dinsdag 21 februari 2017

‘Gevangen wind’ – Janine van der Hulst-Veerman


Genre: historische roman
Uitgever: Lieve Hart
ISBN: 9789082480313
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 229
Uitgave: oktober 2016

Met dank aan uitgeverij Lieve Hart voor deze recensie-exemplaren.

Lezers: Jolanda Dijkstra-Klinkenberg, Katrijn Decuypere en Nancy De Brucker (Team DPB) Samengesteld door Nancy


Cover
Jolanda; De cover geeft gelijk al de sfeer aan van het boek. Een vrouw in klederdracht. Prachtig en maakt de lezer nieuwsgierig naar het historische verhaal van deze vrouw. Ik geef deze cover 7 punten.

Katrijn; De dag dat het boek Gevangen Wind door de pakjesdienst bij mij thuis werd geleverd was ik eigenlijk ietwat ontgoocheld. De prent op de kaft van het meisje met het typische hoofddeksel nodigde wel uit om te gaan lezen, maar het boek leek zo dun en ook de kaft mocht wat harder. Het oogde zelfs wat goedkoop. Tot ik begon te lezen… Mijn eerste indruk was totaal verkeerd, dit boek is echt een toppertje! De stelling op de achterflap van Jan Koster: “Het sterkste van Gevangen Wind is de sfeertekening. Vanaf de eerste pagina heb je het gevoel dat je in het verleden beland bent.”, klopt volledig. Dit verhaal geeft op een sublieme manier de sfeer en de tijdsgeest van het harde vissersbestaan aan het begin van de twintigste eeuw weer. Ik geef deze cover 7 punten.

Nancy; Op de cover staat een dame met typische klederdracht afgebeeld. In de foto zie je ook een meer met een botter erin verwerkt. Titel staat bovenaan links en auteur onderaan. Het geeft al een sfeerbeeld weer wat je kan verwachten in dit boek. Ik geef de cover een 8.


Samenvatting van het verhaal

Jolanda; Gevangen Wind is het vervolg op de historische roman Lieve Hart! Beide romans zijn in deze uitgave gebundeld. Lieve Hart! verhaalt over de jonge creatieve Marrie in het begin van de 20e eeuw. Zij leeft een armoedig bestaan in het vissersdorp Huizen en wordt verliefd op Lammert de vissersknecht. Marries moeder waarschuwt Marrie voor Lammert. Zal Marrie naar moeder luisteren?

Katrijn; In deze historische roman, die bestaat uit twee delen, maak je kennis met de jonge Marrie die een plaatsje zoekt in het leven van alledag in het vissersdorpje Huizen. Het verhaal spreekt meteen tot de verbeelding. Het is op een heel herkenbare manier geschreven.

Nancy;  Deel 1 ‘Lieve Hart’
Huizen, anno december 1906. Marrie zit angstig met haar moeder af te wachten. Haar vader en oom zijn vermist. Al gauw blijkt dat haar vader door het ijs is gezakt en het niet overleefd heeft. Marrie is op dat moment zeventien jaar en heeft nog vijf zusjes. Haar lieve moeder is zeven maanden zwanger en ze zullen er het beste van moeten maken nu haar vader er niet meer is.

Doordat het winter is moeten ze heel zuinig zijn en wordt er ook op de pof gekocht in de kruidenierswinkel. Marrie bedenkt een plan om geld te verdienen. Ze is heel bedreven in handwerk en start een naailesgroep op. Op die manier heeft ze extra geld.

Marrie is stiekem verliefd op Lammert, een vissersknecht van vierentwintig jaar oud. Haar moeder heeft algauw iets in de mot en die is echt niet opgetogen met dit feit. Op den duur stemt ze ermee in dat Marrie met Lammert op zondagavond een rondje mag gaan wandelen. Marrie is dolverliefd en wacht elke zaterdag ochtend in de haven op hem.

Maar dan gebeurt er het onvermijdelijke en Marrie vertelt Lammert dat ze zwanger is. Lammert is hier niet echt gelukkig mee, hij had zich zijn leven anders voorgesteld. Het is de laatste week van het vissersseizoen en dan slaat het noodlot opnieuw toe.

Jolanda; In Gevangen Wind verlaat Marrie Huizen om elders een bestaan op te bouwen. Zou ze kunnen wennen aan de andere omgeving, gewoonten en gebruiken? De auteur Janine van der Hulst-Veerman verdiepte zich in het leven van vissers en venters aan het begin van de 20e eeuw. Zij debuteerde eind 2013 met de historische roman Lieve Hart! Voor het vervolg van Lieve Hart!, Gevangen Wind en voor het Nawoord Kaas en Duitse Kruiers, kreeg zij toegang tot familiearchieven en –verhalen van kaasgroothandel Visser Kaas. Beide romans bevatten historische feiten aangevuld met fictie.

Katrijn; Je waant je meteen een inwoner van Huizen, je voelt het leven aan, je begrijpt de roddels die er worden verteld, je leeft mee met de vrouw en kinderen die achterblijven wanneer een schipper niet meer thuis komt na een zware storm. Marrie heeft het niet makkelijk, haar vader is overleden en Marrie probeert om samen met haar moeder het hoofd boven water te houden. Ze wil iets van haar leven maken, ze bouwt een eigen naaiatelier uit en probeert zo in de zorg voor haar zusjes te voorzien. Een beetje onverwacht, en helemaal niet naar de zin van haar moeder, wordt Marrie tot over haar oren verliefd op Lammert, een vissersknecht, maar ook een flierefluiter. Krijgt hun kalverliefde een kans op slagen?


Nancy; Deel 2 ‘Gevangen wind’
Huizen, anno oktober 1914. Marrie verlaat met veel spijt in haar hart Huizen om in Friesland op een boerderij te gaan wonen. Het is een heel ander leven en ze heeft het er enorm moeilijk mee. Hier zijn er geen haven en visvangst. Hier zijn alleen maar uitgestrekte weiden en kaashandel. Marrie en haar zoontje kunnen hier niet aarden en na een jaar gaan ze weer terug naar haar geliefde Huizen waar haar moeder is met haar zussen.

Doordat er politieke inmenging is van de vishandel en de watersnood is er van visvangst niet veel sprake meer. De kaashandel is nu waar ze van moeten leven. Het zijn harde tijden. Kan ze hier nu eindelijk terug gelukkig worden?

Conclusie
Jolanda; Gevangen wind is een prachtige meeslepende historische roman waar de schrijfster duidelijk veel research voor heeft gedaan. Een boek over het leven rond 1920, over het visserijbestaan, in de plaats Huizen aan de toenmalige Zuiderzee, nu IJsselmeer. Het verhaal gaat over de bevolking van Huizen die om een beetje bestaan te hebben hard moet werken.

Katrijn; Janine van der Hulst-Veerman slaagt er wonderwel in om het harde vissersbestaan op een treffende manier te beschrijven. Het is duidelijk voelbaar dat ze zich serieus heeft verdiept in het leven in een vissersdorp in het begin van de twintigste eeuw. De historische feiten worden op een unieke manier verweven tussen fictie en lokale gewoonten, bijgeloof en tradities.

Nancy; Janine heeft een prachtig staaltje schrijfwerk neergepend in dit boek. Het sleurt je mee in een andere tijd, een andere manier van leven en het is indrukwekkend om te lezen hoe het destijds er allemaal aan toe ging. De auteur weet Marrie heel goed neer te zetten. Een jongedame die een fier meisje is en alles netjes in de plooi wil hebben, van kledij tot haar haardracht. Hoe arm ze ook is, alles moet altijd netjes verzorgd zijn. Doordat ze de oudste is heeft ze een enorme taak om haar moeder te helpen en een bron van inkomsten te zijn. Je leert hier in dit boek hoe hard en onrechtvaardig het in de vishandel eraan toe gaat. Zowel haar moeder als zij moeten dit ondergaan of ze hebben geen inkomsten en er is al zo bitter weinig waar ze van moeten leven. Vrouwen hadden het zeer moeilijk in die tijd en zeker als het hoofd van het gezin er niet meer was.

Jolanda; Het verhaal draait om de krachtige vrouw Marrie die we volgen vanaf haar 17de tot ongeveer haar 40ste. Een vrouw die vele tegenslagen te verwerken krijgt maar door haar sterke wil en karakter er altijd weer bovenop weet te komen.

Katrijn; Het boek bevat heel wat woorden uit het Huizerse dialect. Er is een verklarende woordenlijst, maar die is eigenlijk niet echt nodig. De schrijfster heeft het talent om deze woorden zodanig in de zinnen te verwerken dat het meteen duidelijk is waarover het gaat. Het resultaat is een vlot leesbare tekst, doorspekt met Huizerse woorden.

Wat ik een beetje miste in dit boek, was een diepere uitwerking van de karakters van bepaalde hoofdfiguren. Vooral bij de moeder van Marrie miste ik soms wat informatie om haar reacties en haar relatie tot Marrie beter te kunnen begrijpen. Ook wat betreft de figuur van Abe laat de auteur heel wat mooie zaken liggen. Ik bleef soms een beetje op mijn honger zitten. Het boek leest als een trein, er zit een zekere vaart in, maar door deze kleine stukjes ontbrekende informatie bleef ik soms een beetje steken. Misschien voer voor een derde deel?
Ook staan er een aantal foutjes in het boek. Op pagina 29 worden de namen Aart en Lammert verkeerd gebruikt, wat verwarring schept. In de brief die Marrie schrijft naar Aafje (p.75) staan er meerdere taalfouten. Of was dit zo bedoeld? Moest dit een tijdsbeeld scheppen van een meisje dat in die tijd misschien niet zo taalvaardig was?

Nancy; Doorheen het verhaal leer je hoe het was in deze Nederlandse contraire. Een prachtig stukje geschiedenis die ik als Vlaamse weet te waarderen en waar ik echt van genoten heb. Het geeft een harde tijd weer maar de mensen hadden een soort fierheid. En ook in dit boek staat de evolutie niet stil.

Janine heeft heel veel research gedaan voor dit boek en dat merk je heel goed. Ze geeft een kijk in de wereld van Huizen en hoe alles eraan toe ging. Van de vishandel tot de kaashandel, gewoonten, klederdracht, godsdienst, geografie, cultuur en taalgebruik.

Gelukkig was er een verklarende woordenlijst achter in het boek. Het was heel leuk om deze taal te lezen en de gezegden. “In bedde kómmen van een kijntjen’ is zo een van die typische uitdrukkingen voor die tijd. Ook in het nawoord heeft Janine nog tijd besteed om ons kennis te laten maken met de kaashandel.

Jolanda; Wat een prachtig mooi geschreven verhaal. Vanaf de eerste pagina heb je het gevoel dat je in het verleden bent beland. De historische feiten berusten op echte feiten. Duidelijk te lezen dat de schrijfster veel research heeft gedaan en zelf uit Huizen komt. De feiten en het dialect geeft je het gevoel dat de lezer zich in Huizen waant, en aan de hand van Marrie meeloopt door de geschiedenis van Huizen. Prettige en makkelijke leesbare schrijfstijl. Korte overzichtelijke hoofdstukken. Een woordenlijst achterin maakt de in dialect geschreven zinnen en woorden duidelijk.

Beoordeling

Jolanda; Enig minpuntje was voor mij, dat er soms snel en zonder empathie over bepaalde heftige gebeurtenissen werd heen geschreven. Maar ondanks dit een echte aanrader en voor de historische roman lezers een echte must read. Hoop meer van de schrijfster te kunnen lezen. Misschien een vervolg over de kinderen van Marrie! 4 sterren!! Ik wil de lees club de Perfecte Buren en schrijfster Janine van der Hulst bedanken voor deze gelegenheid. Met vriendelijke leesgroet Jolanda Dijkstra – Klinkenberg

Katrijn; Kortom, Gevangen Wind is een echte aanrader voor al wie van een historische roman houdt die aan de ribben blijft plakken. Dit debuut smaakt naar meer! 4 sterren.

Nancy; Ik zou zo nog eventjes kunnen doorgaan maar lees het boek zou ik zeggen. Het is een prachtig verhaal van een ingetogen meisje dat hardleers de volwassenheid ingaat. Dit historisch pareltje heeft me diep geraakt en krijgt van mij 5 sterren.
Geen opmerkingen: