woensdag 1 februari 2017

‘Wat een man is’ – David Szalay

 
Genre: Korte verhalen / roman
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038802541
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 462
Verschijningsdatum: november 2016


Met dank aan uitgeverij Nijgh & Van Ditmar voor dit recensie-exemplaar.


‘Wat een man is’ bestaat uit negen verhalen over negen verschillende mannen in verschillende fases van hun leven. David Szalay laat de lezer weten wat het betekent om in deze tijd een man te zijn, hij doet dat door negen verschillende mannen hoofdpersoon te laten zijn in een verhaal. De seizoenen in het boek lopen van lente naar winter en ook de leeftijden van de hoofdpersonen volgen deze lijn. 

Het eerste verhaal gaat over Simon, een eerstejaarsstudent die samen met een vriend op interrail gaat en uiteindelijk in Tsjechië belandt. Het laatste verhaal gaat over zijn opa van 73 die zich in Italië realiseert dat zijn leven eindig is. De negen verhalen hebben met elkaar gemeen dat de hoofdpersonen op reis zijn, soms voor werk, soms vanwege vakantie. De jonge mannen zijn hun leven nog aan het opbouwen; zullen zij in hun ambitie slagen, wat als er zich onverwachte situaties voordoen?De oudere mannen blikken deels terug, is het leven gelopen zoals ze zich het voorgenomen hadden? Wat als ze andere beslissingen hadden genomen? Elk verhaal staat op zich, heeft zijn eigen sfeer, dat is knap van de auteur, hij past zijn schrijfstijl aan om de juiste sfeer te schetsen. In elk verhaal wordt ook duidelijk dat de betreffende hoofdpersoon worstelt met het leven, af en toe heel herkenbaar, soms om te lachen maar soms ook om te huilen. 

Als lezer leef je mee met het verhaal van Simon, die op vakantie is maar liever in de buurt van zijn eerste liefde zou zijn. Met Bernard, de gesjeesde student die alleen op vakantie is op Cyprus. Of met Balasz, die ridderlijke gevoelens heeft voor een sjieke hoer. En wat te denken van de professor die erachter komt dat hij onverwacht vader wordt. We leven mee met Kristian, vader van twee kinderen die carrière aan het maken is, koste wat kost. James, die niet aan de verwachtingen van zijn omgeving kan voldoen maar dat is altijd nog beter dan Murray die regelrecht op een catastrofe aanstuurt. En dan hebben we nog Aleksandr, hoge toppen en diepe dalen, veel bereikt en veel verloren, wat is de optelsom van zijn leven? Het negende verhaal gaat over Tony, de opa van Simon uit het eerste verhaal. Simon is tijdens zijn interrail ook op bezoek geweest bij opa Tony in zijn vakantiehuis in Italië. De cirkel is rond. Tony blikt terug op zijn leven. Amemus eterna et non peritura, laat ons liefhebben wat eeuwig is en niet wat vergankelijk is.

Mijn mening: ik ben een vrouw, geen man, het duurde even eer ik de lijn in de verhalen te pakken had. Alle verhalen zijn immers vanuit het perspectief van een man verschenen en dat vereist inlevingsvermogen. 

De dilemma’s zijn echter heel herkenbaar, het gedrag van de verschillende mannen ook en al gauw wordt het een heerlijk boek om te lezen. Mooi om te ervaren hoe David Szalay de verhalen aan elkaar rijgt, steeds weer er een uniek verhaal van maakt en toch de rode draad weet te handhaven. Ik heb, na een aarzelende start, genoten en geef 4 sterren voor dit intrigerende boek.

Jeannie Bertens - recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: