maandag 21 november 2016

‘Zie mij’ – Nicholas Sparks


Genre: romans
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789402307306
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 512
Uitgave: oktober 2016

Met dank aan uitgeverij De Boekerij voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Over de auteur
Nicholas Sparks is de auteur van talloze bestsellers, waaronder The Notebook, Message in a Bottle, Dear John en Zie mij en kan met recht een van de meest geliefde verhalenvertellers ter wereld worden genoemd. Zijn boeken zijn in meer dan dertig landen vertaald en negen van zijn romans werden met groot succes verfilmd.

De cover
Een kussend stelletje met het strand op de voorgrond, typisch een afbeelding voor op een roman. Wanneer je de overige covers van deze auteur gaat bekijken is het wel een passende afbeelding. Een complete verzameling boeken zal een fraai gezicht zijn. Ik beoordeel de cover met een 7, niet per se speciaal, wel duidelijk.

Flaptekst
Wanneer Colin Hancock een tweede kans krijgt, grijpt hij die met beide handen aan. Zijn turbulente verleden laat hij achter zich. Hij probeert zijn leven op de rails te houden en richt zich op het behalen van zijn lesbevoegdheid. Elke dag houdt hij zichzelf weer voor hoe hard hij voor deze kans heeft moeten knokken. Het laatste waar hij naar op zoek is, is een relatie. Maria Sanchez is ogenschijnlijk het toonbeeld van succes: ze heeft aan een prestigieuze universiteit rechten gestudeerd en werkt bij een gerenommeerd advocatenkantoor. Maar ze heeft een traumatische gebeurtenis meegemaakt, waardoor ze gedwongen was uit haar geboortestad te verhuizen, en diep vanbinnen twijfelt ze over alles waar ze ooit zeker van was. Een plotselinge ontmoeting tussen Colin en Maria zorgt ervoor dat hun levens veranderen. Tegen alle verwachtingen in groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Net op dat moment wordt Maria geconfronteerd met haar verleden. Op vreselijke manieren worden Colin en Maria bedreigd. Is hun liefde sterk genoeg?

Samenvatting 
Wanneer Maria op een avond op een afgelegen plek met haar auto is gestrand snelt Colin haar te hulp. Maria is door een gebeurtenis uit het verleden heel erg op haar hoede en weigert in eerste instantie de hulp die Colin haar biedt. Colin komt net van een kooigevecht af en ziet er met zijn blauwe en bloederige plekken in zijn gezicht niet heel erg betrouwbaar uit. Uiteindelijk weet hij haar vertrouwen te winnen en verwisselt haar band.

Als Serena, de zus van Maria, erachter komt wie Colin in werkelijkheid is neemt ze haar zus mee naar een bar waar Colin werkzaam is. Maria krijgt nu de kans om Colin fatsoenlijk te bedanken voor zijn geboden hulp. Colin heeft zijn voornamelijk gewelddadige verleden achter zich gelaten en zich gestort op een opleiding tot leerkracht. Serena en hij volgen een aantal dezelfde colleges.

De twee groeien nader tot elkaar, en er ontstaat een voorzichtige liefdesrelatie. Maar beide kampen met een verleden dat grote invloed heeft op hun leven en relatie. Wanneer Maria door haar verleden dreigt te worden ingehaald is Colin er om haar te helpen, alleen is er een politieagent die er alles aan gelegen is om Colin te betrappen op een strafbaar feit.

Conclusie
Het verhaal wordt om het hoofdstuk verteld vanuit het perspectief van Colin of van Maria. Op deze manier vind ik persoonlijk een verhaal wat langdradig worden, je krijgt immers veel informatie twee keer te verwerken. Hierdoor haalt het er bij mij de vaart uit en is een boek van ruim 500 pagina’s een flinke pil.

De kennismaking met beide personages is om het verhaal te kunnen volgen erg prettig, al is dat bij het personage van Colin beter uitgelegd. Het verleden van Maria wordt aan het einde pas helemaal duidelijk. Het is niet alleen maar een liefdesverhaal, het verleden van Maria zorgt nog voor behoorlijk wat spanning. De plot had ik ondanks een aantal verwijzingen niet in de gaten, maar dat kwam omdat het verleden van Maria pas aan het einde werd verduidelijkt.

Ondanks dat ik in het begin mijn aandacht er echt bij moest houden vond ik het naar het einde toe toch wel spannend. De laatste 200 pagina’s lazen voor mijn gevoel een stuk sneller dan aan het begin. 
Misschien dat het nog eens verfilmd gaat worden, in dat geval ben ik heel benieuwd naar de acteurs.

Ik beoordeel het boek met 3 sterren.

Bianca Blok - recensent De Perfecte Buren.Geen opmerkingen: