woensdag 4 januari 2017

'Die van hiernaast' - Yewande Omotoso


Genre: roman
Uitgever: De Geus i.s.m. Oxfam Novib
ISBN: 9789044537062
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: 285
Uitgave: 2016

Met dank aan Uitgeverij De Geus voor het recensie-exemplaar

Yewande Omotoso woont thans in Zuid-Afrika en is auteur en architect. In 2016 verscheen haar roman “Die van hiernaast” in een door de ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib gesteunde boekenreeks die schrijvers uit niet-westerse landen een podium en een stem beoogt te geven. Het boek werd bewierookt in de Sunday Times.

In de sjieke wijk Katterijn van Kaapstad wonen de oude dames Marion Agostino en Hortensia James naast elkaar. Zij zijn min of meer water en vuur. De blanke Marion is allerminst hartelijk tegenover de donkere Hortensia. De laatste is een geslaagd ontwerpster en woont samen met haar doodzieke man Peter wiens einde nadert. Marion is voorzitter van en Hortensia een van de mondigste deelnemers aan de vergadering van buurtbewoners die belangrijke zaken behandelt. Zo is daar een claim van een zekere familie Samsodien op land van het landgoed De Wijngaard van Jan en Ludmilla Von Struiker. De claimlegger meent op grond van een wet dienaangaande recht te kunnen doen gelden op een stuk land. Daarover lopen de gemoederen hoog op. 

Dan overlijdt Peter en wordt Hortensia via zijn testament geconfronteerd met een vreselijke waarheid die zij al tientallen jaren vermoedde maar die nog erger blijkt te zijn. In flashbacks komen diverse levensgebeurtenissen van vooral Hortensia aan bod. Dan gebeurt er iets waardoor de beide dames hun haatgevoelens jegens elkander moeten wegcijferen vanwege een gezamenlijk belang.

Yewande Omotoso heeft een prettige schrijfstijl. Ze weet in veelal korte krachtige zinnen zonder opsmuk een tamelijk goed maar zeker niet filmisch beeld te schetsen van de karakters en de gebeurtenissen die hun overkomen. Het verhaal gaat over velerlei aspecten van het menselijk leven. Na een veelbelovende start gevolgd door boeiende beschrijvingen van de voorgeschiedenis van de omstandigheden waarin de dames terecht zijn gekomen, zakt het verhaal in het laatste gedeelte een beetje in en kabbelt naar zijn einde.

Niettemin is het een lezenswaardig boek waarin vooral negatieve menselijke eigenschappen en de wijze waarop die een leven kunnen bepalen, aan de orde komen. Maar ook gemeende behulpzaamheid blijkt ondanks de beladen verhoudingen tóch te kunnen.

Het boek krijgt drie sterren, die staan voor een goed verhaal.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: