dinsdag 14 februari 2017

‘Echte liefde vind je in de boekhandel’ – Veronica Henry

Genre: roman
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022579190
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 335
Uitgave: 17 januari 2017

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor deze recensie-exemplaren.

Lezers: Karin Teirlynck en Nancy De Brucker (Team DPB) Samengesteld door Nancy

Achterflap

Nightingale Books, aan de hoofdstraat van een Engels stadje, is een droom voor de echte boekenliefhebber. Emilia Nightingale heeft het echter moeilijk en de verleiding om de winkel te verkopen is groot. Maar ze heeft haar pas overleden en zeer geliefde vader beloofd dat ze zijn werk zou voortzetten. Ook de klanten willen graag dat de boekwinkel blijft. Sarah Basildon, de eigenaresse van Landgoed Peasebrook, kwam vaak haar hart uitstorten. Of had zij ook een andere reden om langs te komen? Gelukkig heeft Emilia naast beste vriendin Andrea en collega Dave ook heel veel aan Marlowe, een goede vriend van haar vader - die een stuk jonger blijkt te zijn dan ze dacht... Echte liefde vind je in de boekwinkel is het hartverwarmende verhaal van Emilia's gevecht om de boekwinkel open te houden, van haar bijzondere vader en van haar liefde voor haar klanten en de boeken die ze allemaal liefhebben.

Samenvatting van het verhaal

februari 1983

Karin; In 1983 neemt Julius, als alleenstaande jonge vader, een radicale beslissing om voor zichzelf en voor zijn dochtertje Emilia een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden. Zijn zoektocht strandt in Peasebrook, een karakteristiek Engels dorp. Hier vindt hij het geschikte pand om zijn droom te verwezenlijken, een eigen boekwinkel.

Nancy; Julius besluit om een boekwinkel te starten. Hij vindt een bruisend stadje, Peasebrook, in de Cotswolds waar nog geen boekwinkel is gevestigd. Zijn liefde voor boeken is immens en hij wil die graag delen.


32 jaar later

Karin; 32 jaar later zit Emilia aan het doodsbed van haar vader en belooft hem plechtig dat ze de winkel koste wat kost zal openhouden, dat de winkel nooit zijn deuren zal moeten sluiten. Samen met Mel, June en de excentrieke Dave moet dit lukken. Tenslotte wordt het tijd om zich te settelen en waar kan ze dat beter dan in het dorp waar ze opgegroeid is.

Nancy; Emilia, Julius’ dochter, woont in Hong Kong waar ze een baan heeft als lerares in een internationale school. Als ze een telefoontje krijgt dat haar vader stervende is, rept ze zich onmiddellijk terug naar huis. Ze staat hem bij in zijn laatste uren en ze maakt een plechtige belofte dat zij voortaan voor zijn geliefde boekwinkel ‘Nightingale Boeken’ zal zorgen. Ruim dertig jaar had hij er zijn ziel in gestoken. Ze zal het nooit verkopen!

“Lezen was voor hem iets als ademhalen”

Karin; Al vrij snel na de dood van haar vader staat Ian Mendip aan haar deur. Hij wil de winkel en de parkeerplaats kopen om er luxe flats neer te zetten. Geen haar op haar hoofd die daaraan denkt, maar al vrij snel blijkt dat Ian het daar niet bij laat.

Nancy; Julius had met veel liefde over zijn boekwinkel geregeerd en nu stond Emilia een zwarte taak te wachten om de winkel open te houden. Ze kan dan ook de gedachte niet verdragen dat ze de winkel moet loslaten, maar ze weet zelfs niet of de winkel wel rendabel is.

“Een plaats zonder boekwinkel was een plaats zonder hart”

Karin; Langzaamaan geraakt Emilia terug ingeburgerd en heeft haar draai en keer gevonden. Helaas blijkt de winkel niet in goede papieren te zitten en is het roeien met de riemen die ze heeft. Als ze door samenloop van omstandigheden een serieuze domper te verwerken krijgt, ziet ze het niet meer zitten. Is dit nu wat ze echt wil en moet ze die belofte aan haar vader echt nakomen?

Nancy; Emilia gaat naar haar vriendin Andrea, die de boekhouding nakijkt. Blijkt dat haar vader er een echt zooitje van gemaakt heeft. Door zijn immense liefde voor boeken en de mensen heeft hij geen acht op het financiële plaatje geslagen. Emilia zal alles uit de kast moeten halen wil ze haar winkel nog open kunnen houden! Emilia wil koste wat kost dat de winkel blijft bestaan. Ze moet de dingen slim gaan aanpakken en ze kan alle steun gebruiken. Maar heeft ze wel de middelen om het tij te keren? Er ligt immers een kaper op de kust die maar al te graag dit stuk onroerend goed zou willen hebben.

Conclusie
Karin; Het boek heeft met de proloog een origineel begin. De auteur laat je op een erg bijzondere manier kennis maken met Julius' leven. Dit doet ze door in het begin gebruik te maken van flashbacks. Hoe komt het dat hij een alleenstaande vader is? Waarom neemt hij de beslissing om een boekwinkel te beginnen? Het pakt je. Dit maakt dat vooral het eerste deel van het boek erg boeiend leest.

Nancy; Dit boek speelt zich af in een stadje in de Cotswolds. Zo’n typisch oud-Engels gehucht met veel karakter. Menig inwoner is dus klant bij de boekwinkel en allen hebben ze iets met Julius te maken. Die heeft zijn liefde voor boeken doorgegeven aan de mensen en hen ook laten kennismaken met boeken die ze anders nooit zouden gelezen hebben. Het verhaal geeft je een warm gevoel en je waant je als het ware in die gezellige winkel.

Karin; Daarna laat Henry je op een rustige manier kennis maken met de verschillende karakters wat maakt dat je weet wie wie is en wat hun relatie in het dorp is. Toch zit er weinig diepgang in al de personages. Het blijft oppervlakkig en dat is best jammer, want er had volgens mij meer potentieel in het verhaal gezeten. Om een voorbeeld te geven: in het begin van het boek komt Ian langs met het aanbod om de winkel te kopen, maar daar merk je verder in het verhaal niet heel veel meer van. Het blijft allemaal wat braafjes. Ook hadden de kleine geheimpjes die Emilia te weten komt over Julius meer uitgewerkt kunnen worden.

Nancy; De personages in dit boek zijn een bont gezelschap, gaande van de rijke Sarah Basildon, die samen met haar dochter Alice ‘Peasebrook Manor’ runt. De verlegen juffrouw Thomasina wier grote passie koken is en die elke week wel een kookboek koopt. En Marlow die de liefde voor boeken en muziek met Julius heeft gedeeld. Je leert de personages goed kennen en ieder heeft zo zijn kleine gebreken en geheimen. Maar wat hen allemaal bindt is de boekwinkel.

De essentie van dit verhaal is voornamelijk de liefde voor boeken, de vriendschappen die er zijn en ontstaan en doorheen het verhaal is toch wel Julius die, ondanks dat hij gestorven is, nog heel aanwezig is in alle harten van de mensen. Dit stadje heeft een hechte band met al zijn inwoners. Julius gaf iedereen het gevoel dat ze ertoe deden en die eigenschap heeft Emilia ook van haar vader geërfd.

Karin; De auteur weet de sfeer en het authentieke van de boekwinkel op een ongekunstelde  manier over te brengen aan de lezer. Bij sommige passages in het verhaal waan je je in de winkel zelf, je maakt er deel van uit.

Nancy; Als er minpuntjes zijn in dit boek, dan is het dat er geen spanning in zit waar je dat uiteindelijk wel zou verwachten. Het blijft een beetje kabbelen en pas op het allerlaatste moment komt er een oplossing die mijns inziens heel vlug is afgehandeld en een beetje voorspelbaar was. Sommige personages hadden minder diepgang dan anderen en dat vond ik wel spijtig. Ik had graag nog meer geweten van sommigen en de auteur heeft hier duidelijk minder aandacht aan besteed.

Beoordeling

Karin; 'Echte liefde vind je in de boekhandel’ is qua opbouw een typische roman. Je maakt kennis met de karakters, je krijgt een portie miserie en naar het eind komt alles weer goed. Henry laat heel wat personages opdraven in het verhaal, maar gelukkig raak je het noorden niet kwijt. Alles is goed omlijnd, de schrijfstijl is aangenaam en het verhaal is goed opgebouwd. Kortom, een boek dat je zeker een paar aangename uurtjes leesplezier verschaft. Mocht er iets meer diepgang in het verhaal hebben gezeten dan was het zeker zijn vier sterren waard geweest. Nu blijf ik steken op drie, wat nog altijd staat voor een goed boek.

Nancy; ‘Echte liefde vind je in de boekhandel’ is een charmant verhaal waar iedere boekenworm zich in kan vinden. Het delen van je passie voor boeken en hoe dit mensen bij elkaar kan brengen in een karakteristiek pand. Ik zou met veel plezier naar ‘Nightingale boekwinkel’ gaan en er uren vertoeven om in de boeken te snuisteren en gesprekken te hebben met andere boekenwormen. Het is echt een feelgood boek dat je een aangenaam en vredig gevoel geeft en waar je enkele uren kunt vertoeven in een prachtige omgeving en in een bijzonder pand. 4 sterrenGeen opmerkingen: