donderdag 8 december 2016

´Het nest´ – Cynthia D'Aprix Sweeney


Genre: roman
Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026331923
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 352
Uitgave: augustus 2016

Dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Elke familie heeft zo haar problemen. De Plumbs alleen wat meer dan andere. Na jaren van onderhuidse spanningen barst uiteindelijk de bom wanneer Melody, Beatrice en Jack Plumb in een restaurant hun charismatische maar roekeloze broer Leo opwachten, die net uit een afkickkliniek komt. Een paar maanden daarvoor heeft Leo, dronken achter het stuur, een ongeluk veroorzaakt met ernstige gevolgen voor zijn jonge bijrijdster. De kosten daarvan hebben een groot gat geslagen in de erfenis waarop iedereen had gerekend. Lukt het Leo's broer en zussen om hem zo onder druk te zetten dat hij het verdampte geld terugverdient?

'Het nest' is een haarscherpe roman over de kracht van familiebanden en vriendschap, over hoezeer we op anderen steunen maar hen ook teleurstellen, en over de verstikkende invloed van geld.

Iedere familie heeft wel een zwakke plek, maar de familie Plumb heeft er twee: geld en Leo. En die twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, dit tot grote frustratie en ergernis van de andere familieleden. Leo is het enfant terrible van de familie terwijl deze juist met aanzien en met ‘wat denkt de buitenwereld wel niet’ een belangrijke graadmeter hanteert. De familieleden leven allemaal net een beetje boven hun doen, iedereen behalve Leo, want straks komt er die dikke erfenis. Iedereen weet wat hun straks toe gaat komen en die schijnveiligheid biedt hen een levensstijl die sommigen zich eigenlijk niet eens kunnen veroorloven. Op het moment dat Leo’s acties ervoor zorgen dat er een stuk minder erfenis te verdelen valt zijn de poppen aan het dansen. Hij veroorzaakt een nogal onfortuinlijk ongeval waarvoor diep in de buidel moet worden getast. Zijn broer en zussen zijn allesbehalve blij met deze ontwikkelingen en dat zorgt voor nogal wat wrevel. De onderlinge verstandhoudingen staan ineens onder druk.

Melody, Jack, Beatrice en Leo hadden net zo goed van andere ouders kunnen zijn, ze lijken totaal niet op elkaar qua karakter en vullen hun levens als uitersten in. Leo is echt wel het zwarte schaap van de club maar meteen ook degene die zich totaal geen zorgen maakt om zijn financiën. Iedereen heeft inmiddels de leeftijd bereikt dat de familie-erfenis steeds dichterbij komt, het geld is bijna aan te raken en dan gooit Leo roet in het eten, letterlijk. De vier zijn heel divers en leven hun leventjes heel anders, iedereen heeft – net zoals in het echte leven, zo hun uitdagingen en teleurstellingen. Sommigen leven hun droom en anderen een slap aftreksel van diezelfde droom. Mislukking en faam, status en geld, verdriet en liefde, niets is hen vreemd en dat geeft ook de rijkelui van New York, the high society, waarlijk menselijke trekjes die op zijn tijd voor een glimlach van herkenning zorgen. De schrijfstijl van Sweeney is lekker vlot, losjes en met vlagen echt grappig.

Het nest is dan ook allesbehalve saai te noemen. Je moet als lezer je aandacht er wel bijhouden. Er passeren namelijk behoorlijk wat personages de revue en ze zijn ook nog eens allemaal totaal anders. De auteur heeft ervoor gekozen nagenoeg iedereen een even grote rol te geven waardoor er niet echt een of twee hoofdpersonages uitspringen. Het is een keer wat anders! Ondanks de vele personages met hun eigen verhalen en achtergronden is er toch wel voldoende ruimte genomen om iedereen sterk gepositioneerd neer te zetten in het verhaal. En dat is best bijzonder te noemen. Meestal is het zo dat bij grotere aantallen personages er altijd een aantal het onderspit delven en de indruk geven ‘er niet toe te doen’ maar dat is in dit geval niet zo. En dat verdient een compliment. In dit boek volgen de gebeurtenissen elkaar rap op en je verveelt je geen enkel moment. De auteur heeft zo nu en dan met een knipoog naar de jetset een luchtige sfeer aan het geheel gegeven. Het steeds wisselen van personages zorgt ervoor dat je continu bezig blijft met de ontwikkelingen van iedereen en dat allemaal in de sfeer van wereldstad New York. ‘The city that never sleeps’ en ‘Big spenders’.

Met Het nest krijg je op een luchtige manier een kijkje in de levens van de familie Plumb die toch ook te maken krijgt met minder luchtige onderwerpen. Er is sprake van afgunst, falen, roddel en geld. Veel geld. Het is een boek dat past in de sfeer van The devil wears Prada, Bridget Jones en meer van dat soort feelgood romans en films. Luchtig maar toch elitair, grappig en toch serieus, herkenbaar maar toch ook weer niet. Eigenlijk zou het ook een film kunnen zijn waar je heerlijk een paar uur bij kunt wegdromen. Het nest is geen literair hoogstandje maar gewoon een heerlijke roman die je met een tevreden gevoel dichtslaat. Want is geld nou écht het enige dat telt, écht?

3 sterren
Patrice – Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: