zondag 29 januari 2017

Boekpresentatie “Het dossier” van Anya NiewierraEen exclusief verslag van onze recensent Charles ter gelegenheid van de boekpresentatie van 'Het dossier'. De tweede thriller van Anya Niewierra zag vrijdag officieel het levenslicht maar Charles heeft het boek al mogen lezen. Zijn recensie vind je HIER.


Vrijdag 27 januari vond in het zeer sfeervolle filmtheater van het Schunck Glaspaleis in Heerlen de presentatie plaats van de tweede thriller van Anya Niewierra. Mijn echtgenote Lucy en ik hadden een eervolle uitnodiging voor dit festijn ontvangen en togen vol verwachting naar Zuid-Limburg.

De bijeenkomst was inspirerend, interessant én leuk.

Bij de informele ontvangst raakten wij in geanimeerd gesprek met Dr. Elly van Duijnhoven, internist-nefroloog bij het MUMC, die de medische aspecten van het verhaal heeft beoordeeld en hier en daar zelfs bedacht.

Vervolgens namen de ongeveer negentig genodigden letterlijk alle plaatsen van het intieme theater in beslag. Kunsthistoricus Gerard Rooijakkers opende het bal met een buitengewoon puntige en humoristische verhandeling over het boek en de DDR, alwaar een deel van het verhaal zich afspeelt. 

De tweede spreker, de befaamde voormalig meestervervalser Geert Jan Jansen, was helaas door ziekte verhinderd, en niet zoals Gerard Rooijakkers badinerend opmerkte, omdat hij was vastgezet.

De godfather van de Nederlandse misdaadliteratuur Tomas Ross sprak de aanwezigen zeer onderhoudend toe en complimenteerde Anya Niewierra met haar prachtige boek, dat hij een parel binnen de Nederlandse misdaadliteratuur noemt. Ross gaf ook nog een interessant inkijkje in de wereld van de het door hem uitgevonden thrillergenre “faction”, fictie opgebouwd rond een aantal ware gebeurtenissen.

Vervolgens overhandigde Ross het “eerste” exemplaar plechtig aan de schrijfster, die terecht zeer in haar nopjes was met de vele en uitbundige complimenten. In de van haar bekende bevlogen stijl sprak Anya de aanwezigen toe en dankte velen die aan de wieg van het welslagen van het boek hebben gestaan.

Tot slot richtte uitgeefster Kitty Bakker van “B for Books” het woord tot de zaal, en nodigde allen na enkele stichtelijke woorden uit het glas te heffen. Die aansporing werd alras opgevolgd.


Het was een bijzonder leuke bijeenkomst waar wij en ongetwijfeld ook vele andere genodigden met groot genoegen op terugkijken.

Aan mensen die Heerlen bezoeken, kunnen wij Brasserie Mijn Streek op de vijfde verdieping in datzelfde Glaspaleis van harte aanbevelen. Wij hebben daar na de bijeenkomst voortreffelijk gegeten.
En omdat we daarna in Maastricht verbleven, konden we het boek zaterdag prominent bij de prachtige boekhandel Dominicanen zien liggen.

Charles (en Lucy) KuijpersGeen opmerkingen: