dinsdag 6 december 2016

Duorecensie 'Rode sneeuw' – Jørn Lier Horst


Genre: thriller
Uitgever: A.W.Bruna
ISBN: 9789400506626
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 384
Uitgave: oktober 2016

Dank aan Uitgeverij A.W.Bruna voor het beschikbaar stellen van deze recensie-exemplaren.
Lezers: Joop Liefaard en Patrice van Trigt (beide DPB) 
Duorecensie samengesteld door Patrice

Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man. Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft.

Cover
Patrice: Less is more. Dat is in dit geval zeker zo. Mooi wit, spookachtig wit, maagdelijk witte sneeuw. Gewoon mooi. Dit is een cover die echt opvalt door zijn eenvoud. Een 9.

Samenvatting
Joop: De herfst is bijna voorbij en Ove Bakkerud wil nog een laatste weekend in zijn vakantiehuis in Stavern aan de Noorse kust doorbrengen voor de winter invalt. Bij aankomst ziet hij dat inbrekers er een grote chaos hebben aangericht. Als hij naar het naastgelegen huisje gaat om de situatie bij zijn buurman te bekijken treft hij een dode man aan die op gruwelijke wijze is vermoord. Inspecteur William Wisting die in zijn lange carrière heel wat heeft gezien is onder de indruk van het brute geweld dat de moordenaar heeft gebruikt.

Patrice: Zoals ieder jaar, net voor de winter begint, sluiten de eigenaren hun zomerhuisje in Stavern af. Van een populaire zomerbestemming aan deze ruwe kustlijn verandert dit gebied langzaam in een verlaten en mysterieus landschap tijdens de herfst en winterperiode. Wanneer een van de eigenaren komt om zijn huisje af te sluiten en er meteen nog een laatste paar dagen door te brengen wacht hem een onaangename verrassing. Er is ingebroken en het huis is een puinhoop. Even verderop ziet hij het licht branden in het huis van tv-presentator Thomas Rønningen en Ove loopt erheen. Wat hij daar aantreft doet het bloed uit zijn gezicht wegtrekken.

William Wisting is al dertig jaar werkzaam bij de politie en vader van een tweeling. Zijn dochter Line is journaliste en woont samen met Tommy. Hun relatie gaat niet zoals Line zich had gewenst en ze geeft aan een time-out nodig te hebben. Tommy is er nooit voor haar, hij heeft al zijn tijd nodig om zijn eigen zaak op te starten. Maar er speelt meer, Line kan er niet echt grip op krijgen. Ze geeft aan te willen nadenken en vraagt haar vader of ze tijdelijk in het zomerhuisje in Stavern mag verblijven. Zo kan ze ook eens gaan beginnen aan haar boek en tot rust komen in deze afgelegen omgeving. Maar Line doet vrijwel meteen na aankomst een gruwelijke ontdekking en dit bepaalt haar verblijf voor de resterende periode. Ze heeft een onbestemd gevoel dat ze maar niet kan afschudden en dus gaat ze op onderzoek uit, zoals een goed journalist betaamt.

Joop: Line, Wistings dochter wil in alle rust de scheiding van haar vriend verwerken en vertrekt naar het vakantiehuisje dat haar vader heeft geërfd. Het huisje ligt niet ver van de plek waar deze bloedige moord heeft plaatsvonden. Haar vader vindt het geen goed idee en probeert haar tevergeefs op andere gedachten te brengen.

Patrice: Wisting is na een periode van afwezigheid weer aan het werk en hem wordt verzocht naar het zomerhuisje van Thomas Rønningen te komen. Buurman Ove heeft daar het lichaam gevonden van een nog onbekend slachtoffer en lange tijd is het niet duidelijk om wie het gaat. Er zijn meer huisjes waar is ingebroken en het onderzoek wordt groot opgezet. De omstandigheden waarin het slachtoffer wordt gevonden en daarbij een wel heel vreemd natuurverschijnsel houden de gemoederen flink bezig. Wie en/of wat heeft hier zo huisgehouden? Al snel blijkt dat ze te maken met een kille, cynische en doelbewuste dader. Het is een kwestie hem snel op te sporen zodat meer slachtoffers kunnen worden voorkomen. Intuïtief weet Wisting dat dit groter is dan ze denken maar hij houdt zijn gedachten nog even voor zich. En zo komt hij steeds meer te weten, ook zaken die hij liever niet had ontdekt.

Conclusie
Patrice: ‘Rode sneeuw’ is het zevende boek met William Wisting en dit deel betekende voor de auteur een internationale doorbraak. In het begin van dit boek staat een korte uitleg over de voorgeschiedenis van Wisting. In een serie is het vaak goed te merken dat je informatie mist uit voorgaande delen maar hier is daar nauwelijks sprake van. De schrijfstijl van Horst is bijzonder aangenaam, rustig en gedetailleerd. Je kunt duidelijk merken dat je met een auteur te maken hebt die weet waar hij het over heeft. Hij schroomt ook niet om maatschappelijk gevoelige zaken ter sprake te brengen, denk aan drugshandel, vluchtelingen en relatieproblemen. Al die factoren geven het verhaal een bijzonder hoog waarheidsgehalte. Ook de beschrijvingen rondom het politieonderzoek zijn ijzersterk, hier is duidelijk een kenner aan het schrijven geweest. Ook de sfeerbeschrijvingen van de kustlijn van Stavern en de dikke mist die daar hangt zijn prachtig. Het gehele boek bevat subtiele mysterie en spanning, precies goed voor een lekkere politiethriller.

Joop: Jørn Lier Horst (1970) is een Noorse politiefunctionaris die in 2004 debuteerde als misdaadauteur. Hij schreef heel wat boeken die nooit in het Nederlands werden vertaald maar zijn grote succes in Scandinavië heeft er uiteindelijk toch toe geleid dat er nu vier boeken in Nederland worden uitgegeven waarvan Rode sneeuw het eerste is. Als Rode sneeuw model staat voor de kwaliteit van alle boeken die Jørn Lier Horst heeft geschreven is het heel erg jammer dat uitgevers in Nederland er niet eerder aandacht aan hebben besteed want Jørn Lier Horst is een verrassend goede misdaadauteur. Je zou zijn boeken zelfs verfrissend kunnen noemen. Geen gekwelde hoofdpersoon die zonder drank zijn werk niet kan doen of de regeltjes steeds moet overtreden om succes te hebben, nee, William Wisting is een evenwichtige inspecteur die met gedegen speurwerk en steunend op de deskundigheid van zijn teamleden zijn werk doet. Daarnaast is er in Rode sneeuw ook geen sprake van ontspoorde psychopaten of gewelddadige seriemoordenaars maar heeft Wisting te doen met criminelen in de gewone betekenis van het woord. Doortrapte mensen die de wet overtreden en daarvoor achter tralies dienen te verdwijnen.

Patrice: Horst combineert een spannende en een persoonlijke verhaallijn en laat deze twee mooi samenkomen. Maar het verhaal is nog niet af. Het bevat nog zoveel mogelijkheden dat een vervolg niet kan uitblijven. Hopelijk komt er dan ook snel een opvolger in Nederland uit zodat we met deze sympathieke en eerlijke inspecteur verder kunnen lezen. Het is een (h)eerlijk boek om te lezen. Het zit goed in elkaar, de stappen die worden gezet zijn logisch en de personages krijgen precies de aandacht die het verhaal vraagt. Een beginnende officier van justitie die nog niet helemaal doorheeft hoe het allemaal werkt, de jacht op een internationale drugsbende en dan nog deze inbraken met onbekende slachtoffers. Een aantal opmerkelijke personages zorgen voor de nodige onrustige momenten waardoor de werkdruk van het team flink toeneemt. Wisting moet zelfs over de grens om antwoorden te krijgen om deze zaak op te kunnen lossen. Dit internationaal onderzoek brengt behoorlijk spannende stukken met zich mee en dat doet het verhaal zeker ten goede. Er gebeuren dingen die je echt niet zag aankomen. Dat leest zo lekker!

Joop: Het verhaal is kundig uitgewerkt en kent een goed plot. De schrijfstijl is helder en de personages zijn goed uitgewerkt. Het persoonlijk leven van Wisting en dat van zijn dochter Line passen mooi in het verhaal en overheersen nergens. Door zijn werk en ruime ervaring als politieman krijg je een authentiek en gedetailleerd beeld over hoe de politie werkt en hoe de betrokkenen, goed of slecht, zowel professioneel als privé er door worden beïnvloed. Het verhaal bevat ook een aantal maatschappij-kritische elementen waardoor het steviger wordt. De grijsheid van het klimaat en het troosteloze herfstlandschap dragen in hoge mate bij aan de wat donkere sfeer van het verhaal.
Rode sneeuw is een overtuigende thriller van een schrijver die in Nederland ten onrechte te lang buiten beeld is gebleven.

Patrice: Het onderzoek is zeer gedetailleerd en mateloos intrigerend. Je hebt zo je ideeën over hoe het moet zitten maar je wordt uiteindelijk toch aangenaam verrast naarmate de plot nadert. Het cliché ‘niets is wat het lijkt’ is voor dit boek wel heel erg van toepassing en dat is allesbehalve een nadeel. Je wordt uitgedaagd mee te blijven denken, het verhaal kan lange tijd werkelijk alle kanten uit want de auteur werpt diverse mogelijkheden op die lang onbeantwoord blijven. Dat het verhaal zich afspeelt in een mysterieuze omgeving is absoluut een voordeel voor de spanningsboog. Geen wonder dat deze serie is verfilmd, het boek op zich is zo al filmisch genoeg geschreven om je daar al iets bij voor te stellen. Dat zal voor de eerdere –en vervolgdelen naar alle waarschijnlijkheid ook zo gelden. Jammer dat we instappen bij boek zeven. De toekomst zal uitwijzen wat we hier in Nederland verder nog gaan meemaken met Wisting. Het was een zeer aangename kennismaking, zoveel is zeker. 4 sterren voor Rode sneeuw.

Geen opmerkingen: