woensdag 8 maart 2017

Charles over 'Gamechangers'GAMECHANGER


De verkiezingskoorts houdt Nederland in een ijzeren greep. Althans, als je de media moet geloven. Elke dag bevolken diverse lijsttrekkers bij toerbeurt de praatprogramma’s op de televisie, en sommige programma’s zijn zelfs voor dit doel omgevormd in verkiezingskletsformat. Excuses voor dit foeilelijke woord, het zal nimmer meer worden gebruikt.
Goedemorgen Nederland (jaja, het begint al vroeg en op de nuchtere maag), Koffietijd, Een Vandaag, DWDD Het Lagerhuis, Nieuwsuur, Late Night, Pauw en Jinek en zelfs het Jeugdjournaal, ze doen er allemaal aan mee. En wellicht nog meer programma’s die vertoond worden als er even naar adem gehapt wordt door de kijker.

Maurice de Hond en Gijs Rademaker hebben vermoedelijk een stretcher in de studio staan om tussen hun vele optredens even bij te komen. Zij vertonen dagelijks meermalen hun kunstje, bestaande uit een peiling van het aantal te verwachten Kamerzetels per partij. Weergaloos knap is daarbij dat zij met exacte aantallen schermen terwijl daarnaast voortdurend wordt verkondigd dat een zeer aanzienlijk percentage van het stemvolk tot de zwevende kiezers behoort. Er is nog nooit zoveel gezweefd als dit jaar. Dan zit je toch als peiler met nauwkeurig ogende voorspellingen ook in de zweefmolen zoals F. Jacobse en Tedje van Es zouden zeggen. Opmerkelijk genoeg staat er geen Tegenpartij op het stembiljet op 15 maart. De slogan “samen voor ons eigen” doet echter nog steeds opgeld.

De afgelopen dagen is bij alle verkiezingspraat een buitengewoon intrigerend woord opgedoken dat sindsdien te pas en te onpas wordt herhaald. Allerlei journalisten en ander mediavolk zijn aan het wachten (en hopen?) op een gamechanger. Wie dit afschuwelijke woord –waarvan menigeen zich ook nog eens vertwijfeld afvraagt wat het in hemelsnaam precies betekent- voor het eerst de ether heeft in geslingerd, is niet echt duidelijk. Kort googelen wekt de indruk dat het woord kleeft aan het RTL-verkiezingsdebat. De verdachte houdt zich waarschijnlijk in die omgeving op en verdient in elk geval geen lintje voor dit kennelijk als stoer bedoelde taalgebruik.

En wat blijkt? Godbetert, het woord “gamechanger”, hoe weerzinwekkend ook voor puristen, staat fris en vrolijk in de Van Dale van 2015. De betekenis is:

“persoon of factor die een bestaande situatie, aanpak e.d. ingrijpend verandert”

Hopelijk raakt het woord “gamechanger” onmiddellijk na 15 maart en liefst nog eerder weer in de vergetelheid. Het is taalvervuiling in het quadraat die bovendien voor de luisteraar/kijker meer vraagtekens dan duidelijkheid oproept.

Woensdagavond 15 maart laat zullen we weten of kunnen vermoeden hoe (on)bestuurbaar ons landje wordt.
Tot dan: “let’s play the game”.


Geen opmerkingen: