donderdag 1 december 2016

'Terecht' - Rudy Soetewey


Genre: thriller
Uitgever: Kramat
ISBN: 9789462420588
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 319
Uitgave: oktober 2016

Met dank aan uitgeverij Kramat voor dit recensie-exemplaar. 

Als iemand voldoende geld en macht heeft om zich met succes boven de wet te stellen, dan zijn er maar twee opties: deemoedig het hoofd buigen en het accepteren, of het recht in eigen handen nemen. Wanneer Matthias De Wolf een anonieme USB-stick in z'n brievenbus vindt met daarop een filmpje van een man en de boodschap er zeker niet mee naar de politie te stappen, legt hij deze waarschuwing naast zich neer. Hij is tenslotte journalist, geen detective. Als de man, een onbekende multimiljardair, wat later dood wordt aangetroffen maar daarover helemaal niets in de media verschijnt, is zijn nieuwsgierigheid gewekt. Al snel ontdekt hij echter dat hijzelf meer betrokken partij is dan hem lief is, en dat er nog slachtoffers dreigen te vallen...

Nog helemaal niet hersteld van zijn laatste avontuur, waarvan hij nog steeds nachtmerries heeft, treft Matthias een onaangename verrassing in zijn post aan. Een anonieme envelop met daarin een USB-stick is het laatste waar hij op zit te wachten. Laconiek maar nieuwsgierig bekijkt hij de inhoud en schrikt. Als journalist is hij niet snel van iets onder de indruk en dus negeert hij dan ook de boodschap aan het einde van het filmpje dat zegt hiermee niet naar de politie te gaan. Matthias heeft totaal geen zin in gedoe, dat heeft hij al genoeg gehad na het verschijnen van zijn boek ‘Bewijs het maar’ waarin hij meerdere gevoelige snaren heeft geraakt. Om er vanaf te zijn en zijn burgerplicht te doen gaat hij toch naar de politie maar de contacten daar lopen op zijn minst opmerkelijk, Matthias is verrast en verbaasd wanneer hém het hemd van het lijf worden gevraagd en hij kennis maakt met een wazig onderzoek en dito werkwijze. Zijn nieuwsgierigheid wint het uiteindelijk toch van zijn verstand op het moment dat hij hoort dat degene die hij in het filmpje heeft gezien dood is. Wat vooral erg vreemd is dat het een van Belgiës rijkste inwoners en ondernemers betreft en dat daar niets van in het nieuws is geweest. Matthias vindt dat maar raar en ondanks alle waarschuwingen vanuit politie en van de andere kant juist de druk om ‘de waarheid’ te achterhalen bevindt hij zich uiteindelijk ongevraagd toch weer in een spannend onderzoek. Maar wat is dan die waarheid en waar moet hij dan gaan zoeken? Heel subtiel en in het begin vooral niet te enthousiast vraagt hij links en rechts wat rond. Maar is het wel verstandig dat Matthias zijn neus in deze zaken steekt?

Wat een heerlijk en intrigerend boek is dit toch weer! Een slimme thriller die de lezer uitdaagt om vooral mee te denken om zich vervolgens meerdere malen te verbazen over wat er geschreven staat. Zoals in alle boeken van Soetewey zijn de verhaallijnen heel realistisch, sterker nog: ze zijn gebaseerd op waarheid. Soetewey geeft er alleen zijn eigen draai aan en maakt er een spannend verhaal van. 

Groot was de verrassing dat in dit boek Matthias weer zijn intrede doet, leuk! Want in ‘Bewijs het maar’ was hij het hoofdpersonage maar vooral ook een typisch figuur die behalve journalist (nieuwsgierig en niet van opgeven weet) ook met vlagen erg grappig en vooral menselijk uit de hoek komt. De rol van Matthias is mooi uitgewerkt na zijn introductie in ‘Bewijs het maar’. We leren hem beter kennen en in te schatten. Het mag dan ook niet verbazen dat Matthias zich ook nu laat verleiden tot het doen van onderzoek waarin de boodschap rondom ‘het bewijs’ ook nu weer essentieel is. Dit personage is ideaal qua karakter en komt krachtig in dit verhaal tot zijn recht, ondanks zijn menselijke trekjes zoals onzekerheid en angst. Hij is tenslotte ook maar mens en hij zat hier zo niet op te wachten! Juist daarom doet het verhaal je meeleven en je blijft doorlezen. “Terecht” is geen gemakkelijk boek voor even tussendoor. Het vraagt om aandacht en het boeit dan ook vanaf het begin. De onderliggende boodschap is ook nu weer aanwezig en wederom niet mis. Eerder verbazingwekkend, je bent op bepaalde momenten gewoon even stil.

Over de schrijfstijl van Soetewey kun je veel zeggen, het is altijd vlekkeloos, hij maakt mooie zinnen, menselijke dialogen en als cadeau verzuimt hij zijn afkomst niet. Dat is genieten, het is zelfs een pluspunt. Steeds vaker laten Vlaamse schrijvers zich verleiden tot het ‘vernederlandsen’ van hun boeken en gebruiken steeds minder hun prachtige taal en dito uitspraken. Eeuwig zonde. Het is juist de charme van het Vlaams die de leesbeleving, buiten een geweldige verhaallijn en de spanning, iets extra’s geeft. Hopelijk blijft Soetewey dit vasthouden, waarom niet want het is een charmante kant van zijn schrijven. Het doet tenslotte niets af van de spanning of verhaallijn. Dat staat daar los van.

Kenmerkend voor de boeken van Soetewey is de mix van vage of strafbare gebeurtenissen in de maatschappij die zo op het eerste oog niet worden opgemerkt door het grote publiek, of zaken die door gewenning/gedoogbeleid niet meer worden opgemerkt. Zo ook in dit boek. Zijn scherpe blik op de maatschappij in combinatie met zijn sublieme humor maakt deze boeken keer op keer bijzonder en intrigerend. Soetewey begint in een casus te graven en houdt niet meer op, zou hij zelf journalistieke ambities hebben, is Matthias zijn alter ego? Je kunt duidelijk merken dat er veel research en verdieping in het verhaal zitten. Geweldig om te lezen is dat.

De gewaagde verhaallijn trekt je zo het verhaal in en fascineert enorm. Het is soms werkelijk ongelooflijk wat je leest, geld betekent in veel gevallen inderdaad een vrijbrief tot het doen en laten van alles wat bij wet verboden is. Gelukkig zijn er dan ook nog mensen die zich daartegen verzetten. In de wereld waar Matthias zich nu begeeft is het niet zonder risico's dat hij vragen stelt. Men houdt het liever stil en opereert in de schaduwen van het bedrijfsleven. Sneaky, gevaarlijk en meestal onder de radar.

“Terecht” zet je aan het denken en dat is terecht. Net wanneer je denkt dat Soetewey zichzelf heeft overtroffen met zijn vorige boek dient zich daar een nieuw exemplaar aan en moet je je mening bijstellen. Hij overtreft zichzelf weer! Komt er een derde deel met Matthias? Dat moeten we dan maar afwachten.

5 terechte sterren voor dit zorgvuldig opgebouwde en krachtig uitgewerkte verhaal!

Patrice - team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: