woensdag 22 februari 2017

'De vloek van Bedaron' – Ursula Visser

 
Genre: science fiction/fantasy
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 978 940 215 65355
Uitvoering: e-book (Kindle)
Aantal pagina’s: 272
Uitgave: december 2016

Met dank aan Ursula Visser voor het beschikbaar stellen van het recensieboek.

Cover
Lisette: de cover heeft een vrouw, die vanaf haar schouders, tussen de wolken door kijkt. De lucht tussen de wolken is strakblauw. De titel en de naam van de auteur staan in rustige letters in de onderste wolk. De cover is rustig. Minder op de inhoud gericht dan de cover van deel 1 “Het Atria Project”. Deze cover krijgt van mij een 6.5

Jeanine: je ziet het hoofd en de blote schouders van een vrouw met wit, golvend haar. Boven en onder haar afbeelding lijken wolken te zweven. Je ziet door de wolken/mist niet haar gehele lichaam. De cover past prachtig bij het verhaal. De vrouwelijke persoon die er op staat is bekend uit deel een “Het Atria Project. De cover krijgt van mij een 7.Het verhaal
Lisette: In deel 1 “Het Atria Project” is Abby Wilson meer over zichzelf en de rest van de groep te weten gekomen. In deel 2 “De vloek van Bedaron” gaat Abby proberen om de gaten die in haar geheugen zitten te vullen. Daarvoor moet ze Aarde verlaten en terugkeren naar haar geboorteplaneet. De soldaten van het Atria Project proberen nog steeds om Abby en haar bondgenoten te pakken te krijgen. De zoektocht naar wie zij nu werkelijk is en waarom de soldaten van Atria haar koste wat kost willen hebben vormt de kern van het verhaal. Gaat het Abby lukken om haar herinneringen en daarmee zichzelf terug te krijgen? Wie is Jarod Greystone, de man met wie zij zich diep vanbinnen sterk verbonden voelt? Kan zij hem vertrouwen of is hij onderdeel van het Atria Project?

Jeanine: Lars en Abby worden nog steeds gezocht door het Atria Project en zij verblijven steeds maar korte tijd op een en dezelfde bestemming. Telkens als de vijand hen dreigt te vinden en het te gevaarlijk wordt, veranderen Lars en Abby van locatie. Ze krijgen steeds meer het gevoel dat er een verrader in hun midden is. De herinneringen die Jarod in Abby’s hoofd in heeft gestopt tijdens haar gevangenschap, komen ‘s nacht tot leven. Abby bezoekt hiervoor een psycholoog van First Contact Investigation Unit. Op het hoofdkantoor van First Contact Investigation Unit is een dossier samengesteld over Abby. Abby besluit na het lezen van dit dossier het heft in eigen handen te nemen en uit te zoeken wat er aan de hand is. Ze komt erachter dat een man genaamd Bedaron op zoek naar haar is. Abby duikt in haar verleden om zo meer over zichzelf te weten te komen. Ze is vastberaden om erachter te komen wat er precies speelt, wie deze Bedaron is en wat hij nou van haar wil. Langzamerhand verdwijnen de gaten in haar geheugen en gaat Abby beseffen wat haar rol in het geheel is.

Conclusie
Lisette: In deel twee geeft de schrijfster de lezer door middel van dagboekaantekeningen van Abby een soort samenvatting van wat er in deel 1 is gebeurd. De aantekeningen maken een aantal zaken uit deel 1 duidelijker, maar ook komen er aantekeningen in voor die voor meer verwarring zorgen. O.a. de tijdslijn van deel 1 wordt warriger, omdat de aangegeven omrekeneenheid niet overeen lijkt te stemmen met de vergane tijd in deel 1. In de vloek van Bedaron wordt deze eenheid wel goed gehanteerd.

Jeanine: Via een dagboek blikt Abby terug op de gebeurtenissen van de afgelopen zeven maanden. Op deze manier pak je als lezer het verhaal weer snel op. Het eerste deel “Het Atria Project” eindigde met een enorme cliffhanger. Het verhaal bestaat in feite uit twee delen, uit twee aparte boeken. Persoonlijk vond ik het einde van het eerste boek te abrupt. Om het verhaal te begrijpen moet je beide boeken lezen.

Lisette: De stamboom om Abby’s familie te verduidelijken zorgt voor verwarring m.b.t. de rol die Neill speelt. Waar deel 1 nog een duidelijk science fiction verhaal is, is dit deel een combinatie geworden van science fiction en fantasy. De naamgeving van wezens, de zieners, het orakel, metamorfen en andere fantasywezens worden opgevoerd.

Jeanine: Wat mij in dit boek opviel zijn de vele personages. Er zijn veel nieuwe, maar ook de oude, bekende personages uit “Het Atria Project” komen terug. Eén van die oude bekenden gaat een grotere rol spelen, Jesse, de ex-vriendin van Abby. Het was even verwarrend wie Jesse ook alweer was, ik kon me hem niet meer herinneren omdat hij maar terloops ter sprake kwam in het eerste boek. Nu heeft hij ineens een belangrijke rol.
De schrijfster komt in dit boek met nieuwe verhaallijnen voor Abby en de andere personages, maar naar mijn mening zijn het er te veel. Het wordt voor de lezer verwarrend om alles goed te volgen. Nu raken belangrijke details van het verhaal door de vele verschillende verhaallijnen te ver van elkaar verspreid en dreig je het overzicht kwijt te raken tijdens het lezen. Bepaalde scènes zouden beter tot hun recht kunnen komen als ze in het verhaal samengevoegd zouden worden. Ook is het aantal personages te veel voor het verhaal. Je raakt al snel de draad kwijt wie nou vriend of vijand is. Net als bij het eerste boek moest ik af en toe terugbladeren en een stuk opnieuw lezen om. “De vloek van Bedaron” is echter wel vlotter geschreven dan “Het Atria Project” en het verhaal leest aangenamer. Het lijkt alsof de schrijfster zich meer thuis voelt in het genre fantasy.

Lisette: De combinatie science fiction en fantasy is een bijzondere. Deze ben ikzelf nog niet eerder tegengekomen. Waar ik in de meeste fantasyboeken het gevoel krijg dat ze zich afspelen in vergane tijden, wordt het element nu aan de toekomst toegevoegd. Ervan uitgaand dat de science fiction die ik tot nu gelezen heb zich allemaal afspeelt in de verre toekomst. In de vloek van Bedaron is dat niet echt te herleiden, omdat jaartallen ontbreken, maar er worden wel technologische hoogstandjes opgevoerd. De stukken in het boek die veel meer fantasy zijn dan science fiction komen beter uit de verf. Het verhaal komt in deze stukken meer tot leven. Toch is hier er regelmatig sprake van verwarrende onderdelen. De metamorfen zijn lastig te volgen en daardoor kun je als lezer de draad toch weer kwijtraken. Ook in deel 2 ontbreekt het romancegedeelte niet. De romance wordt iets interessanter, maar de ontwikkeling zie je als lezer al ver van tevoren aankomen. Ook in deel 2 zitten nogal wat taalfouten en dat werkt storend, omdat ook nu de zinnen een simpele opbouw hebben en vrij kort zijn. Toch is “De vloek van Bedaron” spannender en bij vlagen veel beter geschreven dan “Het Atria Project”. De personages komen wat beter uit de verf, maar het verhaal blijft behoorlijk onsamenhangend, te veel componenten in de verhaallijnen gestopt en ondanks de warrigheid is het een voorspelbare plot. Na het lezen van dit deel, denk ik dat Ursula Visser als fantasy schrijfster beter tot haar recht zou kunnen komen. Voor het moment voelt het alsof ze nog erg zoekende is naar het bij haar passende genre. Door eigenlijk drie genres – science fiction, romance, en fantasy – te gebruiken is het uiteindelijke resultaat het allemaal net niet.

Jeanine: Ik heb de uitgeverij van het boek, Brave New Books, opgezocht. Het is een self-publishingplatform dat de schrijver in staat stelt snel, eenvoudig en gratis je eigen boek of e-book uit te geven. Ze geven aan dat het snel, gemakkelijk en geheel kosteloos kan. De schrijver kan ondersteuning krijgen bij het schrijven en vormgeven van het boek en bij de marketing en verkoop. Dit met behulp van ervaren redacteuren, marketeers en vormgevers. Helaas moet ik concluderen dat dit bij “Het Atria Project” en “De vloek van Bedaron” niet of onvoldoende is gebeurd. Ik zeg helaas, want het verhaal heeft absoluut potentie. De schrijfster heeft een op zich boeiend verhaal bedacht, maar het komt nu helaas niet goed tot zijn recht. Persoonlijk denk ik dat het verhaal met een goede redacteur en een juiste uitgever een goed boek of zelfs een serie met meerdere delen kan worden, met name gezien de achtergrondinformatie over bijvoorbeeld de verschillende volkeren en families die achter in “De vloek van Bedaron” te lezen is.
  
Beoordeling 
Lisette Woest-Appeldoorn: De vloek van Bedaron krijgt van mij 2*

Jeanine Feunekes-Both: Ik geef “De vloek van Bedaron” 2 sterren


Geen opmerkingen: