dinsdag 21 maart 2017

'De dood van Murat Indrissi' - Tommy Wieringa


Genre: roman / novelle
Uitgever: Hollands Diep
ISBN: 9789048836864
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: 126
Uitgave: maart 2017


Met dank aan Uitgeverij Hollands Diep voor het recensie-exemplaarMet 126 ruim bedrukte bladzijden op klein formaat is “De dood van Murat Idrissi” van Tommy Wieringa veeleer een novelle dan een roman. Het boek behandelt in kort bestek een schrijnend maatschappelijk probleem, namelijk de migratie vanuit Noord-Afrika naar Europa.

Na een korte geschiedenisles door de schrijver over de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee maakt de lezer kennis met twee in Nederland wonende jonge vrouwen Ilham en Thouraya die in hun vaderland Marokko op vakantie zijn. Zij laten zich onder druk van diens moeder verleiden op hun terugreis met hun huurauto Murat Idrissi in de kofferbak mee te nemen. Op de veerboot van Tanger naar Algeciras gaat het al mis.

De vrouwen bereiken Spanje met een groot probleem waar zij zich nauwelijks aan kunnen ontworstelen. Hun rit in Spanje krijgt een bizar karakter temeer omdat een groepje loverboy-achtige jongemannen enige tijd met hen meereist in hun eigen auto.

Tommy Wieringa is zonder meer een groot schrijver. Zijn boeken “Joe Speedboot”, “Caesarion” en “Dit zijn de namen” zijn meesterwerken die zeer lezenswaardig zijn. En ook zijn Boekenweekgeschenk “Een mooie jonge vrouw” uit 2014 steekt ver boven het maaiveld uit.

In “De dood van Murat Idrissi” komt zijn meesterschap echter niet geheel uit de verf. Het verhaal is (te) kort, en geeft de lezer het gevoel van een gemiste kans op de verdere uitbouw van een in potentie boeiende plot.
Bijna als vanzelfsprekend is het taalgebruik van Wieringa voorbeeldig. Korte makkelijk leesbare zinnen vormen een op zichzelf boeiend verhaal dat echter niet tot volle wasdom komt. Het verhaal eindigt nogal abrupt, en had wellicht een interessant verder verloop kunnen hebben.  
Het boek(je) krijgt drie sterren.

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: