vrijdag 2 december 2016

'Negendoder' - Ule Hansen


Genre: thriller
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024573356
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 462
Uitgave: 13 oktober 2016

Dank aan Luitingh-Sijthoff voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Op een bouwsteiger midden in Berlijn wordt een gruwelijke vondst gedaan: drie lichamen, gewikkeld in tape, hangen aan de metalen buizen. De excentrieke profiler Emma Carow - voor gewone mensen is ze bang, maar seriemoordenaars begrijpt ze - wordt op de zaak gezet. Door haar onconventionele manier van werken botst ze nogal eens met haar collega's van de recherche, maar met haar briljante geest denkt Emma al snel een andere kant op dan het onderzoeksteam. Daarmee zet ze haar toekomst - en haar leven - op het spel.

Voor Emma telt maar één ding en dat is haar werk. Haar leven probeert ze zoveel mogelijk te negeren, werken doet ze dan ook om te vergeten. Ze is dan ook not amused wanneer ze te maken krijgt met de komst van haar nieuwe collega Felix. Dat wil zeggen dat ze concurrentie krijgt, iets waar ze geen trek in heeft en wat haar uit haar comfortzone haalt. Intussen moet ze haar aandacht richten op een aantal bizarre moorden in Berlijn. De dader laat namelijk nogal afwijkende en opvallende kenmerken achter, zo specifiek zagen ze het nog niet eerder. Carow voelt intuïtief aan dat er een boodschap schuil gaat achter deze moorden en richt zich daarop. Want als ze deze zaak kan oplossen is ze ook Felix meteen een stap voor en dat is precies wat ze wil. Carow gaat gericht te werk maar haar manier van doen is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Haar fanatieke gedrag en de focus om deze zaak op te lossen zorgen ervoor dat ze belangrijke zaken niet even helder heeft en precies dat zorgt ervoor dat ze een groot gevaar loopt.

Dit eerste deel in een serie rondom profiler/misdaadanalist Emma Carow belooft heel wat. Behalve dat het qua haar werk en onderzoek zeker interessant is om te lezen is daar ook de zeer gedetailleerde beschrijving van Berlijn waardoor het lijkt alsof je met momenten naar een film kijkt of minstens met een Capitoolgids in je handen zit, heel bijzonder en opmerkelijk ook wel. Het doet met momenten een beetje toeristisch aan maar door de beeldende schrijfwijze krijg je als lezer wel gevoel voor de sfeer die wordt geschetst. Wat het boek een realistische touch geeft is het gevoel van een hoge mate van research m.b.t. het politieonderzoek. Dat zit goed in elkaar.

Carow zelf is niet helemaal vernieuwend als personage. Er zijn meer vrouwen van dit type die in boeken naar voren komen en aan dezelfde criteria voldoen. Denk aan emotionele schade in het verleden, bewijsdrang en ietwat afwijkende handelswijzen, vooral dat laatste is heel kenmerkend. Tel daarbij een behoorlijke dosis aan eigenzinnig/ afwijkend gedrag op en het gebrek aan teamspirit en je hebt een nogal apart karakter te pakken. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat er een stukje herkenning naar anderen is maar Carow vult de uitvoering van dit alles weer op geheel eigen wijze in, daar hebben de auteurs gelukkig wel voor gekozen. Soms vraag je je af of iemand met deze karaktertrekjes in real life überhaupt dit werk zou kunnen doen. En niet altijd is wat ze doet even geloofwaardig gezien haar verleden. Maar goed, het is fictie en dan kan alles.

Het boek is geschreven door twee auteurs, van Duitse (Ule) en Amerikaanse (Hansen) afkomst. Het is het eerste boek dat dit duo tot stand heeft gebracht en dit thrillerdebuut was meteen goed voor een topnotering in Duitsland. De schrijfstijl is erg prettig, het boek leest vlot weg. Met vlagen bereik je als lezer een topsnelheid qua lezen, de schrijfstijl is dusdanig dat je blijft lezen maar ook dat je snel leest. Naar de plot toe wordt het steeds spannender en valt alles mooi samen. Knap gedaan vooral ook omdat het een dikke pil is en dan is het van essentieel belang dat een verhaal klopt en blijft boeien. Op wat kleinigheden na fascineert het verhaal eigenlijk continu, het begin zet meteen de toon en dat blijft eigenlijk wel het gehele boek gehandhaafd. Alleen dat op zich al is een prettige bijkomstigheid.

Gezien het grote succes zal Negendoder wel een vervolg krijgen. Het is een bijzonder aangename kennismaking die intrigeert en behoorlijk wat verwachtingen kweekt voor de toekomst. Laat het volgende deel dan ook maar komen.

Vier sterren voor Negendoder.

Patrice – Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: