vrijdag 10 februari 2017

Primeur, leesclub 'Geluk bij een ongeluk' - Wendy BrokersGenre: chicklit/roman
Uitgever: Tinteling Romance
ISBN: 9781370637706
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 230 (e-Book)
Uitgave: 11 februari 2017

Dank aan Uitgeverij Tinteling Romance om dit boek te mogen lezen voor de officiële release van het boek, morgen 11 februari 2017!

In Geluk bij een Ongeluk weigert Suus Versluis de gevolgen van een tragisch ongeluk te accepteren. Haar onderlichaam werkt misschien niet meer, haar afweermechanisme des te beter. Jacco Reehorst lijkt de zoveelste hulpverlener die haar wel even zal helpen. En als er iets is wat Suus niet wil, is het geholpen worden. Jacco blijkt zich echter niet zomaar uit het veld te laten slaan door Suus’ gedrag en sarcastische opmerkingen. Integendeel.  
Geluk bij een ongeluk is een sexy liefdesverhaal. Het is een verhaal over een aan een rolstoel gebonden cynicus tegenover een eeuwige optimist, een verhaal over accepteren tegenover veroordelen en vooroordelen. Een verhaal over vriendschap en vergeving.  

Lezers: Stefanie Claessens, Claudia van Koolwijk, Marieke Warink en Patrice van Trigt.
Leesclubrecensie samengesteld door Patrice (De Perfecte Buren)

Motivatie van de lezers

Marieke: Ik wilde dit boek graag lezen omdat het gaat over iemand die in een rolstoel terechtkomt en hoe ze daar mee omgaat. Over dit onderwerp zijn niet veel boeken te vinden en omdat ik zelf in een rolstoel terecht ben gekomen is dit wel iets wat me aanspreekt. Verder was ik erg benieuwd of ik er dingen in zou herkennen.

Stefanie: Ik was nieuwsgierig, titel sprak mij aan. Puur door de titel en cover werd ik aangetrokken en dat je dan het mag gaan lezen, is altijd mooi meegenomen. Mijn eerste gevoel was dat het over een waargebeurd verhaal ging. Dat het een roman zou zijn, had ik niet verwacht.

Claudia: Doordat Suus op een rolstoel is aangewezen, ga je stil staan bij dingen waar je als “gezond” persoon normaal niet snel over nadenkt. Zo denk je er eigenlijk helemaal niet over na dat een toiletbezoek nogal wat voeten in de aarde heeft en dat je vooraf natuurlijk wel duidelijk moet informeren of het toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Hierdoor ga je ook meer stilstaan bij het leven om je heen en dat iets wat voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend is, een hele steile berg is voor mensen met een dwarslaesie waar ze niet zomaar overheen kunnen stappen.

Patrice: Een debuut met een thema als dit vroeg er gevoelsmatig om gelezen te worden. Het kan helemaal fout uitvallen of juist goed. Een gevoelig onderwerp in boekvorm gieten kan ook taboedoorbrekend werken maar dan moet het wel goed onderbouwd en doordacht zijn. Dat het een chicklit/liefdesverhaal is was persoonlijk even twijfelachtig, want wordt het dan niet te zoet? De nieuwsgierigheid was er in ieder geval meteen en dat kwam echt door het verhaal rondom de dwarslaesie. Een gewaagde keuze voor een auteur die zelf niet in een rolstoel zit en de research moet dan ook wel heel goed gedaan zijn om authenticiteit te garanderen.

CoverStefanie: Ik vind het een mooie cover en geeft het een 8, mooie kleuren en verraadt eigenlijk niet helemaal het verhaal want ik had door de cover een heel ander verhaal in mijn hoofd, ook omdat ik de korte inhoud niet heb gelezen.

Claudia: De cover past goed bij het verhaal en samen met de titel maakt de rolstoel nieuwsgierig naar wat er precies gebeurd is. De ballonnen geven bovendien mooi weer dat je gaat “zweven” wanneer je verliefd bent en het hierdoor even lijkt alsof je je rolstoel niet meer nodig hebt en zo een stap in het geluk kan zetten. Een 9.

Marieke: De cover is kleurrijk en vrolijk maar niet al te druk, een echte feelgood-cover. Ik vind dat altijd heel aantrekkelijk. Als er dan ook nog een verhaal met diepgang achter blijkt te zitten ben ik verkocht. Een 10!

Patrice: Meteen valt het op, de rolstoel. Een ongebruikelijke maar daardoor wel een meteen opvallende cover maakt dat een boek intrigeert. De kleurstelling is een kwestie van smaak en vind ik persoonlijk wat flets. Puur vanwege het feit dat de lay-out hoogst ongebruikelijk is en daardoor behoorlijk triggert krijgt de cover van mij een dikke 8. Er is geen twijfel over het onderwerp in dit boek.  

Samenvatting van het verhaal

Marieke: In ‘Geluk bij een ongeluk’ leer je Suus kennen, een succesvolle schrijfster van thrillers die door een ongeluk in een rolstoel is terechtgekomen. Suus heeft moeite om haar nieuw situatie te accepteren en gebruikt dan ook haar hardheid en cynisme om iedereen die haar wil helpen op afstand te houden.

Patrice: De wereld ligt aan je voeten, je hebt succes, een leuke vent en de toekomst lacht je tegemoet. Wat kan je nou gebeuren? Nou, dat alles kan ineens zomaar onder je voeten worden weggeslagen, letterlijk. Van alles ineens naar niets. Van vrije vogel naar een gevangene van je eigen lijf. Zo voelt het voor Suus. Na een vreselijk ongeluk wordt ze wakker in het ziekenhuis en het oordeel is vernietigend. Wat heeft het leven nu nog voor zin? Suus verandert van levensgenieter in een zielig hoopje mens, boos, gekwetst en geknakt. Hoe pakt ze zichzelf weer bij elkaar en kan ze de mooie dingen van het leven uiteindelijk weer leren waarderen? Ook al is dat nu vanuit een heel ander perspectief?

Claudia: ‘Geluk bij een ongeluk’ is net wat anders dan de meeste liefdesromans die tegenwoordig geschreven worden. Suus zit namelijk in een rolstoel nadat ze verlamd is geraakt bij een auto-ongeval. Ondanks dat ze moet leren om veel dingen net anders te moeten doen, is ze van mening dat ze geen hulp nodig heeft. Fysiotherapeut Jacco denkt daar echter heel anders over en probeert haar dit duidelijk te maken met wederzijdse gevoelens tot gevolg. Toch weet Suus zich goed te verweren tegen alle personen waar ze tegenwoordig tegen moet opkijken en samen met Jacco zorgt dit voor hilarische momenten.

Patrice: Suus stort zich op haar werk als bestsellerauteur en trekt zich volledig terug in de anonimiteit. Ze is totaal afhankelijk van hulp maar die wil ze juist niet, en ze is op het beledigende af opstandig. Suus schreeuwt dat ze met rust gelaten wil worden om aan haar boek te kunnen werken, verder wil ze niks, geen hulp, geen medelijden, ze denkt zichzelf wel te kunnen redden. Toch moet ze onder ogen zien dat haar nieuwe leefomstandigheden vragen om een bepaalde mate van zelfredzaamheid dus moet ze min of meer verplicht aan de fysiotherapie. Nadat ze er inmiddels een paar de deur uit heeft gejaagd staat daar ineens Jacco op haar stoep. En hij is totaal niet van plan om aan haar nukken toe te geven. De uitdagingen zijn divers en Suus, die is vooral afgeleid en dwars. Maar dan kent ze Jacco nog niet.

Stefanie: Het verhaal speelt zich nu af met fragmenten ook uit het verleden. Het gaat over Suus die een ongeluk heeft meegemaakt en zo in een rolstoel zit. Jacco is haar fysiotherapeut. Het gaat vooral tussen hen maar daarvoor moet je het boek maar lezen :-) Ook de relaties van de families komen aan bod, wat is er allemaal vroeger gebeurd, heeft ook een heel erge emotionele waarde. Heel heftig om te lezen.

Marieke: Haar fysiotherapeut Jacco laat zich echter niet afschrikken door haar houding en blijft proberen door haar pantser heen te breken. Echter heeft Jacco zelf ook een innerlijke strijd te voeren waar Suus hem weer bij kan helpen. Verder was het fijn dat ook Jacco een verhaal had. Dat maakte hem menselijk.

Patrice: Vanaf het moment dat Jacco voor haar deur staat kan Suus niet meer weg. Hij geeft haar simpelweg die ruimte niet, en niet alleen fysiek. Maar Suus vertrouwt niemand, ze is behalve boos ook gekwetst en al haar bagage wordt ineens op haar schoot uitgestort om te verwerken. Alsof het ongeluk het moment is om alles in haar leven tot dan toe ook maar meteen even allemaal onder ogen te krijgen en een plekje te geven.

Marieke: In veel boeken ligt de focus volledig op één persoon. Doordat Jacco zelf ook zijn issues heeft en Suus hem daarbij kan helpen wordt de relatie tussen die twee gelijkwaardig. Hij is niet alleen maar leuke en romantische bladvulling. Het feit dat hij haar uit haar comfortzone haalde en weer dingen liet doen die ze niet van plan was en ook dacht niet meer te kunnen, zorgde ervoor dat ze weer vertrouwen in zichzelf kreeg. Je ziet gedurende het verhaal haar cynisme ook wat verdwijnen. Het verdwijnt niet helemaal want dat zou zonde zijn, cynisme hoort bij de persoonlijkheid van Suus, maar de harde kanten gaan eraf.

Patrice: Het is wel heel veel allemaal en ze voelt zich enorm alleen, al zal ze dat nooit toegeven. En zeker niet aan die knappe Jacco, wat denkt die kerel wel niet? Haar verplichten dingen te doen en aan haar ‘herstel’ te werken. Ze is toch niet gek? De artsen waren duidelijk en dus verleent ze zich alle ruimte om de bitch uit te hangen, want zo voelt ze het gewoon allemaal. Jacco blijkt te beschikken over engelengeduld en is volhardend, hij zal en moet Suus helpen om haar in ieder geval weer wat van het leven te laten genieten en haar uit de zielige modus te halen. Je bent tenslotte niet dood in een rolstoel, zoveel is duidelijk. Maar Suus? Die denkt er heel anders over. Nu nog wel…..

Beoordeling

Patrice: ‘Geluk bij een ongeluk’ omvat qua titel het gehele verhaal. Het ongeluk van Suus is vreselijk en de gevolgen zijn haast niet te bevatten. Maar toch is dit haar nieuwe realiteit en behalve de optie om uit het leven te stappen is er nog een andere; namelijk proberen er het beste van te maken. Maar Suus is Suus, een echt opstandje en boos op zichzelf en iedereen. En dat levert in het boek best voor emotionele maar ook grappige momenten.

Claudia: De schrijfster heeft voor het schrijven van het boek onderzoek gedaan naar hoe dwarslaesie patiënten moeten leren omgaan met hun nieuwe manier van voortbewegen, maar ook is ze niet vergeten dat een fysiotherapeut nooit een relatie mag aangaan met zijn patiënte. Door deze informatie wordt het boek veel realistischer, waardoor het eigenlijk een boek wordt wat mensen er van bewust maakt dat je ondanks je handicap gewoon dezelfde persoon blijft.

Stefanie: De schrijfster ken ik nog niet, eerste boek dat ik van haar lees. Ze heeft een heel vlotte, duidelijk schrijftaal en ze weet hoe ze haar verhaal kan opbouwen. De laatste 100 pagina’s waren heel snel uitgelezen. Ik vond het een heel mooi boek, vol met ontroering, spanning en humor. En de liefdesscènes tussen de hoofdrollen, aantrekkingskracht tussen hen, waren bijzonder. Mooi om te lezen hoe een vriendschap kan openbloeien en laat je weer geloven in vriendschap, liefde en zoveel meer en hoop.

Conclusie

Marieke: Ik vond het mooi om te lezen hoe Jacco zijn best bleef doen om de muur om Suus af te breken. Dat hij zich niet af liet schrikken door haar cynisme. Haar uitspraken waren soms best hard en lomp maar ook dit was voor mij een herkenbaar punt. Soms zijn zelfspot en cynisme de beste bescherming als je niet weet wat je met jezelf aan moet.

Patrice: Wendy Brokers heeft met ‘Geluk bij een ongeluk’ een heel realistisch en waarheidsgetrouw verhaal neergezet vanuit een uniek en vernieuwend perspectief. Een mooi, met vlagen bikkelhard, verhaal over tegenslag, incasseren, acceptatie, doorzettingsvermogen, liefde en het leven als mindervalide. De auteur heeft zich zelfs gewaagd aan (zelf)spot en (voor)oordelen die er niet om liegen, indrukwekkend! Het verhaal is zo authentiek en puur geschreven dat gevoelens zoals frustratie, onmacht en verdriet snoeihard bij je binnenkomen. Gelukkig is er wel sprake van een balans en heeft de auteur het weten te combineren met humor en romantiek.

Stefanie: Wat mij vooral is bijgebleven is aan -en afstoten van beiden naar elkaar toe. Alle naaste familie die zich er mee wil bemoeien. De onzekerheid van de hoofdrol ontroerde mij heel erg, haar angsten die haar tegenhouden om verder te kunnen gaan. Ik vond het heel mooi de ontroering, de koppigheid van de hoofdrolspeelster Suus, haar sterkte. En dat de andere hoofdrolspeler Jacco ook niet opgeeft om zijn charmes aan Suus te tonen, zijn liefde voor haar.

Marieke: Ik was dan ook blij verrast dat er heel veel herkenbare dingen/situaties inzaten waardoor het verhaal en met name Suus nog meer binnenkwam. Neem als voorbeeld het bezoek aan de bioscoop en de manier waarop ze behandeld wordt door het personeel. Dit is (helaas) iets wat ook echt met regelmaat voorkomt. Ik voelde tijdens het lezen de frustratie van Suus dan ook echt van binnen en er kwam plaatsvervangend stoom uit mijn oren.

Claudia: Het boek is niet enkel een liefdesverhaal, Suus zorgt er met haar opmerkingen en tegendraadsheid ook voor dat de lachspieren zo af en toe aan het werk mogen. In feite zie je het af en toe helemaal voor je en dit zorgt ervoor dat het tevens een heerlijke feelgood roman is.

Patrice: Het verhaal laat zien dat een beperking niet in alles beperkend hoeft te zijn. Dat is ook het motto van Jacco, hij moet alleen Suus nog zien te overtuigen en dat heeft tijd nodig. Het respect, de tomeloze inzet die hij toont met de meest gênante en tegelijk hilarische momenten geven het verhaal ook lucht en dat maakt dit boek echt tot een RomCom met een realistisch randje. Want het is overduidelijk dat hier veel onderzoek in is gaan zitten.

Beoordeling
Marieke: Al met al voor mij persoonlijk heel herkenbaar wat het verhaal een extra dimensie gaf. Ik heb dit verhaal dan ook gelezen met een lach en een traan. Er zitten heel vermakelijke stukken in maar met name de momenten dat Suus met zichzelf in de knoop zit en gewoonweg niet weet hoe dingen verder moeten omdat ze niet meer “normaal” is, zorgden voor wat tranen tijdens het lezen.

Claudia: Kortom het is een heerlijk verhaal, dat een keer anders is dan anders. Niet enkel de fervente romanlezers zullen dit boek kunnen waarderen, maar ook iedereen die houdt van het chicklit genre aangezien Geluk bij een ongeluk met regelmaat een lach op je gezicht tovert.

Patrice: Iedereen die in een rolstoel zit of ooit heeft gezeten kan situaties zo een op een herkennen en juist die knipoog waarschijnlijk wel waarderen. Want het is niet alleen kommer en kwel, het is vaak ook een uitdaging in plaats van een probleem. En dat aspect is met immens veel respect beschreven door deze debutant. Haar schrijfstijl is vlot, gemakkelijk en zoals gezegd is de combinatie van een zwaar onderwerp vergezeld met een knipoog een absolute charmante kant van het verhaal. Daarbij is het gewoon ook lekker vlot, sexy en grappig.    

Marieke: Het slot kwam wat onverwacht, opeens was het verhaal klaar en daar was ik niet helemaal op voorbereid. Ik vond het einde dan ook nogal abrupt. Wat ik wel mooi vond was om in het laatste stuk, wat geschreven is als een krantenartikel in de toekomst.

Patrice: Alleen de epiloog had qua geloofwaardigheid niet gehoeven, dat was het enige minpuntje aan dit verhaal. Het is te snappen dat de auteur ervoor heeft gekozen maar mijns inziens was een tweede deel een betere optie geweest en hadden de lijntjes open gehouden kunnen worden naar meer.  

Stefanie: De laatste honderd pagina’s kon ik niet meer stoppen en dan was het opeens uit. Ik had wel graag aan het einde er nog meer van willen lezen, opeens stopte het, de spanning is zo heftig opgebouwd om dan ineens kort te eindigen. Het doet mij soms denken aan het boek “Geheim verlangen”, ook zo’n roman die je meer doet verlangen. Het is zeker een 4 op 5 sterren waard. Aanrader !!

Claudia: Een minpunt van het verhaal is echter de ontknoping. Je krijgt het gevoel alsof die nog even snel geschreven moest worden en het verhaal afgekapt wordt om een deadline te halen. Er had zoveel meer ingezeten. Bovendien steekt het verhaal zo goed in elkaar en is de schrijfstijl erg prettig dus langdradig zou het niet geworden zijn, wanneer er nog wat hoofdstukken aan toegevoegd zouden zijn. Het einde is echter ook een redelijk gesloten eind, waardoor er voor een eventueel vervolg ook geen goede verhaallijn meer in zit. Dit is ook de reden dat het boek vier sterren krijgt in plaats van vijf.

Patrice: Het is te bewonderen dat de auteur dit thema heeft gekozen, en wat heeft dat goed uitgepakt! Want het is niet zonder risico een dergelijk gevoelig en kwetsbaar thema met een knipoog te brengen zonder het te bagatelliseren, maar dat is gelukt. Het is knap geschreven, het raakt je en neemt je mee in de wereld van Suus en Jacco. De vonken sloegen er op diverse manieren vanaf en het is een absolute aanrader voor iedereen die van een lekker ontspannen (liefdes)verhaal houdt maar wel eentje mét een gedegen inhoud! Leuk ook trouwens om een deleted scene aan het einde van het verhaal toe te voegen, voor het geval je er niet genoeg van kan krijgen. Toch weer een extraatje. Een chicklit met diepgang, een verademing in dit genre! 4,5 dikke sterren.


Marieke: Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en ben blij dat er eens een boek is geschreven met een onderwerp wat niet veel behandeld wordt. Ik zou dit boek dan ook aan iedereen aanraden. Ten eerste omdat het gewoon een heel leuk en goed geschreven verhaal is en ten tweede (maar dat is op persoonlijke titel) omdat het heel herkenbaar is. Ik geef dit boek dan ook 5 sterren!

Nawoord
De lezers zijn het in grote lijnen unaniem met elkaar eens over 'Geluk bij een ongeluk'. Twee lezers uit deze groep kennen de rolstoel vanuit eigen ervaring en hen viel de hoge mate aan realistische en herkenbare situaties en emoties op. Herkenning dus en een compliment t.a.v. de research door de auteur. Eindconclusie is dat dit verhaal hoge waarderingen scoort. Niet alleen omdat het een goed geschreven en een fijn boek is maar dat het gekozen thema door iedereen als vernieuwend, gewaagd en bijzonder werd ervaren. 

Morgen, zaterdag 11 februari is de officiële presentatie van "Geluk bij een ongeluk". Ter gelegenheid daarvan een 'In gesprek met....Wendy Brokers' én een winactie waar je kans maakt op een gesigneerd exemplaar van dit boek.

Dus zien we je morgen? 

Geen opmerkingen: