zaterdag 3 december 2016

'Renate' – Rita SpijkerGenre: roman
Uitgeverij: Marmer
ISBN: 9789460683480
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 263
Uitgave: oktober 2016

Dank aan Uitgeverij Marmer voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar t.b.v. deze recensie.

Renate staat op een keerpunt in haar leven. Ze heeft aanwijzingen dat haar man vreemdgaat met een collega, haar twee kinderen uit haar eerste huwelijk zijn de deur uit en op haar werk in een hospice kan ze zich maar moeilijk concentreren. Ondanks de overgang is haar zin in seks niet afgenomen. Integendeel: met haar gevoelens van jaloezie en met haar verlangen het leven voluit te leven weet ze zich geen raad. Om haar gedachten te ordenen besluit ze tijdelijk in een idyllisch huisje op een tuinpark te gaan wonen. Maar dan krijgt ze bericht dat de partner van een goede vriendin ongeneeslijk ziek is. Renate reist in haar eentje naar Wales om hen te bezoeken en haar vriendin te ondersteunen.

Via de TussenZussen-app deelt Renate lief en leed met haar drie zussen. Ook hun levens hebben een wending genomen. Tessa, die in de vrije liefde geloofde, is moeder geworden. Marit staat op het punt om haar huwelijk op het spel te zetten. Anne is helemaal opgebloeid na een borstverkleining en nu blijkt haar man toe te zijn aan een transformatie. Maar wat er ook gebeurt, de zussen vormen een hecht vangnet voor elkaar.

Renate is er klaar mee, ze heeft het gehad. Ze is bijna vijftig en haar leven is in geen enkel opzicht geworden wat ze zich had voorgesteld. Al jaren werkt ze met veel voldoening in een hospice, zwaar werk, maar ze doet het met toewijding en liefde. Maar intussen kent de liefde tussen haar en Wim een behoorlijke dip want ze verdenkt hem ervan dat hij vreemdgaat. Het geeft enorm veel onrust, zowel in haar hoofd als in haar lijf. Normaal gesproken bespreekt ze alles met haar zussen maar dit vindt ze moeilijk. Groot is dan ook de verbazing wanneer Renate haar intrek neemt in een zomerhuisje op een groententuincomplex om na te denken. Iedereen is in rep en roer want Renate en Wim zijn een toonbeeld van hoe een relatie zou moeten zijn. Is dit een opvlieger van Renate of de aanzet tot een scheiding? Ze heeft in ieder geval tijd en ruimte nodig om zaken op orde te stellen om na te denken.

Wanneer Renate een bericht uit Wales krijgt van haar vriendin Joke met heel triest nieuws, bedenkt ze zich geen moment en vertrekt. De consternatie kan niet groter worden dan nu. Tijdens haar reis richting Wales ontmoet Renate bijzondere mensen, ziet ze mooie en idyllische plekjes, ze droomt mee met de omgeving die ronduit betoverend is. Ze wordt verrast door alles en iedereen en eindelijk lijkt ze wat rust te vinden. Maar Renate is Renate.

In dit vervolg op ‘Tussen zussen’ speelt Renate de hoofdrol. Ze is op een punt in haar leven aangekomen dat ze de balans opmaakt, ze wordt daar door omstandigheden ook wel toe gedwongen want er gebeurt ontzettend veel. Want niet alleen Renate krijgt veel stof tot nadenken, ook de andere zussen en dan vooral Anne hebben zo hun dingen die met elkaar worden gedeeld. Het is mooi om te lezen dat vrouwen in de leeftijd van 40-50 jaar een ontwikkeling doormaken die zoveel aspecten kent. Is dit wel wat ik wil? Is dit alles (daar is ook een liedje van) Wil ik wel of geen kinderen? Welk gedrag past bij welke leeftijd? En dan hebben we het nog niet eens over de lichamelijke veranderingen. Geen vent die daar een touw aan vast kan knopen want dat kunnen vrouwen, blijkbaar, vaak zelf al niet eens. En precies dát weet Spijker werkelijk prachtig, innemend, herkenbaar en vooral onderhoudend neer te zetten. De situaties hoeven dan niet de jouwe te zijn maar typisch vrouwelijke zaken komen met vlagen zo ontzettend bekend voor dat het gewoon lachwekkend is. 

Gelukkig is het verhaal heel divers en heeft het totaal geen sfeer van bepaalde monologen (je weet wel), nee want Spijker weet ook de essentie van het leven in het algemeen heel mooi te pakken. Vriendschap, liefde, vertrouwen en natuurlijk de zussenband. Een beetje dromerig, al dwalende en nadenkend onderga je met voornamelijk Renate de zoektocht naar zichzelf maar ook naar antwoorden. Spijker pakt de momenten precies goed en heeft ontzettend veel gevoel voor detail en emoties, de kleine dingen in het leven. Alsof je een stiekeme kijk neemt in het dagboek van een leeftijdgenoot. Heel klein, heel waardevol en daarbij heel bijzonder. De overdenkingen van Renate zijn zo puur, zo echt. Vervolgens proest je het uit van het lachen en lees je het nog eens over, zo van; heeft ze dat nou echt….. Het opvliegende en onstuimige karakter van Renate is vaak een reden om in de lach te schieten. Geweldig mooi geschreven. De momenten in de hospice daarentegen zorgen weer voor een brok in de keel, tranen in de ogen. Wederom dat kleine en kwetsbare, zo integer en menselijk. Die emoties zijn haast tastbaar. 
Of ligt dat aan de levensfase van deze lezer……ook vrouw ;-)

Hoe verschillend kun je als zussen zijn? Heel verschillend dus, dat laten Renate en haar zussen Tessa, Anne en Marit wel zien. In dit boek wisselen een lach en een traan elkaar af in heel herkenbare (vrouwelijke) situaties. Spijker gaat geen onderwerp uit de weg als het op het vrouw-zijn aankomt en dat is met vlagen heerlijk om te lezen. Op andere momenten is het minstens grappig te noemen. Haar schrijfstijl heeft iets over zich waarvan je vrolijk wordt maar even zo goed kan dat omslaan in oprecht medeleven voor de situaties waarin de zussen zich bevinden. In dit verhaal staat dus het leven van Renate centraal. Zij is er helemaal klaar mee. Met alles, inclusief zichzelf. Maar vooral met haar partner die ze verdenkt van vreemdgaan met een veel jongere stagiaire op zijn werk. In een opvlieger, daar heeft ze meerdere varianten van, neemt ze een drastische beslissing en die wordt weer opgevolgd door andere, minstens zo impulsieve, beslissingen. En zo ontdekt Renate wie zij echt is en wat ze écht wil voor zichzelf. Een bijzondere en intense reis is dit verhaal geworden. Vol twijfel, boosheid, bedrog, vlinders, seks en kwetsbaarheid is dit een prachtige verhaal geworden dat jij als lezer mag meemaken. De heerlijke schrijfstijl van Rita Spijker belooft nog heel wat uren leesplezier, want haar andere boeken liggen op de stapel nu klaar om gelezen te gaan worden. Renate is gelezen ná Tussen zussen maar kan ook prima als standalone worden gelezen.

5 sterren voor Renate!

Patrice - Team De Perfecte Buren

Lees hier het interview dat ik met Rita had, erg leuk en herkenbaar ook!

Geen opmerkingen: