt het in no time uit. 

Charles: Simone van der Vlugt heeft een vlotte pen. Haar taalgebruik is onberispelijk en vloeiend, en daarmee is het verhaal gemakkelijk leesbaar. Het boek is foutloos, en dat is een compliment waard.
Complexe zinnen en moeilijke woorden ontbreken, evenals lastig te verteren beeldspraak. Dat garandeert de lezer maximaal gemak en leesgenot.

Patrice: Korte hoofdstukken en wisselende perspectieven doen je blijven lezen en de personages zijn fascinerend. Jammer is dat ze vrij oppervlakkig blijven, op Sascha na. Echt heel spannend wordt het ook niet, er is wel een sluimerende spanning en de nodige verdenkingen passeren ook de revue, maar de enige explosie is die van het ongeluk waarbij Sasha betrokken is. Hoe dan ook is het een lekker verhaal.

Charles: De plot van “Toen het donker werd” is niet ingewikkeld, en kent wel enkele clichématige elementen die vaker worden gezien in thrillers. Opgemerkt zij dat het uiteraard steeds moeilijker wordt om originele wendingen te bedenken. Veel is al eerder vertoond, en de doorgewinterde thrillerlezer is erg verwend geraakt.

Patrice: De thema’s in dit verhaal volgen elkaar logisch op; zoon heeft schulden, vader helpt, zegt niets tegen moeder, moeder heeft haar verdenkingen, schuldeisers blijken fout etc etc. Van het een komt het ander. De verhaallijn komt daardoor enigszins bekend voor, hij heeft raakvlakken met andere verhalen en uit sommige films. Daardoor is het verhaal niet echt onvoorspelbaar maar het blijft wel erg prettig om te lezen. Van der Vlugt heeft nu eenmaal een stijl die zorgt dat je blijft lezen. 

Charles: Zowel de zakelijke als de privéproblemen van het gezin Riebeek komen redelijk goed uit de verf, maar het ontbreekt enigszins aan diepgang in de karakters. Het handelen van Menno in diverse situaties doet wat primitief aan, maar daar kunnen de omstandigheden zeker debet aan zijn. De mens in nood is meestal niet erg rationeel maar veelal louter instinctief. Je zult het maar meemaken!

Patrice: ‘Toen het donker werd’ laat wel zien hoe gewone mensen een doelwit kunnen worden van groepen die het niet zo eerlijk met je voor hebben en wat je allemaal doet om je gezin te beschermen. Die boodschap komt luid en duidelijk over, heel sterk. 3 stevige sterren voor dit vlot geschreven boek.

Charles: Het verhaal is helder en gemakkelijk te volgen, en boeit de lezer zeker. Een aantal uren ongecompliceerd leesplezier biedt het boek ongetwijfeld. “Toen het donker werd” krijgt drie stevige sterren. Het is gewoonweg een zeer lezenswaardige “lekkere thriller”.

Geen opmerkingen: