woensdag 15 februari 2017

‘De Psycholoog’ – Joost Heyink

Genre: thriller
Uitgever: Anthos
ISBN: 9789041422897
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 244
Uitgave: 2013 


In “De psycholoog” van Joost Heyink start de veertigjarige psycholoog Joep Duvalier een eigen adviespraktijk. De patiënten druppelen langzaam binnen en de ontwikkeling van de praktijk is in de ogen van Joep bevredigend. Een van de eerste patiënten is Maja de Ridder, echtgenote van de vastgoedmagnaat Peter de Krom. Zij komt met een onsamenhangend verhaal over mishandeling door haar echtgenoot.
Joep heeft een nog wat onduidelijke knipperlichtrelatie met de studente Claar die er niet beter op wordt als Claar in de ban lijkt te raken van haar afstudeerbegeleider. Jaloezie steekt de kop op, maar of die terecht is?
Joeps privéleven speelt zich in niet onbelangrijke mate af in de kroeg. Zijn stamkroeg kent een grappig geportretteerde eigenaar/barkeeper.

  
Het gedrag van de aantrekkelijke Maja brengt Joep intussen in verwarring. Zij overschrijdt op licht subtiele wijze de grenzen van de adviesrelatie en zoekt hem her en der op. Dat brengt Joep ertoe zich te bemoeien met de activiteiten rond het vastgoedimperium van Peter, ofschoon Joeps boezemvriend Diederik, een ongecompliceerde maar verstandige man, hem dat afraadt. Joep raakt daarbij in zijn rol als amateur-detective verstrikt in een web van intimidatie en geweld. De ontrafeling van de plot is verrassend.

Joost Heyink is zelf psycholoog. Zijn eerdere thrillers “De verzekering” en “Het experiment” waren al lezenswaardig. Heyink schrijft erg gemakkelijk en toegankelijk. Hij is zeer goed in het weergeven van relevante details van situaties en drijfveren van mensen, hetgeen voor een psycholoog wellicht niet zo vreemd is maar zeker niet vanzelfsprekend. Het taalgebruik is soepel en het boek is foutloos. Erg aansprekend is dat de auteur in staat is in een af en toe lichtelijk spannend verhaal op gedoseerde wijze luchtige humor te verwerken. De lezer zal regelmatig moeten glimlachen, en dat komt bij een thriller weinig voor. De humor is echter nooit doorgeslagen, en dat is knap.

Kortom, Heyink is een begaafd schrijver. “De psycholoog” is aangenaam leesvoer met een boeiende en realistische plot, het verhaal laat je nauwelijks meer los als je eenmaal begonnen bent. Het is alleen niet erg geschikt voor lezers die vanwege spanning van een verhaal het liefst voortdurend op het puntje van hun stoel willen zitten. Want dat lukt hier zeker niet.

Het boek krijgt vier sterren.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: