donderdag 12 januari 2017

'Van Scylla in Charybdis' – Tim Boon

 
Genre: roman
Uitgever: boekscout.nl
ISBN: 9789402227901
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 212
Uitgave: 2016

Met dank aan de schrijver Tim Boon voor het recensie-exemplaar.


Cover
Door middel van de symbolen op de afbeelding zie je direct dat het boek gaat over twee geloven: het christendom en de islam. Je ziet verder duistere wolken op de achtergrond, waar het zonlicht prachtig doorheen schijnt. De titel zei mij in eerste instantie niets en ik heb deze via Google opgezocht. Het is gebaseerd op het spreekwoord “Van Scylla in Charybdis vervallen/geraken” dat zoveel betekent als “van moeilijke omstandigheden in nog moeilijkere omstandigheden terechtkomen”. Een uitstekend gekozen titel voor dit boek naar mijn mening.
De ondertitel luidt: “Liefde en leed in een door extreemrechts ontwrichte samenleving”. De cover krijgt van mij een 9, omdat hij duidelijk weergeeft waar het boek over gaat.

Verhaal
Het verhaal begint in Orange, Frankrijk, 21 januari 2022. Simon neemt zijn vriend Yann, die agnost is, tegen zijn zin mee naar een bijeenkomst van de PVF, een partij die haat en onverdraagzaamheid predikt. Yann is verontwaardigd dat Simon hem er mee naar toe neemt. Simon heeft daar als antwoord op dat Yann zich pas een echte mening kan vormen als je bereid bent te luisteren naar verschillende standpunten.

De PVF is sinds 4 jaar de grootste partij in Frankrijk. Sinds oprichting van deze partij zijn de spanningen tussen de verschillende culturen en geloven op de spits gedreven. Het fascistische gedachtegoed is nu meer regel dan uitzondering. De islam wordt ervan beschuldigd dat zijn aanhang systematisch hele families naar Frankrijk loodst met als enige doel het destabiliseren van de Westerse maatschappij. De Katholieke Kerk voelt zich bedreigd door de opkomst van de islam en besluit zich op te werpen als beschermer van de Westerse waarden.

Yann is volledig van slag van de bijeenkomst en van de haat ten opzichte van mensen van andere culturen en geloven. De Scheiding tussen Kerk en Staat wordt steeds vager als de Katholieke kerk tot de politiek toetreedt.
Er zijn protesten onder de bevolking dat de kerk zich niet mag mengen in politieke zaken, maar helaas sluiten steeds meer mensen zich bij de extreemrechtse beweging aan. Yann staat niet achter deze extreme denkbeelden en heeft het gevoel dat hij steeds meer in een isolement raakt. Hij durft steeds minder voor zijn menig uit te komen en raakt gefrustreerd. Hier komt verandering in als Yann op de faculteit waar hij studeert Marine ontmoet. Ze vraagt hem om haar de volgende avond in een café te ontmoeten. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat Marine bij een groepering hoort die er genoeg van heeft om hulpeloos toe te kijken hoe de maatschappij verandert en hoe de leiders haat zaaien. 

Ze vraagt Yann om zich bij hen aan te sluiten en Yann accepteert die uitnodiging zonder enige twijfel, mede door zijn bewondering voor Marine als vrouw. Ze is als een Jeanne d’Arc voor hem die opkomt voor de goede zaak. De groep blijkt een cel te zijn van een verzetsbeweging tegen de gevestigde orde die door heel Europa actief is. Door het besluit zich bij het verzet aan te sluiten, komt het leven van Yann op alle vlakken op zijn kop te staan.
                                                                     
Conclusie
De proloog is geschreven in de vorm van ik-persoon (Yann). Yann hoopt dat hij met zijn verhaal andere mensen hoop terug kan geven na de vreselijke gebeurtenissen die hij heeft meegemaakt. Hij hoopt dat er in de maatschappij nog steeds mensen zijn die zich niet monddood laten maken, dat er mensen zijn die nog voor hun mening uit durven komen, ongeacht de gevolgen. Dan begint Yann te vertellen over zijn belevenissen, die vijf jaar eerder begonnen toen hij met Simon naar die beruchte bijeenkomst ging. Vanaf hoofdstuk 1 wordt het verhaal verteld in de derde persoon en ben je dus vijf jaar terug in het verleden, in Orange, Frankrijk, 2022.

De schrijver Tim Boon weet de lezer vanaf het begin te boeien. Je voelt in de proloog de angst van Yann. In het begin van het verhaal wordt al gelijk duidelijk dat Yann geen man van extremen is qua geloof en politieke voorkeur. Hij noemt zichzelf agnost. Een agnost is iemand die geen overtuiging heeft jegens het wel of niet bestaan van (een) bovennatuurlijk(e) macht(en) zoals God.

Het boek gaf me met regelmaat kippenvel. Het speelt zich af in de nabije toekomst, maar de schrijver weet je als lezer met dit boek te raken, er is op dit moment al zoveel gaande waarover Tim Boon schrijft.

“Van Scylla in Charybdis” is een goed geschreven verhaal dat vlot leest, van begin tot eind spannend is, maar je tegelijkertijd ook aan het denken zet. Wat zou je zelf doen? Extreemrechts volgen, het verzet in gaan of je gedachten voor je houden en niets doen.

Ik mag hopen dat het qua politiek in ons land niet zo erg wordt zoals de schrijver in dit boek weergeeft. Echter ben ik bang dat we inderdaad steeds meer die kant op gaan en persoonlijk vind ik dat beangstigend. Het boek heeft mij aan het denken gezet wat zal de toekomst ons nog zou kunnen brengen. Het is een boek dat het politieke gevoel van deze tijd uitstekend weerspiegelt.

Naast de verhaallijn van Yann is er ook die van Simon. Je leest zijn gedachten via brieven die hij schrijft. De eerste brief heet: Dag 138 van de nieuwe orde. Ook Simons kant van de gebeurtenissen is boeiend en verrassend om te lezen. In totaal zijn er vier brieven van Simon. Via deze brieven krijg je als lezer zicht op hoe de politieke situatie zich ontwikkelt; niet alleen die in Europa, maar in de gehele wereld.

Er is een mooie zin in het boek die indruk op mij maakte en die verklaart waarom mensen het verzet helpen: 

"Kijk, voor mij is het geloof als een stok, een die dient om op te steunen, niet om anderen mee te slaan. Dat is in het verleden al te vaak gebeurd en daar wordt dan meestal vol ongeloof op teruggekeken. En nu gebeurt het gewoon opnieuw”.

Het einde van het verhaal en de daaropvolgende epiloog zijn dermate indrukwekkend dat deze mij nog lange tijd bij zullen blijven. Laten we hopen dat dit verhaal fictie blijft. Gezien de huidige politieke en godsdienstige toestand in de wereld zou dit verhaal best wel eens werkelijkheid kunnen worden. Ik hoop van harte van niet.

5 sterren voor dit prachtige debuut.

Jeanine Feunekes-Both - Recensente De Perfecte BurenGeen opmerkingen: