vrijdag 30 december 2016

‘De winterkinderen’ – Lulu Taylor

 
Genre: thriller
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-225-7879-7
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 396
Uitgave: november 2016

Hartelijk dank aan uitgeverij Boekerij voor het beschikbaar stellen van deze recensie-exemplaren.

Lezers: Lisette Woest-Appeldoorn, Jeanine Feunekes-Both en Nancy De Brucker (allen DPB)

Cover 
Nancy: Een prachtige cover van een winterlandschap met Renniston Hall op de achtergrond en met de tweeling op de voorgrond. De kinderen lopen hand in hand en kijken elkaar aan. De titel is gereflecteerd wat het ook nog eens mooi maakt. De naam van de auteur staat onderaan het boek. Het geeft een algemene winterse sfeer die een warmte bij je oproept en die je zeker met deze dagen wilt meemaken. Deze cover krijgt een 9.

Lisette: Een prachtige cover. Renniston Hall in een winters tafereel. De tweeling, Bea en Stan, loopt hand in hand, terwijl de sneeuwvlokken op hen neerdalen. De titel staat in reflecterende zilveren letters bovenaan de cover. Als het licht er juist opvalt, dan worden de letters koningsblauw. Gaaf. Onder de titel staat de tekst ‘Achter hun perfecte levens schuilt een grote leugen’. De naam van de schrijfster staat onderaan de cover, met daaronder vermeld dat het een thriller is. De cover roept echt een winters gevoel op een Engels landhuis op. Een 9 voor de cover.

Jeanine: Het boek heeft een aantrekkelijke cover. Je ziet een winters landschap waar twee kinderen hand in hand lopen. Op de achtergrond is een groot landgoed te zien. De kleuren van de afbeelding passen goed bij de titel. Het zijn koele kleuren, die de winterse sfeer benadrukken. Langs de randen van de cover zie je takken van bomen en struiken. Alles wat je op de cover ziet heeft betrekking op het verhaal. De cover krijgt van mij een 8.

Samenvatting van het verhaal

Lisette: De winterkinderen van Lulu Taylor is haar zevende boek. Haar eerste vier boeken waren boeken in de stijl van Jackie Collins, maar nadat ze van uitgever is veranderd, is Lulu Taylor ook van genre veranderd. Inmiddels schrijft ze psychologische thrillers. De winterkinderen is haar derde boek in dit genre. Inmiddels is in Groot-Brittannië ook haar vierde thriller uit. Als gemeenschappelijke factor hebben deze boeken dat ze zich afspelen op mooie locaties, zoals Renniston Hall in “De winterkinderen” en de bewoners dragen diepe en vaak duistere geheimen met zich mee.

Nancy: Dan en Olivia zijn al zestien jaren samen en ze zijn wel gelukkig getrouwd maar er ontbreekt nog één ding in hun leven en dat is kinderen. Na vele ivf- behandelingen lukt het haar toch om zwanger te geraken en beiden zijn dan ook dolgelukkig als ze vernemen dat het een tweeling is.

Lisette: Dan en Olivia Felbeck proberen al jaren om hun gezin uit te breiden met een stel kinderen. Helaas blijkt Olivia onvruchtbaar. Als Olivia uiteindelijk via ivf zwanger wordt en na negen maanden een tweeling baart, is hun droom alsnog werkelijkheid geworden.

Jeanine: Dan en zijn vrouw Olivia hebben een grote kinderwens, maar het lukt niet om zwanger te worden. Het stel heeft inmiddels vier ivf-behandelingen gehad. Het geld is op voor een vijfde behandeling. Ze besluiten om te kiezen voor donoreitjes. Olivia ondergaat deze behandeling in Spanje. Het heeft resultaat: Olivia is zwanger van een tweeling. Zij is dan wel niet de biologische moeder, maar Dan is op deze manier in ieder geval de biologische vader van de kinderen. Inmiddels heeft het gezin het ook op een ander vlak zwaar. Dan is zijn baan kwijtgeraakt.

Nancy: Het is nog een kwestie van weken voor Olivia moet bevallen en dan komt Dan thuis van zijn werk met slecht nieuws, hij is ontslagen en is zeer aangedaan. Olivia haalt hem over de positieve kanten te zien, ze zijn nu immers samen als de baby’s er zijn en hij heeft een mooie ontslagpremie gekregen waardoor ze het een tijdje financieel goed zullen hebben. Olivia heeft er alle vertrouwen in en misschien is dit wel iets goeds dat hun overkomt.

Lisette: Er is echter een domper op hun geluk. Dan verliest zijn baan, maar zijn beste en oudste vriendin, Francesca, biedt uitkomst. Zij en haar schatrijke man, Walt, hebben net Renniston Hall gekocht. Een voormalige kostschool voor meisjes. Deze school is gesloten nadat er een groot schandaal had plaatsgevonden. Sindsdien heeft Renniston Hall leeggestaan. Om het landgoed weer bewoonbaar te maken, dient het grondig gerenoveerd te worden. Dan en Oliva mogen met de tweeling gratis in een bewoonbaar deel van het landgoed wonen.

Nancy: Dan heeft een vriendin uit zijn studententijd op Cambridge, Francesca. Zij heeft hem altijd al bijgestaan en gesteund in goede en slechte tijden. Zij heeft een totaal ander leven dan hij. Woont in Zwitserland en heeft ook een flat in Londen. Ze is stinkend rijk en doet alles naar hartenlust maar op de een of andere manier is ze niet echt gelukkig met haar leven. Als ze hoort dat Olivia zwanger is bedelft ze hen onder de cadeaus en geeft hen ook aan hen financieel te steunen mochten ze het niet redden. Omdat de kinderen, Stan & Bea, in hartje winter geboren zijn en Olivia niet van de koude houdt en haar mama en zus wil zien, vertrekken ze met z’n allen naar Argentinië waar ze tenslotte twee jaren zullen verblijven. Dan vindt dat het tijd is om terug naar Engeland te keren maar er is maar een probleem en dat is een woonst en ze moeten rekening houden met geld. Francesca biedt hun een cottage aan in Renniston Hall. Dat is een groot landhuis dat haar echtgenoot Walt heeft gekocht en waar ze mettertijd zullen intrekken. Olivia en Dan maken gretig gebruik van deze aanbieding. Op die manier kan Dan aan zijn boek verder werken en ze hoeven ook geen huishuur te betalen. Dan is niet zo happig om in de cottage te trekken maar ze kunnen zich niets anders veroorloven. Olivia is zeer gelukkig dat Francesca zo’n geweldige vriendin is die hen altijd helpt.

Jeanine: Hun goede vriendin Francesca biedt hun een tijdelijke woning aan. Dan en Francesca kennen elkaar al vanaf hun studententijd. Beiden hebben aan Cambridge gestudeerd. Francesca’s rijke echtgenoot Walt was al jaren op zoek naar een oud Engels landhuis en heeft het vervallen landgoed Renniston Hall gekocht. Bij dit landgoed hoort een cottage, dat al gereed is voor bewoning en Francesca, die zelf met haar man in Genève woont, biedt Dan en Olivia deze woning gratis aan. Zij accepteren dit aanbod. Dan kan op deze manier zijn droom om een toneelstuk te schrijven verwezenlijken, terwijl ze leven van zijn ontslagvergoeding.

Nancy: Maar Francesca heeft zo haar eigen redenen waarom ze dit doet. Op een gegeven moment staat ze dan ook aan de cottage onder het mom dat ze de werkzaamheden in het oog moet houden en zodoende baant ze zich een weg in het leven van dit gezin. Langzaamaan verandert de sfeer in de cottage en Olivia begint onraad te ruiken. Wat is er eigenlijk tussen die twee gebeurd en wat voor geheimen houden ze achter?

Lisette: Alles loopt goed totdat Francesca besluit om tijdens de renovatie bij hen te komen wonen. De sfeer in huis verandert. Olivia begint zich zorgen te maken over de relatie tussen Dan en Francesca. Is deze wel zo platonisch als Dan altijd heeft beweerd en waarom heeft Francesca zoveel belangstelling voor de tweeling, terwijl haar eigen kinderen in Zwitserland op een kostschool zitten? De sfeer wordt steeds killer en de aanwezigheid van de oude tuinman van het landgoed, William, die de neiging heeft om op de meest onverwachte momenten op te duiken, maakt het er niet beter op.

Jeanine: Dan en Olivia gaan ervan uit dat Francesca in Genève zal blijven wonen, maar tot hun verrassing komt ook zij naar Renniston Hall. Francesca is van plan om naar Renniston Hall te komen om het hoofdgebouw te restaureren en blijft gedurende deze periode in de cottage slapen. Het begint Olivia op te vallen dat er spanningen zijn tussen Dan en Francesca. Ze begint zich af te vragen wat er zich in de studententijd tussen Dan en Francesca heeft afgespeeld. Er blijkt meer aan de hand te zijn dan Olivia had kunnen vermoeden.

Conclusie

Nancy: Dit boek bestaat uit vier delen en er zijn twee verhaallijnen. De ene van Olivia, Dan en Francesca. De hoofdstukken worden afgewisseld vanuit ieders perspectief. De andere verhaallijn speelt zich af in Renniston Hall in 1959 toen dit landhuis een meisjesschool annex internaat was voor de welgestelden. Het is een verhaal van twee meisjes die daar op school zaten. Meer zeg ik hier niet over, dit zal je wel lezen over het hoe en wat vanwege spoilergevaar.

Jeanine: Gedurende het hele verhaal komt de schrijfster er steeds op terug dat er in het verleden iets is gebeurd tussen Dan en Francesca. Iets dat Francesca nog erg dwars zit en waar Dan liever niet aan denkt. Je wordt als lezer steeds nieuwsgieriger naarmate je meer leert over het verleden. Wat kan er gebeurd zijn en waarom zijn ze blijkbaar zulke hechte vrienden gebleven? Vanaf het moment dat Francesca in Renniston Hall komt wonen, wordt het verhaal iets spannender vanwege de eventuele gevolgen die het bezoek kan hebben. Het begint Olivia op te vallen dat Francesca wel erg lang blijft logeren en geen aanstalten maakt om weer huiswaarts te gaan.

Nancy: Vanaf het begin voel je al een constante onderhuidse spanning en die loopt op naar het einde toe. Met flashbacks van alle hoofdpersonages kom je uiteindelijk te weten wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Francesca die in een fantasiewereld leeft en denkt dat ze zich alles kan permitteren omdat ze stinkend rijk is. Dan die na tien jaar zijn job kwijt is en die zich nu bezighoudt met schrijven en zich op die manier kan verstoppen in zijn werkkamer. Tot slot Olivia die tuinontwerper is en tuinboeken schrijft maar die zich nu fulltime bezighoudt met de tweeling. Voor mij ook wel een beetje ongeloofwaardig dat ze voor een lange tijd ook zo kunnen leven. Het zijn anderen die hen het hoofd boven water houden bij wijze van spreken.

Lisette: In “De winterkinderen” laat Lulu Taylor ons via een proloog, vier delen en een epiloog kennismaken met Dan, Olivia, Francesca en Walt. Dan is de charmante, populaire en knappe Cambridgeman. Olivia is zijn lieve, zachtaardige en enigszins naïeve vrouw. Francesca is zijn beste en oudste vriendin, stammend uit hun Cambridgeperiode. Zij is een vrouw die zichzelf omhoog gewerkt heeft en getrouwd is met de schatrijke Walt. Een typische zakenman die meer aan het werk is dan dat hij thuis is. Hun levens zijn meer met elkaar verbonden dan op het eerste oog lijkt. Vooral de relatie tussen Dan en Francesca blijkt veel complexer dan Olivia vermoedde. Wat speelt er nu in werkelijkheid af tussen hen? De karakters zijn, ondanks de clichés, goed neergezet. Bij de lezer roepen ze emoties op. De schrijfstijl is vlot en daardoor leest het boek makkelijk en snel. De tweede verhaallijn is niet echt van meerwaarde, maar de afsluiting van deze verhaallijn zorgt ervoor dat je als lezer er wel een warm gevoel aan overhoudt.

Nancy: Francesca is de enige die me kon bekoren in dit verhaal. Ook al wordt ze niet netjes neergezet, bij dit personage zat veel afwisseling terwijl bij het echtpaar een alledaagse sleur was die je moest ondergaan. Gewoon stereotypes die niet veel waarde aan het verhaal bijdragen en ze bleven als het ware gewoon ter plaatse trappelen, hoe vermoeiend de kinderen wel niet waren terwijl ze alle twee thuis waren en nog zo van die kleine zaken die me begonnen te storen.

Jeanine: In eerste instantie kwamen de personages op mij nogal stereotiep over: Walt de selfmade zakenman, ongeïnteresseerd in zijn privéleven, Olivia de naïeve, Francesca de omhoog getrouwde, maar manipulerende vrouw en Dan de mooie man, maar al gauw krijgen de personages meer diepgang en leer je ze beter kennen via hun verleden. Je komt te weten waardoor bepaalde personages tot hun keuzes zijn gekomen. Francesca vind ik een bijzonder onsympathiek en egoïstisch personage, ik ergerde me zelfs aan haar tijdens het lezen. Francesca laat een stukje van haar ware aard zien als ze na de geboorte van de tweeling met geld smijt om babyspullen te kopen. Normaal gesproken hield ze rekening ermee dat haar vrienden niet rijk zijn, maar nu kan ze zich niet inhouden. Olivia vond ik in het begin van het verhaal een naïeve vrouw, maar tijdens het verloop van het verhaal heb ik mijn mening over haar bijgesteld. Ze is lief, sympathiek en heeft een sterk karakter.

Lisette: Middels wisselende vertelperspectieven tussen Olivia en Francesca komt de lezer beetje bij het beetje de hele geschiedenis te weten. Deze wisselende perspectieven worden tussendoor onderbroken c.q. afgewisseld met een verhaallijn dat zich eind jaren ‘50/begin jaren ’60 afspeelt. Daarin maken we kennis met Alice, Julia, Roy en Donnie. Alice is een rebellerende tiener, terwijl Julia een voornamelijk braaf meisje is. Toch zijn beide meisjes dikke vriendinnen tijdens hun kostschoolperiode op Renniston Hall. Roy en Donnie zijn twee Ierse bouwvakkers die bezig zijn met het aanleggen van een zwembad op de kostschool. Roy is een alcoholistische en getrouwde man, die ver van huis niet vies is van avontuurtjes, terwijl Donnie de meer gevoelige jongeman is, die houdt van de populaire Amerikaanse muziek en zichzelf liever vermaakt met deze muziek dan uithangt met Roy. Vanuit het perspectief van Julia komt de lezer hun verhaal te weten. In beide verhaallijnen maakt ze gebruik van cursief gedrukte teksten om de onuitgesproken gedachten van de vertelsters te benadrukken. Aan het eind van het boek wordt duidelijk wat de eventuele samenhang tussen beide verhaallijnen is, zonder dat de verhaallijnen echt bij elkaar komen.

Nancy: Ik ben in dit boek begonnen met de gedachte dat het een thriller was zoals op de cover staat maar op een bepaald moment werkte dit niet meer voor mij. Ik heb verder gelezen met de opvatting dat dit een roman was en op die manier kon ik mij nog enigszins in dit verhaal vinden. Wat ook al een groot deel van het verhaal weggaf was de proloog en dan ook nog eens het feit dat de auteur zelf al een spoiler weggaf in het boek voordat het nog aan bod moest komen in het verhaal. 

Lisette: Op de cover staat vermeld dat “De winterkinderen” een thriller is en op de website van de auteur wordt vermeld dat haar laatste vier boeken thuishoren in het genre van de psychologische thrillers. Het boek heeft 396 pagina’s en op bladzijde 235 kom je als lezer de eerste enigszins spannende situatie tegen. Alhoewel je deze scène eigenlijk al aan voelt komen. Midden in de nacht een uitstapje in het verlaten en onverlichte deel van Renniston Hall. Je kan dan wel raden wat er ongeveer gaat gebeuren en dat gebeurt dan ook. Vermoedelijk heeft de schrijfster met de cursieve gedachtenstukjes geprobeerd om psychologische spanning te creëren, maar dat is totaal mislukt. In de proloog wordt al zoveel weggegeven van de plot dat er geen enkele onvoorspelbaarheid inzit qua spanning. In de tweede verhaallijn zit hooguit een beetje tienerachtige spanning van “word ik betrapt bij het naar buiten en binnen sneaken”, maar verder niet.

Jeanine: Er staat op de cover dat De winterkinderen een thriller is, echter leest het boek meer als een roman. Er is gewoonweg te weinig spanning om het verhaal een thriller te noemen. De spanning van het verhaal komt in de tweede helft van het verhaal iets meer op gang, als geheimen boven water dreigen te komen. Het verhaal is gedurende lange tijd voorspelbaar, het einde van het boek is echter sterk en onverwacht. Dankzij het sterke einde geef ik dit boek 3 sterren.

Lisette: Aan het eind zit een leuke twist, maar 10 pagina’s van enigszins spanning op 396 bladzijden zorgen ervoor dat ik dit boek als thriller 1* zou geven. In zijn totaliteit zou deze beoordeling het boek te kort te doen. Als je dit zou beoordelen als een familieroman dan komt het beter uit de verf. Als familieroman zou ik er 3* voor geven. De eindbeoordeling is dan het gemiddelde van beide genres geworden en dan kom ik niet verder dan een magere 2*.

Nancy: Het is een boek voor degenen die graag romans lezen en die er een paar leuke uurtjes leesplezier mee hebben maar mij kon het helaas niet zo erg bekoren. Spijtig want ik denk dat Lulu Taylor al andere en betere verhalen heeft geschreven maar dan in het genre roman. Ik geef dit boek 3 sterren.Geen opmerkingen: