dinsdag 1 november 2016

WPG viert feest met prijzenregen!


Hoogdag voor de thrillerauteurs bij WPG: Jan Van der Cruysse, Toni Coppers, Koen Strobbe en Gert-Jan Van den Bemd maken er méér dan een hattrick van

Vier keer prijs op het Rood Podium van de Boekenbeurs 2016

Maandag 31 oktober 2016 — De boekenbeurs werd vandaag meteen fors afgetrapt met een stevige hulde aan ons Nederlandstalige thrillertalent. Op het Rood Podium werden de sterkste misdaadromans geprezen en bewierookt en het werk van de auteurs bij Manteau en Davidsfonds Uitgeverij ging op z'n zachtst gezegd niet onopgemerkt voorbij. Absoluut opvallend zijn de debuten van topniveau die in de prijzen vallen.Knack Hercule Poirotprijs 2016 - Bling Bling, Jan Van der Cruysse
Jan Van der Cruysse ging met zijn intens intrigerende debuut Bling Bling aan de haal met de prestigieuze Knack Hercule Poirotprijs. Het is een absolute primeur dat deze prijs wordt uitgereikt aan een debutant: de jury was unaniem vol lof.
"Een meesterlijk debuut in de wereld van diamant en reizen. Een strak in de hand gehouden compositie die heel breed uitwaaiert, maar waarover de auteur altijd de controle houdt, stilistisch en verhaalsmatig geloofwaardig" - Jurylid Lukas De Vos over Bling Bling
Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. Albertien Van der Valk, verantwoordelijk voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start ze op eigen houtje een zoektocht. Vanuit een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt Paata Sirbiladze een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi.

Wat begint als een geweldloze diamantroof buiten het zicht van de media, mondt uit in een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.
Jan Van der Cruysse | Bling Bling
ISBN 9789059087019 | 528 blz. | € 24,99 | Paperback
Davidsfonds Uitgeverij

Hercule Poirot Publieksprijs 2016 - De hondenman, Toni Coppers
De stem van het publiek ging dit jaar opnieuw naar Toni Coppers met De hondenman. Nadat hij in 2014 de Knack Hercule Poirotprijs in de wacht sleepte voor Dood water en vorig jaar het publiek overtuigde met De vleermuismoorden, bewijst hij met De hondenman voor het derde jaar op rij een unieke stem te zijn in het Vlaamse thrillerlandschap.
Zo zagen we Liese Meerhout nog nooit: een tevreden, ja zelfs gelukkige commissaris die volop aan het verhuizen is. Klaar om aan een nieuw hoofdstuk in haar leven te beginnen. Tot ze een oproep krijgt die een keten van gruwelijke gebeurtenissen in gang zet.
Een vrouw wordt gevonden in het Galgenweel, het uitgestrekte zeilmeer op de Antwerpse Linkeroever. Ze is gewurgd en misbruikt. De zaak wordt nog gruwelijker wanneer de politie ontdekt dat haar hart koelbloedig is verwijderd. Vergelijkbare misdaden duiken op in Spanje en Duitsland. De moordenaar lijkt ongrijpbaar. Het enige wat hij telkens achterlaat is een sneeuwwitte veer die geheimzinnig naast het lichaam ligt.
Als in haar privéleven een drama plaatsvindt en in Antwerpen een tweede slachtoffer valt, moet Liese Meerhout met haar team op zoek naar een man die ervan geniet te doden. Een geschokte, rouwende Liese Meerhout tast in het duister.

De hondenman | Toni Coppers
ISBN 9789022332467 | ca. 320 blz | ca. €21,99
ManteauFred Braeckman Award 2016 - Kruis en munt, Koen Strobbe
Vandaag werd ook voor het eerst de Fred Braeckman Award uitgereikt. De prijs is genoemd naar de recent overleden bezieler van de Hercule Poirotprijs en Knack huldigt er het beste thrillerdebuut van het jaar mee. Dit jaar werd Koen Strobbe gelauwerd met Kruis en muntIn 2015 nam hij deel aan de allereerste Aspe Award en dat was nog maar de voorbode van dit ijzersterke debuut waarmee hij enkele maanden nadien in de GFK Fictie Boeken Top 10 zou komen. 
De aankondiging van een veelbelovend oeuvre, dat werd vandaag nogmaals onderstreept.
De jonge sterrenchef Isabel arriveert in de idyllische Provence, klaar voor een nieuw leven met haar vriend Bas. Wanneer hij niet opdaagt in het station, rijdt Isabel naar het hotel waar hij al een week verblijft. Diezelfde avond vindt ze in haar bed een milt. Bas lijkt spoorloos verdwenen.
Met de hulp van wijnbouwer en oud-gendarme David begint Isabel te graven in het verleden van haar vriend in de hoop hem te vinden. Terwijl almaar meer verborgen facetten van Bas aan de oppervlakte komen en Isabels wereld instort, groeien zij en David naar elkaar toe. Wanneer ze verwikkeld raken in een gevaarlijk web van pooiers, ex-legionairs en orgaanhandelaars is vluchten niet langer mogelijk. Kunnen ze een list bedenken om zich te redden?
Kruis en munt | Koen Strobbe
ISBN 9789460415081 | ca. 392 p. | €21,99 | Paperback
Uitgegeven door Manteau

Aspe Award 2016 - Belofte maakt schuld, Gert-Jan Van den Bemd


Alsof dat nog niet genoeg was, werd vandaag ook voor de tweede keer de Aspe Award uitgereikt, waarmee Pieter Aspe op zoek gaat naar verborgen crimetalent om de Aspe NV mee te verrijken. De wedstrijdformule bleef onveranderd: een kort verhaal schrijven van 1700 woorden. 1700, omdat dat het aantal woorden is dat Pieter Aspe elke dag schrijft. Opnieuw werd de eerste zin ook gegeven. Dit jaar was dat de volgende zin: ‘Waarmee kan ik u van dienst zijn, mevrouw?’
Pieter Aspe omringde zich, net als vorig jaar, met een zorgvuldig uitgekozen jury. Niemand minder dan Ish Ait Hamou engageerde zich om met veel toewijding en welvoeglijke strengheid samen met Pieter Aspe op zoek te gaan de winnaar van de Aspe Award 2016. Lies Scheerlinck van boekhandel Letters&Co (Deinze), televisieproducent Erwin Provoost en uitgever Karel Dierickx vervolmaken de jury.
Gert-Jan Van den Bemd uit Breda overtuigde hen met 'Belofte maakt schuld'. Een brandend actueel verhaal over euthanasie en zelfbeschikking. Machteld Vorsters eindigde met 'Transpiratie' op de derde plaats en de tweede plaats was voor Gino Dekeyzer met 'Tijd heelt altijd te laat'.
Herbert Flack (hoofdrolspeler Aspe tv-serie), Gert-Jan van den Bemd en Pieter Aspe.

Namens De Perfecte Buren van harte proficiat aan alle prijswinnaars!

Geen opmerkingen: